Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Περγαμόντο: Σε ποιες μορφές το συναντάμε και πως το χρησιμοποιούμε;

Περγαμόντο: Σε ποιες μορφές το συναντάμε και πως το χρησιμοποιούμε;



Γνωρίζατε ότι το λεμόνι έχει έναν μυστικό αντίπαλο; Το περγαμόντο, με το δροσερό και γήινο άρωμά του, έρχεται να διεκδικήσει τον τίτλο του "βασιλιά των αρωματικών εσπεριδοειδών". Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από γαστρονομικής άποψης αλλά σε αυτό το άρθρο θα διαπιστώσουμε τις θαυματουργές του ιδιότητες στη συνολική μας υγεία, εντοπίζοντας το σε διάφορες μορφές. Ας δούμε αναλυτικά! 






Τι είναι το περγαμόντο; 


Το περγαμόντο, γνωστό και ως Citrus Bergamia, αποτελεί ένα θησαυρό της φύσης, κρύβοντας πλούσια αρώματα, δροσερές γεύσεις και ευεργετικά συστατικά. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και ως προς το σχήμα μοιάζει με το πορτοκάλι, ενώ το χρώμα του κυμαίνεται από πράσινο σαν lime έως κίτρινο σαν λεμόνι, ανάλογα με την ωριμότητά του. Αντίθετα με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, το περγαμόντο φέρει μια πιο πικρή και ξινή γεύση, καθιστώντας το ακατάλληλο για ωμή κατανάλωση.

Η φλούδα του περγαμόντου αποτελεί πηγή για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, τσαγιού και αρωματικών. Το εσωτερικό του, αν και λιγότερο δημοφιλές, βρίσκει εφαρμογή σε γλυκά, μαρμελάδες και λικέρ, προσδίδοντας μια δροσερή πινελιά και έντονο άρωμα. Καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Ιταλία, με τις περιοχές της Καλαβρίας και της Σικελίας να ηγούνται στην παγκόσμια παραγωγή.

 


Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του; 



  • Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περγαμόντου ή η λήψη συμπληρωμάτων του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα αυξάνει την "καλή" χοληστερόλη (HDL). Αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Βοηθά στην πέψη: Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου φημίζεται για τις πεπτικές του ιδιότητες, βοηθώντας στην ανακούφιση από φούσκωμα, δυσπεψία και ναυτία.


  • Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες: Χάρη στα αντιμικροβιακά συστατικά του, το περγαμόντο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριδίων, μυκήτων και ιών. Χρησιμοποιείται συχνά σε εναλλακτικές θεραπείες για κρυολογήματα, γρίπη και μολύνσεις (όπως candida albicans).

  • Προάγει την ψυχική ευεξία: Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου έχει χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Η αρωματοθεραπεία με περγαμόντο μπορεί να μειώσει το άγχος, το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

  • Ενισχύει την υγεία του δέρματος: Το περγαμόντο διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ωφελούν το δέρμα. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής, της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων.

 


Σε ποιες μορφές βρίσκουμε το περγαμόντο; 


Το περγαμόντο, με το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη δροσερή γεύση, υιοθετεί διάφορες μορφές, προσφέροντας μια πληθώρα χρήσεων σε διάφορους τομείς.

Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές του:


Αιθέριο Έλαιο Περγαμόντου:

  • Αρώματα: Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου αποτελεί βασικό συστατικό σε αρώματα, λόγω της δροσερής και αρωματικής του φύσης. Χρησιμοποιείται σε αρώματα για άνδρες και γυναίκες, προσδίδοντας μια διακριτική και κομψή πινελιά.

  • Καλλυντικά: Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου ενσωματώνεται σε κρέμες, λοσιόν και σαπούνια, προσφέροντας αντισηπτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η δροσιστική του αίσθηση και το άρωμά του το καθιστούν ιδανικό για τον καθαρισμό και την τόνωση του δέρματος.

  • Αρωματοθεραπεία: Το περγαμόντο βρίσκει εφαρμογή στην αρωματοθεραπεία, χάρη στις χαλαρωτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε αιθέρια έλαια για μασάζ, ατμοποιητές και λουτρά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση άγχους, κατάθλιψης και αϋπνίας.



Τσάι Περγαμόντου:


  • Αρωματικό ρόφημα: Το τσάι περγαμόντου, γνωστό και ως Earl Grey, αποτελεί ένα δημοφιλές αρωματικό ρόφημα. Η δροσερή γεύση του περγαμόντου συνδυάζεται ιδανικά με το μαύρο τσάι, προσφέροντας μια γευστική και αρωματική εμπειρία.

  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Το τσάι περγαμόντου φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη ασθενειών.





Συμπέρασμα 



Το περγαμόντο, με το δροσερό άρωμα και τη γήινη γεύση του, ξεπερνά τα όρια ενός απλού εσπεριδοειδούς. Αποτελεί μια πηγή ευεξίας, προσφέροντας οφέλη για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως την ανακούφιση από το άγχος και την τόνωση του δέρματος, το περγαμόντο ενσωματώνεται σε διάφορες μορφές, προσφέροντας μια πληθώρα χρήσεων.

Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00