Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Αλλεργία: Πώς θα ανακουφιστώ από τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Αλλεργία: Πώς θα ανακουφιστώ από τα ενοχλητικά συμπτώματα;


Η περίοδος από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα περίπου Μαΐου, είναι η ίσως η πιο δύσκολη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Καθώς η άνοιξη κάνει την εμφάνισή της και η φύση βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, εμφανίζονται όλο και περισσότερες εστίες που πυροδοτούν ένα φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι αλήθεια πως οι εποχικές αλλεργίες εκτοξεύονται την περίοδο της Άνοιξης και όσο πιο ήπιος είναι ο Χειμώνας, τόσο πιο νωρίς ξεκινάει η ανθοφορία. Ως εκ τούτου έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων με πιο συχνά: την αλλεργική ρινίτιδα, την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από φαγούρα, δάκρυσμα ματιών, βήχα, αίσθημα καύσου στο πρόσωπο, καταρροή κ.α.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απαλλαχθούμε απο τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών;



Τι είναι η αλλεργία;

Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία, γνωστή ως αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει χημικά μεσολαβητές, όπως ισταμίνη και λευκοτριένια, που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, όπως φαγούρα, κνησμό, βήχα, ερυθρότητα, πρήξιμο και δυσκολία αναπνοής για να προστατεύσει το σώμα από αυτά τα αλλεργιογόνα.

Στα πρώιμα στάδια της, η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί ως μια φαινομενικά καλοήθης κατάσταση, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα κατά την εποχή της γύρης. Επιπλέον, ορισμένες αλλεργίες που ξεκινούν ως έκζεμα ή γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να εξελιχθούν σε άσθμα.

Η ανάπτυξη της αλλεργίας λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια. Αρχικά, υπάρχει η φάση της ευαισθητοποίησης ή της επαγωγής και ακολουθεί η φάση της εκδήλωσης. Τα κλινικά συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται μόνο στη φάση της εκδήλωσης. Σε μερικούς ανθρώπους δεν παρουσιάζονται κλινικά συμπτώματα αλλεργίας, γιατί δεν εξελίσσονται μετά την φάση της επαγωγής.


Ποια είδη αλλεργίας υπάρχουν;


Υπάρχουν διάφορα είδη αλλεργίας, μεταξύ των οποίων:

1. Αναπνευστική αλλεργία: εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

2. Δερματικές αλλεργίες: αφορούν την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας στο δέρμα.

3. Αλλεργία στα τρόφιμα: η αντίδραση αυτή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στις πρωτεΐνες τροφίμων, όπως τα αυγά, το γάλα και τα φιστίκια.

4. Αλλεργία στα φάρμακα: η αντίδραση αυτή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στα συστατικά φαρμάκων, όπως οι αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη.

5. Αλλεργία σε υμενόπτερα: δηλαδή μέλισσα και σφήκα.


Τα 6 πιο κοινα αλλεργιογόνα 

Τα αλλεργιογόνα, μπορούν να εισέλθουν στη ρινική κοιλότητα με την αναπνοή, και κάποια από αυτά να φτάσουν στο ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό, προκαλώντας τα συμπτώματα της αλλεργίας. Καλό είναι να γνωρίζετε τα επικίνδυνα και πιο κοινά αλλεργιογόνα, ώστε να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή.

1. Ακάρεα οικιακής σκόνης: Είναι αόρατοι διά γυμνού οφθαλμού μικροσκοπικοί οργανισμοί και το πιο κοινό αεροαλλεργιογόνο παγκοσμίως. Tα αλλεργιογόνα βρίσκονται στα απεκκρίματά τους. Zουν σε μαξιλάρια, μοκέτες, υφασμάτινα έπιπλα, κουρτίνες, χαλιά, κι όπου αλλού συγκεντρώνεται σκόνη. Πεθαίνουν αν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία και πληθαίνουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στα σπίτια πολλαπλασιάζονται όλο το χρόνο.

