Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Αφρικανική Σκόνη: Τι προκαλεί και πως μπορούμε να προστατευτούμε από τον ενοχλητικό επισκέπτη;

Αφρικανική Σκόνη: Τι προκαλεί και πως μπορούμε να προστατευτούμε από τον ενοχλητικό επισκέπτη;



Ο ανοιξιάτικος καιρός πέρα από ωραία διάθεση και ήλιο φέρνει μαζί του τις γνωστές σε όλους μας αλλεργίες με συμπτώματα που μας δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μια πορτοκαλί – κόκκινη απόχρωση στην ατμόσφαιρα, η λεγόμενη Αφρικανική Σκόνη! Το φαινόμενο αυτό που, αν και φαινομενικά είναι αθώο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, το περιβάλλον και σίγουρα την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για ένα σύννεφο σκόνης και άμμου που έρχεται από την έρημο Σαχάρα και ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας μέχρι και την Ελλάδα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε για ποιο λόγο είναι βλαβερή για την υγεία μας, τι προκαλεί και πως μπορούμε να προστατευτούμε από τον ενοχλητικό επισκέπτη.





Ποιους επηρεάζει περισσότερο η Αφρικανική σκόνη; 


  • Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα: Άτομα με άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλα αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις.

  • Καρδιοπαθείς: Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο ευάλωτα.

  • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι έχουν πιο ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και καρδιά, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης.

  • Παιδιά: Τα παιδιά έχουν αναπνευστικό σύστημα που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

  • Άτομα με αλλεργίες: Άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όταν έρχονται σε επαφή με τη σκόνη.

 


Γιατί η Αφρικανική σκόνη είναι επιβλαβής για την υγεία μας; 



Η σκόνη ανυψώνεται από την επιφάνεια της γης λόγω ισχυρών ανέμων, φαινομένων ξηρασίας αλλά και ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη συνέχεια, μεταφέρεται από τα ατμοσφαιρικά ρεύματα προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων, η ύπαρξη υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων, η θερμοκρασία και η υγρασία.

Έπειτα από αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η σκόνη μεταφέρει δηλητηριώδεις ουσίες στη χώρα μας όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός, χρώμιο, σίδηρος, αρσενικό, μόλυβδος, κ.α.)  που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.  Η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική όταν η σκόνη αιωρείται πάνω από αστικά κέντρα. Εκεί, έλκεται και προσκολλάται σε αστικούς ρύπους και αλλεργιογόνα, όπως η γύρη. Το ανησυχητικό είναι ότι η μορφή της αφρικανικής σκόνης την καθιστά άμεσα εισπνεύσιμη και απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Αφρικανική σκόνη: Τι προκαλεί; 


Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή της Αφρικανικής σκόνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα, δύσπνοια, ερεθισμό του λαιμού και των ματιών, επιδείνωση άσθματος και βρογχίτιδας.

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Όπως έχουν δείξει ορισμένες μελέτες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις) το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δερματολογικά προβλήματα: Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό και εξανθήματα.

Επιδείνωση αλλεργιών: Κατά την περίοδο έξαρσης των αλλεργιών, όσοι είναι πιο επιρρεπείς παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, όπως φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση, δακρύρροια, κλπ.




Αφρικανική σκόνη: Συμπτώματα έκθεσης



Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αφρικανική σκόνη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια και η ένταση της έκθεσης, η γενική υγεία του ατόμου και η παρουσία προϋπαρχουσών παθήσεων.


Γενικά, τα συμπτώματα έκθεσης στην αφρικανική σκόνη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αναπνευστικά προβλήματα: Βήχας, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμος, συριγμός.
  • Δερματικές επιπλοκές: δερματίτιδα, κνησμός, φαγούρα, ξηρότητα.
  • Ρινικά προβλήματα: Ρινική συμφόρηση, καταρροή, φτέρνισμα.
  • Ερεθισμός των ματιών: Κόκκινα μάτια, φαγούρα, δακρύρροια.
  • Άλλα συμπτώματα: Πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία.





Πρόληψη και προστασία 


Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, κλπ) και εμφανίσουν έντονα συμπτώματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.


Ορισμένες γενικές οδηγίες που είναι καλό να ακολουθούμε όλοι προκειμένου να προστατευτούμε περιλαμβάνουν:


  • Ενυδάτωση - Ανοσοποιητικό: Φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο, πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Παράλληλα, μεριμνούμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού – αναπνευστικού μας. Ιδιαίτερα βοηθητικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα συμπληρώματα διατροφής που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, ειδικά για καπνιστές, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, όσους ζουν και εργάζονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ρύπανσης, αλλά και εκείνους που είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και εμφανίζουν συχνά βήχα και βλέννα.

  • Προστασία ματιών: Κατά την κυκλοφορία μας σε εξωτερικό χώρο φοράμε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου ή γυαλιά προστασίας για να αποφύγουμε τον ερεθισμό των ματιών. Επίσης, χρησιμοποιούμε οφθαλμικές σταγόνες προκειμένου να τα κρατήσουμε ενυδατωμένα και να μειώσουμε όσο το δυνατόν τη φαγούρα ή τη δακρύρροια.

  • Χρήση μάσκας: Ειδικά όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, φοράμε μάσκα N95 ή FFP2 για να προστατέψουμε το αναπνευστικό μας σύστημα.

  • Αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων: Τις μέρες που η θερμοκρασία είναι σε αυξημένα επίπεδα καλό είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την κυκλοφορία και την άθληση σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε μέρη με αυξημένη βλάστηση.

  • Πλύσιμο ρούχων: Κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, πλένουμε τα ρούχα μας για να απομακρύνουμε τυχόν σκόνη. Στη συνέχεια φροντίζουμε, αν είναι δυνατόν, να τα απλώνουμε μέσα στο σπίτι.

  • Σωστός αερισμός σπιτιού: Φροντίζουμε να διατηρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού μας κλειστά για να αποτρέψουμε την είσοδο σκόνης. Αν διαθέτουμε εξαερισμό στο σπίτι τον χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση. Επίσης, κατά τη χρήση του κλιματιστικού βεβαιωνόμαστε ότι τα φίλτρα είναι καθαρά.

  • Καθαρισμός: Καθαρίζουμε τακτικά το σπίτι μας, όχι όμως με έντονα καθαριστικά που μπορεί να επηρεάσουν τις αλλεργίες μας. Η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στο σπίτι μας και να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα.


Συμπέρασμα 


Η Αφρικανική σκόνη, ιδιαίτερα για όσους ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Όμως δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην προστασία μας ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό στα συμπτώματα μας ή οτιδήποτε άλλο μας ανησυχήσει επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας, ειδικά αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες.



Το heals προτείνει 





Στο heals έχουμε ως στόχο να παρέχουμε στους πελάτες μας ακριβείς και ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος, συνιστάται συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις ή αν παίρνετε άλλα φάρμακα.


Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00