Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Βρεφικό Γάλα: Πώς να επιλέξω το καλύτερο για το παιδί μου;

Βρεφικό Γάλα: Πώς να επιλέξω το καλύτερο για το παιδί μου;



Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου προκειμένου να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία και την ανάπτυξη. Αλλά επειδή ταυτόχρονα γιορτάζεται και η Παγκόσμια Μέρα Γονέων, θα εστιάσουμε στο βρεφικό γάλα, γιατί είναι σημαντικό και πώς πρέπει να το επιλέγουμε;



Μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα θα είναι για πάντα η καλύτερη επιλογή για το βρέφος μας. Είναι ένα δυναμικό υγρό που μεταβάλλεται  ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με την ηλικία του βρέφους σε όλη την περίοδο της γαλουχίας προσφέροντας σε κάθε ηλικία τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ιδανική αναλογία πρωτεΐνης, λιπαρών, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων για το μωρό. Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης αντισώματα, που βοηθούν στην προστασία του βρέφους από ασθένειες και λοιμώξεις. Επιπλέον, Οι πρωτεΐνες και οι άλλες ουσίες στο μητρικό γάλα είναι πιο ελαφριές για το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του βρέφους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική μορφή διατροφής για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός βρέφους, αλλά εάν υπάρχει ειδικός λόγος που δεν μας επιτρέπει να θηλάσουμε θα χρειαστεί να αναζητήσουμε το κατάλληλο γάλα για το μωρό μας. 




Ποιοι είναι οι τύποι βρεφικού γάλακτος;

Τα είδη βρεφικού γάλατος διακρίνονται με βάση το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία του βρέφους. Έτσι, προκύπτουν 3 κατηγορίες, που είναι οι εξής:

- Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίαςΤο γάλα που ανήκει στην πρώτη κατηγορία βρεφικής ηλικίας προορίζεται για βρέφη από τη γέννηση έως τους 6 μήνες και είναι διαθέσιμο σε μορφή σκόνης. Αυτό το γάλα αποτελεί μια πλήρη τροφή, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες ενός βρέφους. Συγκεκριμένα, περιέχει εμπλουτισμένες πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα στοιχεία που βρίσκονται και στο μητρικό γάλα.

Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας. Τα γάλατα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία προσφέρονται για μωρά από 6 έως 12 μηνών και η μορφή τους μπορεί να ποικίλει. Είναι διαθέσιμα είτε σε μορφή σκόνης είτε σε υγρή μορφή. Η σύνθεση αυτού του γάλατος είναι διαφορετική από το προηγούμενο, καθώς και οι ανάγκες του μωρού. Τώρα που το μωράκι μας κινείται περισσότερο και έχει ξεκινήσει να καταναλώνει στερεές τροφές, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και λιγότερες πρωτεΐνες. Έτσι, στο γάλα προστίθενται υδατάνθρακες για επιπλέον ενέργεια, καθώς και άλλα συστατικά που ανταποκρίνονται σε αυτό το διατροφικό προφίλ.

Γάλα 3ης βρεφικής ηλικίας. Αυτός ο τύπος γάλατος αφορά τις ηλικίες από 1 έως 3 ετών. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα νήπια πλέον τρώνε σχεδόν κανονικά και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, εκτός από τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου.


Ποιες είναι οι κατηγορίες βρεφικών γάλακτων;


Πολλά βρεφικά γάλατα πλησιάζουν πολύ στη σύσταση του μητρικού γάλατος γιατί είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά, αμινοξέα, βιταμίνες, ολιγοσακχαρίτες και λιπαρά οξέα. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα στα γάλατα και για ειδικούς λόγους. Αυτά είναι:           

