Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Διάρροια: Τι είναι, απο τι προκαλείται και πως θα ανακουφιστούμε;

Διάρροια: Τι είναι, απο τι προκαλείται και πως θα ανακουφιστούμε;



Οι ιώσεις που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολλές, με συμπτώματα άκρως ενοχλητικά. Σε μια ίωση όπως η γαστρεντερίτιδα, στη γρίπη, πλέον ακόμα και στον κορονοϊό ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα είναι αυτό της διάρροιας. Σε περίπτωση ιώσεων - λοιμώξεων η διάρροια είναι οξεία (διαρκεί από λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες) ενώ όταν εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως χρόνια (πάνω από 4 εβδομάδες διάρκεια), ως σύμπτωμα μιας πάθησης. Αφορά μικρούς και μεγάλους ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι είναι, από τι προκαλείται και πως μπορούμε να ανακουφιστούμε από αυτή.








Τι είναι η διάρροια; 



Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από διάφορες αιτίες. Χαρακτηρίζεται από την αύξηση της υγρασίας των κοπράνων (υδαρά κόπρανα), την αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και την αυξημένη συχνότητα των κενώσεων. Προκαλείται από τη γρήγορη μετακίνηση τροφίμων και υγρών μέσα από το παχύ έντερο, εμποδίζοντας το σώμα να απορροφήσει αποτελεσματικά τα υγρά.


Διακρίνεται σε 3 κατηγορίες: 

  • Ωσμωτική: Είναι ένας τύπος διάρροιας που προκαλείται από την παρουσία μη απορροφήσιμων ουσιών στο έντερο. Αυτές οι ουσίες προσελκύουν νερό στο έντερο, προκαλώντας διάρροια και κατ επέκταση ωσμωτικό αποτέλεσμα.

  • Εκκριτική: Προκαλείται από την απελευθέρωση ουσιών στο έντερο που διεγείρουν τη λειτουργία του. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες.

  • Εξιδρωματική: Συνήθως εμφανίζεται αίμα η πύον στα κόπρανα. Προκαλείται κυρίως από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα ή άλλες πιο σπάνιες όπως το σύνδρομο Zollinger-Ellison.

 


Από τι προκαλείται; 



Οι πιο κοινές αιτίες διάρροιας είναι οι εξής:

 

Λοιμώξεις - ιώσεις: Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα. Οι ιογενείς λοιμώξεις (όπως η γαστρεντερίτιδα) είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας, ειδικά σε παιδιά. Τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια είναι τα Campylobacter, Ε. Coli, Salmonella, Shigella. 


Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια ως παρενέργεια. Τα φάρμακα που συχνά προκαλούν διάρροια περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ): Τα ΙΦΝΕ είναι μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Τα πιο κοινά ΙΦΝΕ που προκαλούν διάρροια είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.


Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ): Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματα του ΣΕΕ περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.


Τροφική δηλητηρίαση: Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Τα πιο κοινά αίτια τροφικής δηλητηρίασης είναι τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι ιοί.


Δυσανεξίες:  Οι δυσανεξίες (πχ δυσανεξία στη λακτόζη) είναι καταστάσεις στις οποίες το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει ή να απορροφήσει ορισμένα συστατικά των τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.


Ανοσοανεπάρκεια (AIDS): Η διάρροια είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του HIV/AIDS. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, φαρμάκων και επιπλοκών της νόσου του AIDS.


Υπερκατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι γλυκαντικές ουσίες που δεν περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες. Χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, τρόφιμα και τσίχλες. Προκαλούν διάρροια λόγω της αύξησης παραγωγής γαστρικών υγρών και αλλαγών στη μικροχλωρίδα του εντέρου. 


Διάρροια του ταξιδιώτη: Πρόκειται για λοίμωξη του πεπτικού συστήματος που προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 3-7 ημέρες από την άφιξη του ταξιδιώτη σε μια νέα χώρα ή τόπο και μεταδίδεται μέσω των τροφίμων και των ποτών.




Έλεγχος - Διαχείριση 




Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της διάρροιας με διάφορους τρόπους. Πρώτον, βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης, μια σοβαρής επιπλοκής της διάρροιας. Δεύτερον, βοηθά στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται και τέλος ανακουφίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι κράμπες στην κοιλιά και η ναυτία.

Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση της διάρροιας

Πίνουμε άφθονα υγρά:  Ο στόχος είναι περίπου 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει νερό, χυμό χωρίς ζάχαρη, ζωμό, τσάι ή αθλητικά ποτά.



Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας όπως:

  • Τρόφιμα πλούσια σε ίνες, όπως ωμά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια
  • Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά, λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, γλυκά
  • Αλκοόλ
  • Ξηρούς καρπούς 

Επιλέγουμε τρόφιμα που είναι περισσότερο ανεκτά στο στομάχι όπως: 

  • Ασπρό ψωμί
  • Μπανάνες
  • Ασπρό ρύζι
  • Πατάτες
  • Κοτόπουλο
  • Μήλα
  • Κρακεράκια 
  • Κρέμα σιταριού
  • Χυλοπίτες



*Heals tip: Δεν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και προτιμούμε τα  μικρά - συχνά γεύματα.




Ο ρόλος των συμπληρωμάτων



Η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια σοβαρή κατάσταση για τον οργανισμό. Για να αποφευχθεί, είναι σημαντικό να καταναλώνονται άφθονα υγρά, ειδικά όταν τα συμπτώματα της διάρροιας είναι έντονα. Η απλή κατανάλωση νερού μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμιστεί η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών που προκαλείται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση συμπληρωμάτων. Ας δούμε ποια είναι τα κατάλληλα συμπληρώματα που μπορούμε να λάβουμε: 

 

Ηλεκτρολύτες: Τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας με δύο τρόπους:

  • Αντισταθμίζοντας την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών που προκαλείται από τη διάρροια.
  • Βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

 

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η νευρική αγωγή, και η μυϊκή λειτουργία. Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το κάλιο, και το μαγνήσιο. Τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως υγρά, δισκία, και κάψουλες. Η μορφή που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας. 

 

Προβιοτικά:  Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάρροια με διάφορους τρόπους:

 

  • Αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου: Η διάρροια μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της έντασης της διάρροιας.

 

  • Παραγωγή αντισωμάτων: Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούν διάρροια.

 

  • Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ταχεία αποκατάσταση της υγείας.

 

Τα προβιοτικά που έχουν μελετηθεί περισσότερο για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι τα εξής:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)
  • Saccharomyces boulardii
  • Bifidobacterium longum



L-γλουταμίνη: Η L-γλουταμίνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λειτουργίας του εντέρου. Η L-γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάρροια με διάφορους τρόπους:

 

  • Αποκαθιστά την υγεία του εντερικού βλεννογόνου: Η L-γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και προωθώντας την επούλωση.

 

  • Μειώνει την παραγωγή βλέννης: Η παρατεταμένη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή βλέννης στο έντερο. Η L-γλουταμίνη βοηθά στη μείωση παραγωγής βλέννης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συχνότητα και η ένταση των κενώσεων.

 

  • Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας:  Η L-γλουταμίνη διατηρεί τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποτροπής της διάρροιας.

 

  • Συμβάλλει στην αποκατάσταση της ενέργειας: Η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας, καθώς το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Η L-γλουταμίνη είναι ένα από τα βασικά “καύσιμα” για τα κύτταρα του σώματος, και η λήψη της μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ενέργειας που χάθηκε λόγω της διάρροιας.




Συμπέρασμα


Η διάρροια είναι ένα δύσκολο και ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλείται από διάφορες αιτίες και μπορεί να απορρυθμίσει την καθημερινότητα μας σε μεγάλο βαθμό. Όμως δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. 




Το heals προτείνει: 


 


Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Ενδέχεται να υπάρχουν περαιτέρω αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες από τις αναγραφόμενες. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Να διατηρείται σε σκιερό, ξηρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου (15-25 ° C), εκτός αν προτείνεται κάτι διαφορετικό από την εταιρία παραγωγής του.

Στο heals έχουμε ως στόχο να παρέχουμε στους πελάτες μας ακριβείς και ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος, συνιστάται συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις ή αν παίρνετε άλλα φάρμακα.

Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00