Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Άρνικα: Τι είναι και ποιές οι θαυματουργές τις ιδιότητες;

Άρνικα: Τι είναι και ποιές οι θαυματουργές τις ιδιότητες;


Έχεις μελανιά;  Άρνικα να βάλεις!

Όλοι μας ταλαιπωρούμαστε καθημερινά από πιθανούς μυϊκούς πόνους, χτυπήματα ή μελανιές. Η άρνικα, ένα δημοφιλές βότανο στην παραδοσιακή ιατρική, με μακρά ιστορία χρήσης σε διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές έρχεται να δώσει τη λύση. Κάποιοι τη γνωρίζουμε ενώ άλλοι ακούμε για αυτή πρώτη φορά. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε όλες τις θαυματουργές τις ιδιότητες όσα πρέπει να ξέρουμε για την ασφαλή της χρήση. 






Τι είναι η άρνικα; 


Η Arnica montana L. (Asteraceae) είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε βουνά έως αλπικά λιβάδια, βοσκοτόπια και σε ελαφρά δάση, μέχρι το αλπικό επίπεδο. Το φυτό βρίσκεται στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και παράγει κίτρινα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες.  Τόσο οι ρίζες της όσο και τα άνθη της χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ιατρική για πολλούς σκοπούς υγείας. Το εκχύλισμα της ρίζας είχε χρησιμοποιηθεί τόσο εξωτερικά για τη θεραπεία μωλώπων και διαστρεμμάτων, όσο και  για ρευματικούς πόνους, φλεβίτιδα και φλεγμονές του δέρματος.

Επιπλέον, αυτή η οικογένεια φυτών χρησιμοποιούνταν ευρέως και στην ομοιοπαθητική για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επιμέρως μέρη του φυτού A.montana περιέχουν διάφορα συστατικά, όπως:

  • Λακτόνες
  • Παράγωγα Θυμόλης
  • Φαινολικά Οξέα και Φλαβονοειδή που διαθέτουν εξαιρετικές βιολογικές δραστηριότητες, όπως αντιμυκητισιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.




Ποια τα οφέλη της; 




  • Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου: Η άρνικα είναι μια δημοφιλής ολιστική θεραπεία για τον σωματικό πόνο που προκαλείται από τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άρνικα είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη διαχείριση του μετατραυματικού και μετεγχειρητικού πόνου.

 

  • Μειώνει το πρήξιμο: Η άρνικα είναι γνωστή για τη χρήση της στη μείωση του οιδήματος, ειδικά όταν αυτό προκαλείται από διάστρεμμα, μυϊκή καταπόνηση, ή σπασμένα οστά.

 

  • Ανακουφίζει από την οστεοαρθρίτιδα: Η Άρνικα φαίνεται να είναι χρήσιμη στη διαχείριση κοινών οστεοαρθριτικών συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Έρευνα απέδειξε πως η καθημερινή εφαρμογή τζελ άρνικας είναι εξίσου αποτελεσματική με το τζελ ιβουπροφαίνης για την ανακούφιση από τον πόνο και τη λειτουργία των χεριών.

 

  • Προωθεί την επούλωση των μωλώπων: Η άρνικα βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των μωλώπων. Θεωρείται πως διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην απομάκρυνση του συμφορημένου αίματος και των υγρών από την πληγείσα περιοχή.

 

  • Ανακουφίζει από δερματικές παθήσεις: Ως αντιοξειδωτικό, η άρνικα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός ενυδατικός παράγοντας. Ενώ το καθαρό εκχύλισμα arnica montana δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα, η άρνικα μπορεί να αναμιχθεί με ένα έλαιο ή μια κρέμα φορέα για τη διαχείριση των προβλημάτων ξηρού δέρματος.





Ασφαλής χρήση της άρνικας


Σε φυτική μορφή, η άρνικα εφαρμόζεται συνήθως τοπικά επειδή μπορεί να υπάρξουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνεται από το στόμα. Όπως αναφέρθηκε, οι ομοιοπαθητικές μορφές της άρνικας είναι αρκετά αραιωμένες, οπότε είναι γενικά ασφαλείς. Ωστόσο, μπορεί ακόμα  να παρουσιαστούν παρενέργειες όπως αδυναμία, τάση προς εμετό, ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και γαστρεντερικός ερεθισμός.

Η άρνικα δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές, σπασμένο δέρμα ή βλεννογόνους, εκτός εάν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χρήση τοπικής άρνικας, καθώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί εξάνθημα. Τέλος, έχει ανακαλυφθεί πως η μακροχρόνια χρήση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ξεφλούδισμα, φουσκάλες έως και έκζεμα.



Συμπέρασμα 


Η άρνικα αποτελεί ένα φυσικό φυτό με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία. Χρησιμοποιείται τοπικά για την ανακούφιση από τον πόνο, τη φλεγμονή, την επιτάχυνση της επούλωσης και την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες προφυλάξεις και συμβουλευόμενοι το γιατρό μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.



To heals προτείνει 


Heals Gifts + ΔΩΡΟ
-50%
37 ΠΟΝΤΟΙ
Τιμή Heals: 4.55€






Βιβλιογραφία 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278239123011904
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874123009327
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014181301400347X
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491603000778
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-arnica-89542
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491603000778
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539394/

 

Ευαγγελία Κανατά

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00