- Τα αντιαναγωγικά: Για τα βρέφη που παρουσιάζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμέτους ή αναγωγές.
- Υποαλλεργικά μερικής υδρόλυσης: Για ήπια αλλεργία  στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.
- Υποαλλεργικά εκτεταμένης υδρόλυσης: Για διαγνωσμένη αλλεργία στο γάλα της αγελάδας ή της σόγιας.
- Στοιχειακά: Είναι 100% ελεύθερα αμινοξέων. Χορηγούνται σε βρέφη με αλλεργία στο γάλα της αγελάδας ή κνίδωση (φαγούρα) και σε εντερικές παθήσεις.
- Χωρίς λακτόζη: Για κάποιες ήπιες παθήσεις του εντέρου όπως γαστρεντερίτιδες. Χορηγείται για περίπου 3-4 εβδομάδες.
- Σόγιας: Συνήθως επιλέγεται από γονείς που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και επιθυμούν το μωρό τους να ακολουθήσει την ίδια διατροφή.
- Για πρόωρα βρέφη: Είναι εμπλουτισμένα σε λεύκωμα, θερμίδες, νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο για να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες των βρεφών αυτών.
- Για κολικούς: Είναι πιο εύπεπτα τα γάλατα αυτής της κατηγορίας γιατί περιέχουν πεπτίδια ορολευκωματίνης καθώς και μίγμα πολυμερών γλυκόζης.
- Για δυσκοιλιότητα: Περιέχουν καζεΐνη, ορολευκωματίνη και λακτόζη σε συνδυασμό με πολυμερή γλυκόζης. Κάποια από αυτά περιέχουν και χαρουπάλευρο που συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.


Είναι ασφαλή τα βρεφικά γάλατα;

Μάρκες. Ηλικίες. Διατροφικά οφέλη. Σύσταση. Το βρεφικό γάλα και η επιλογή του ιδανικού για το μωρό μας , είναι σκέτη σπαζοκεφαλιά. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να μας υποδείξει το κατάλληλο γάλα για το μωρό μας και αυτός δεν είναι άλλος από τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος θα μας συστήσει το γάλα που πρέπει να καταναλώνει το μωρό μας, και οποιαδήποτε απορία μπορεί να μας την λύσει.




Συμπέρασμα: Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα που μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας και ο θηλασμός το καλύτερο δώρο. Σε περιπτώσεις όμως που ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, σε συννενόηση με τον παιδίατρό μας επιλέγουμε την κατάλληλη φόρμουλα γάλακτος.

Το Heals.gr προτείνει:

1. Hipp 1 Bio Combiotic Γάλα σε Σκόνη με Metafolin Από Τη Γέννηση, 600gr. H HiPP έχει δημιουργήσει τη νέα γενιά βρεφικών γαλάτων με βάση τα πιο πρόσφατα ευρήματα στην έρευνα για τις φόρμουλες βρεφικών γαλάτων. Τα βρεφικά γάλατα HiPP είναι σχεδιασμένα ακριβώς για τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας στην εκάστοτε ηλικία., ακολουθώντας το πρότυπο της φύσης. 



2. Frezylac Silver 2 Αγελαδινό Γάλα σε Σκόνη από 6 -12m+ 400gr. Το FREZYLAC SILVER 2 είναι αγελαδινό γάλα σε σκόνη, κατάλληλο για τη διατροφή του βρέφους από τον 6° μήνα έως τον 12° μήνα στο πλαίσιο μίας μεικτής διατροφής.



3. Novalac Bio 3 Milk Βιολογικό Ρόφημα Γάλακτος 3ης Βρεφικής Ηλικίας, 400gr. Το Novalac Bio 3 είναι ένα βιολογικό γάλα αγελάδος σε μορφή σκόνης, κατάλληλο για την 3η βρεφική ηλικία. Διαθέτει σύνθεση χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και χωρίς φυτοφάρμακα.



4. Frisolac Γάλα σε Σκόνη HA 0m+ Υποαλλεργικό Γάλα Ειδικής Διατροφής 400gr. Το Frisolac HA είναι ένα γάλα ειδικής διατροφής σε σκόνη, το οποίο ενδείκνυται για τη διαιτητική αγωγή των βρεφών που παρουσιάζουν κίνδυνο αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα και είναι κατάλληλο από τη γέννηση. Περιέχει μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη που μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. 



Συντακτική ομάδα του heals Plus Icon

Συντακτική ομάδα του heals

Διαβάστε τα άρθρα της συντακτικής ομάδας του heals

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00