
Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα: Τι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, ποια είναι τα οφέλη τους και σε ποια τρόφιμα θα τα βρω?
Τα υγιεινότερα λιπαρά είναι αυτά που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που ονομάζονται έτσι γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και χωρίς αυτά δεν θα επιβιώναμε. Είναι πολυακόρεστα και χωρίζονται σε 2 ομάδες: τα ω-3 και τα ω-6.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι τα ω3 λιπαρά οξέα?
Τα ω-3 είναι απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει από μόνος του. Έπομένως , κρίνεται απαραίτητο να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Ποιες είναι οι κύριες τρεις κατηγορίες
- Το Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA)- το οποίο το συναντάμε στα ψάρια,- Το Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)- το οποίο το συναντάμε στα ψάρια και,
- Το Άλφα λινολενικό οξύ (ALA)- το οποίο το συναντάμε στις φυτικές τροφές.
Τα EPA και τα DHΑ λιπαρά οξέα, ο οργανισμός μας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει έυκολα. Σε αντίθεση, το ALΑ για να προσφέρει τα ίδια οφέλη, χρειάζεται να το προσλαμβάνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Μπορώ να τα βρω μέσα από την διατροφή μου?
Το Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) το βρίσκουμε:
- στον λιναρόσπορο,
- στα καρύδια
- στα σκούρα πράσινα λαχανικά
- στην σόγια
- στα φυτικά έλαια
- και στον σπόρο chiα.
Το Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως:
- το σκουμπρί
- ο σολομός
- ο φρέσκος τόνος
- οι σαρδέλες και
- η ρέγγα.
Γιατί είναι τόσο σπουδαία για την υγεία μου;
To ενδιαφέρον για τα ω-3 λιπαρά οξέα έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια,λόγω των πολλαπλών οφέλων που παρέχουν στην υγέια μας.Πιο συγκεκριμένα:
-Βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματοςκαι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, οδηγούν μακροπρόθεσμα σε μέιωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερίνης αλλά και σε αύξηση της ΗDL χοληστερίνης.
-Βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγούν στην μείωση της αθηρωματικής πλάκας, παρέχοντας έτσι αντιυπέρτασικη δράση.
-Βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, και με αυτό τον τρόπο άτομα που πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να επωφεληθούν.
-Βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και αναστέλουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών(όπως η νόσος του Chron, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το έκζεμα, ο λύκος και κάποιες μορφές καρκίνου).
-Βελτιώνουν την οφθαλμική ξηρότητα και δυσφορία και μπορεί να βοηθήσουν στο γλαύκωμα, καθώς μειώνουν την ενδοφθαλμιακή πίεση.
-Βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και συμβάλουν στην μείωση του άγχους.
-Βελτιώνουν τις φλεγμονές στις αρθρώσεις, και αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στα οστά, με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.
-Επιταχύνουν την ίαση των εγκαυμάτων.
-Μειώνουν την φωτοευαισθησία.
-Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην ομαλη λειτουργία του εγκεφάλου.
-Τέλος, βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Altzeimer.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται μελέτες στις οποίες μετά από χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να υπάρχει:
- Μείωση των συμπτωμάτων και της δοσολογίας των ψυχοφαρμάκων σε άτομα με διπολική διαταραχή.
- Προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του προστάτη, του στήθους και του λεπτού έντερου.
Πότε δεν πρέπει να τα παίρνω;
Συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική, αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.Τέλος, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή από άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στα θαλασσινά.
Συμπέρασμα: Τα οφέλη των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι πολλά. Τα EPA και DHA θεωρούνται από πολλούς ερευνητές ευεργετικά για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο.
Το heals.gr προτείνει τα εξής συμπληρώματα διατροφής:
1. Lamberts Cod Liver Oil 1000mg Μουρουνέλαιο Ωμέγα 3 180 κάψουλες
2. Life Extension Super Omega 3 EPA/DHA Fish Oil Sesame Lignans & Olive Extract 60 μαλακές κάψουλες
3. Lanes Epax Omega3 1200mg 30 κάψουλες
4. Doctor's Formulas OmegaPlus Φόρμουλα Ιχθυελαίων 60 Ταμπλέτες
Πηγές
1. Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
2. Krupa K, Fritz K, Parmar M. Omega-3 Fatty Acids. 2022 Jan 6. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 33231984.
3. Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381. doi: 10.1146/annurev-food-111317-095850. PMID: 29350557.
4. Tomdio A, Ritchie M, Miller AC. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease Prevention. Am Fam Physician. 2019 Aug 15;100(4):209-210. PMID: 31414778.