Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Τι είναι και πως θα τα αντιμετωπίσουμε;

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Τι είναι και πως θα τα αντιμετωπίσουμε;


Πόδια πρησμένα, βαριά, με ορατές φλέβες που μοιάζουν με "ιστό αράχνης". Εικόνα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Μιλάμε για τους κιρσούς, μια πάθηση που επηρεάζει όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και την υγεία των ποδιών μας. Περίπου το 25% των ενηλίκων ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα με κιρσούς και ευρυαγγείες. Το υπόλοιπο 75% ίσως να μη γνωρίζει τι είναι ίσως να έχει ακουστά σε κάθε περίπτωση. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες καθώς και θα προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης.






Τι είναι οι Κιρσοί - Ευρυαγγείες; 



Οι κιρσοί είναι διευρυμένες, στριμμένες φλέβες που συχνά εμφανίζονται μπλε ή σκούρο μώβ χρώμα και συνήθως εμφανίζονται στα πόδια. Προκαλούνται από εξασθενημένες ή κατεστραμμένες βαλβίδες μέσα στις φλέβες, γεγονός που διαταράσσει τη ροή του αίματος και οδηγεί στη συγκέντρωση του αίματος. Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και πρήξιμο, αλλά γενικά δεν αποτελούν σοβαρή ιατρική κατάσταση.

 

Πού παρατηρείται εμφάνιση των κιρσών; 


Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνές καθώς τα άτομα μεγαλώνουν. Είναι πιο διαδεδομένοι στις γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λόγω ορμονικών αλλαγών. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την ορθοστασία ή το κάθισμα για μεγάλες περιόδους, το οικογενειακό ιστορικό κιρσών και καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά, όπως η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε νεότερα άτομα λόγω γενετικών παραγόντων, παραγόντων τρόπου ζωής ή ορισμένων επαγγελμάτων που περιλαμβάνουν παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση.


Θεραπεία και αντιμετώπιση των κιρσών



Οι θεραπείες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την αντιμετώπιση των κιρσών ποικίλουν και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα την περίπτωση. Μερικές από αυτές είναι:

 

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή μακρών περιόδων ορθοστασίας ή καθιστή θέση και η ανύψωση των ποδιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της επιδείνωσης των κιρσών. 

  • Κάλτσες συμπίεσης: Το να φοράμε κάλτσες συμπίεσης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να μειώσει το πρήξιμο και την ενόχληση που σχετίζεται με τους κιρσούς.

  • Σκληροθεραπεία: Περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος απευθείας στην κιρσοκήλη, προκαλώντας την κατάρρευση και τελικά την εξαφάνιση των κιρσών.

  • Ενδοφλεβική θεραπεία με λέιζερ (EVLT) ή κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (RFA): Αυτές οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες χρησιμοποιούν θερμότητα για να σφραγίσουν την προσβεβλημένη φλέβα, ανακατευθύνοντας τη ροή του αίματος σε πιο υγιείς φλέβες.

  • Φλεβεκτομή: Σε αυτή τη διαδικασία, γίνονται μικρές τομές για την αφαίρεση των κιρσών μέσω μικροσκοπικών αγκίστρων.

  • Απογύμνωση φλέβας: Αυτή η παραδοσιακή χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας μέσω μικρών τομών. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος και η θέση των κιρσών, η συνολική υγεία και οι προσωπικές προτιμήσεις, και καλύτερα να συζητηθεί με τον σύμβουλο υγείας που ειδικεύεται στις φλεβικές διαταραχές.





Θεραπεία με συμπληρώματα διατροφής 



Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μην αντιμετωπίζουν άμεσα τους κιρσούς, ορισμένα θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και την κυκλοφορία των φλεβών. Εδώ είναι μερικές επιλογές:


  • Εκχύλισμα ιπποκαστανιάς: Αυτό το συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το πρήξιμο και βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τους κιρσούς ενισχύοντας τα τοιχώματα των φλεβών και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

  • Διοσμίνη: Η διοσμίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των φλεβών και μειώνει τον πόνο, το πρήξιμο και άλλα συμπτώματα των κιρσών.

  • Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε: Και οι δύο βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων και να υποστηρίξουν τη συνολική αγγειακή υγεία.

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της κυκλοφορίας, κάτι που μπορεί να ωφελήσει άτομα με κιρσούς.

  • Τζίνγκο Μπιλόμπα: Βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση και κυκλοφορία του αίματος.


Είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων, ειδικά εάν έχουμε υποκείμενες παθήσεις ή παίρνουμε φάρμακα, όπως αιμοπηκτική αγωγή, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία των φλεβών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.



Συμπέρασμα 


Οι κιρσοί είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ενώ δεν αποτελούν σοβαρή ιατρική κατάσταση, μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και πρήξιμο. Η θεραπεία ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, κ.α. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για να καθορίσουμε ποια επιλογή είναι η κατάλληλη για εμάς.



Το heals προτείνει 


Prev
Next




Δέσποινα Αθανασιάδου Plus Icon

Δέσποινα Αθανασιάδου

Χημικός και Εξειδικευμένη Σύμβουλος Συμπληρωμάτων Διατροφής, MSc Απόφοιτη τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχο Τροφίμων του τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00