2. Γύρη ελιάς, ζιζάνια, χόρτα: Aπό τα δέντρα, η ελιά έχει την ισχυρότερη αλλεργιογόνο γύρη. Aνθοφορεί τον Mάιο. Το ζιζάνιο περδικάκι ή αγριοβασιλικός ή κολιτσιδόχορτο και τα αγρωστώδη (χόρτα) ανθοφορούν από το Mάρτιο μέχρι το τέλος Iουνίου.

3. Κατοικίδια: Tα αλλεργιογόνα δεν εντοπίζονται στο τρίχωμα αλλά στο σάλιο, τα ούρα, τα περιττώματα, τον ορό του αίματος και την πιτυρίδα του δέρματος των ζώων. Οι τρίχες είναι απλώς οι φορείς τους. Οι αλλεργιογόνες ουσίες περιέχονται στα σωματίδια της σκόνης που εισπνέετε. Η γάτα προκαλεί συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο αλλεργία, επειδή «γλείφεται» συνεχώς. Το σάλιο της, όταν ξεραίνεται, διασπείρεται στο περιβάλλον. Τα αλλεργιογόνα της μάλιστα παραμένουν για τρεις έως έξι μήνες στις επιφάνειες του σπιτιού μετά την απομάκρυνσή της. Ο σκύλος θεωρείται λιγότερο επικίνδυνος από τη γάτα, μπορεί όμως να προκαλέσει αλλεργία, ανεξάρτητα από τη ράτσα ή το τρίχωμά του.

4. Το δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας: Αν ήδη σας έχει τσιμπήσει υμενόπτερο χωρίς να παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα, μην επαναπαύεστε. Όσο περισσότερο έρχεται ένας οργανισμός σε επαφή με το δηλητήριο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ευαισθητοποίησής του. Μπορείτε να το μάθετε κάνοντας τεστ.

5. Tα αντιβιοτικά (κυρίως η πενικιλίνη): Tα αντιβιοτικά συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Oι πενικιλίνες, όμως, ειδικά αν χορηγηθούν με ένεση, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και σπάνια αναφυλακτικό σοκ. Συχνά, αλλεργία προκαλούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. 

6. Τροφές: Aλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε τροφή, συνήθως όμως «ενοχοποιούνται» οι ξηροί καρποί, το αυγό, τα θαλασσινά και οι φράουλες. H αλλεργία στο γάλα είναι συνηθισμένη στα μικρά παιδιά (κάτω των τριών ετών) και δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Στους ενήλικες που είναι πράγματι αλλεργικοί, η αλλεργία είναι ισόβια. Η τροφική αλλεργία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αλλεργικό σοκ. H αποφυγή της τροφής που προκαλεί την αντίδραση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία.

Ποια ειναι τα συνηθη συμπτώματα της αλλεργίας;

Η αλλεργία τείνει να εκδηλώνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που ο ασθενής θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο που την προκάλεσε. Μερικά από τα συμπτώματα που συχνότερα αναφέρουν οι ασθενείς ότι εκδηλώνουν είναι:

- Φαγούρα
- Εξανθήματα
- Οίδημα
- Κνίδωση
- Έκζεμα
- Σπυράκια
- Ερυθρότητα στο σημείο επαφής ή εκτεταμένη σε όλο το σώμα
- Άσθμα
- Ρινίτιδα
- Δερματίτιδα
- Βήχας
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κόκκινα μάτια
- Ναυτία / Εμετός
- Διάρροια
- Επιπεφυκίτιδα
- Ζάλη / Απώλεια συνείδησης

Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και αλλεργικό σοκ και αναφυλαξία, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό ή στο κοντινότερο νοσοκομείο αν εμφανίσεις συμπτώματα αλλεργίας ή σε περίπτωση που ήδη γνωρίζεις ότι έχεις κάπου αλλεργία και λαμβάνεις αγωγή, να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου.


Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση της αλλεργίας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προλάβουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας αλλά και για να μειώσουμε την έντασή τους. Πρώτα απ΄όλα σημαντικός είναι ο εντοπισμός των τροφών που προκαλούν αλλεργία και απομάκρυνση τους από το διαιτολόγιο μας.

Υπάρχουν ωστόσο και τροφές που αποτελούν την φυσική αντιμετώπιση των αλλεργιών. 
Στο οπλοστάσιο της φύσης έχουν εντοπιστεί και χρησιμοποιηθεί πολλές φυσικές ουσίες που μέσω της αποκρυπτογράφησης των μηχανισμών δράσης τους έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των προβλημάτων που απορρέουν από τις αλλεργικές επιδράσεις. Eνα ευρύ φάσμα βιοδραστικών ενώσεων όπως τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή, οι πολυφαινόλες, διάφορες φλαβονοειδείς ενώσεις όπως η ρουτίνη και η κερσετίνη έχουν θετικές επιδράσεις εξαιτίας αρχικά της αντιοξειδωτικής τους ιδιότητας. Θα τα βρείτε στα μήλα, στο μπροκολο, στα μαύρα σμέουρα, στις φράουλες, στο σκορδο και στους ξηρούς καρπούς.

Παρακάτω δίνονται μερικές επιπλέον λύσεις για την αντιμετώπιση των αλλεργιών:

- Χρήση ρινικών σπρέι όπου περιορίζουν τα αλλεργικά συμπτώματα, στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας.
- Χρήση οφθαλμικών σταγόνων που περιορίζουν τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
- Χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C και κουρσετίνης, όπου με την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων και της φλεγμονής. Η κουρσετίνη ειδικά αποτελεί το φυσικό αντισταμινικό.
- Χρήση αντιαλλεργικών σπρέι στα στρώματα, όπου απομακρύνουν τα ακάρεα.


Συμπέρασμα: Οι αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά τα συμπτώματα μπορούμε να τα ελέγξουμε, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μέτρων αποφυγής αλλεργιογόνων και προϊόντων κατάλληλων για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων. 

Το Heals.gr προτείνει: 

1. Sinomarin Plus Algae Allergy Relief Φυσικό Ρινικό Αποσυμφορητικό. Ένα 100% φυσικό, κλινικά δοκιμασμένο, ρινικό προϊόν το οποίο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας (βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, ερεθισμός της ρινικής κοιλότητας) είτε αυτή είναι εποχική είτε χρόνια. 

  

2. Bausch & Lomb Health Artelac Ectoin
 Οφθαλμικές Σταγόνες. Το Artelac Ectoin είναι ένα ισότονο διάλυμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία και πρόληψη των συμπτωμάτων της εποχικής και χρόνιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που οφείλεται π.χ. στη γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, ή τη μούχλα. Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά.



3. Health Aid Allergforte.  
Ειδική σύνθεση βιταμινών, ενζύμων και βοτάνων με αντισταμινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καταπολέμηση των εποχικών αλλεργιών.

      

4.  Doctor's Formulas Allercare. Η φόρμουλα AllerCare είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες.
 Περιέχει το Pantescal που είναι μια σύνθεση που περιέχει εκχυλίσματα από Κάππαρη, Ελιά, Φραγκοστάφυλο και Ginseng, μαζί με βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη C. Ο συνδυασμός τους συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλεννογόνων και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.



Πηγές

1. https://www.onmed.gr/ygeia/story/384599/allergies-6-koina-allergiogona-poy-prepei-na-gnorizete-eikones

2. https://www.doctoranytime.gr/p/allergia

3. https://www.mikroviologos.gr/arthra/allergia

Συντακτική ομάδα του heals Plus Icon

Συντακτική ομάδα του heals

Διαβάστε τα άρθρα της συντακτικής ομάδας του heals

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00