
Κρόκος Κοζάνης: Ο “Χρυσός” της Φύσης!
Ο κρόκος Κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν αποτελεί έναν από τους πολύτιμους θησαυρούς της ελληνικής φύσης. Αυτό το μικρό αλλά θαυματουργό φυτό προέρχεται από τις ευρύτερες περιοχές της Κοζάνης και έχει κατακτήσει τη φήμη του ως ένα από τα πιο πολυποθητά μπαχαρικά παγκοσμίως. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι ο Κρόκος Κοζάνης;
Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν είναι ένα µπαχαρικό που προέρχεται από τα άνθη του φυτού Crocus sativus και χρησιµοποιείται τόσο στη µαγειρική, για την ιδιαίτερη γεύση και µυρωδιά του, όσο και στη θεραπευτική για τις ιδιότητες που παρουσιάζει.
Έχει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώµα και θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά µπαχαρικά στον κόσµο, λόγω της δυσκολίας συγκοµιδής του, η οποία πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή και µε τα χέρια. Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιµατικές συνθήκες, συγκεκριµένα χρειάζεται ξηρό και θερµό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειµώνα. Η γη στην οποία θα καλλιεργηθεί θα πρέπει να είναι ξηρή, ασβεστώδης, επίπεδη και χωρίς δένδρα.
Στον Κρόκο του Νοµού Κοζάνης βρίσκεται η µοναδική καλλιεργούµενη περιοχή της Ελλάδας, όπου γίνεται συστηµατική καλλιέργεια του φυτού από τον 17ο αιώνα. Ο κρόκος Κοζάνης είναι γνωστός σε παγκόσµια κλίµακα λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας χρώµατος, και αποτελεί προστατευµένη ονοµασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Με τις μορφές μπορούμε να τον βρούμε;
Ο Κρόκος διατίθεται:
- Σε μορφή κοκκίων: Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή του κρόκου Κοζάνης. Τα κόκκινα νήματα που προέρχονται από τα άνθη του κρόκου αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται σε μαγειρικές συνταγές, αλλά και σε καλλυντικά προϊόντα.
- Σε μορφή σκόνης: Ο κρόκος Κοζάνης μπορεί επίσης να αλεστεί σε σκόνη, προσφέροντας ευκολία στη χρήση του. Αυτή η μορφή είναι ιδανική για να προστεθεί σε μαγειρικές συνταγές, ροφήματα ή ακόμα και καλλυντικά προϊόντα.
- Σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής: Υπάρχουν επίσης καψούλες ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης. Αυτή η μορφή είναι βολική για όσους θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης με ευκολία.

10+1 οφέλη του Κρόκου
Μερικά από τα πιο σηµαντικά και φαρµακολογικά δραστικά συστατικά του κρόκου Κοζάνης είναι η πικροκροκίνη, η σαφρανάλη, η κροκετίνη και η κροκίνη. Αυτά θεωρείται πως ευθύνονται για αρκετές από τις ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζει ο κρόκος Κοζάνης. Αυτές είναι:
1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ο κρόκος Κοζάνης έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές από τη βιταμίνη Ε. Η κροκίνη αναστέλλει τη δράση ενζύμων (COX-1, COX-2) που προκαλούν φλεγμονές και προστατεύει τον οργανισμό από αυτές. Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του κρόκου Κοζάνης μπορεί επίσης να συμβάλει στη θεραπεία ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.
2. Υπολιπιδαιµική δράση
Η κροκίνη εμποδίζει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης από τη διατροφή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αναστέλλει τη δράση ενζύμου που διαλύει τα λιπαρά οξέα, καθιστώντας τα δυσανάλογα μεγάλα και δυσκολότερα να απορροφηθούν από το γαστρεντερικό σύστημα. Η υπολιπιδαιμική δράση της κροκίνης εξαρτάται από τη δόση που λαμβάνεται.
3. Αντιυπερτασική δράση
Ο κρόκος έχει επιπλέον αντιυπερτασική δράση µιας και τα συστατικά του έχουν την ικανότητα να προκαλούν χαλάρωση του ενδοθηλιακού τοιχώµατος των αγγείων. Αυτή η χαλάρωση οδηγεί σε διεύρυνση των αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς να επηρεάζεται η καρδιακή συχνότητα.
4. Βελτίωση αγγειακής λειτουργίας
Η κροκετίνη παρουσιάζει αντιθροµβωτική δράση, συγκεκριµένα αναστέλλει τη συσσώρευση και συγκόλληση των αιµοπεταλίων. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην ικανότητα της κροκετίνης να µειώνει τα ενδοκυττάρια επίπεδα ασβεστίου.
5. Αντικαρκινική δράση
Ο κρόκος είναι γνωστός για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον καρκίνο του δέρματος, περιορίζει την πρόοδο των όγκων και συμβάλλει στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Η κροκίνη είναι υπεύθυνη για τη χημειοπροστατευτική δράση του κρόκου, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει από τις τοξικές επιπτώσεις άλλων αντι-νεοπλασματικών φαρμάκων.
6. Αντιδιαβητική δράση
Η κροκετίνη βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας έτσι τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, ο κρόκος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη, από την οξειδωτική ζημιά. Η συνδυασμένη δράση αυτών των μηχανισμών μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της γλυκαιμικής ελέγχου και την αντιμετώπιση του διαβήτη.
7. Προστασία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)
Η κροκετίνη αποτρέπει τον εκφυλισµό των νεύρων, και µαζί µε τα καροτενοειδή αυξάνει τη δράση των περισσότερων αντιοξειδωτικών ενζύµων. Έτσι συµβάλει στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και την µείωση των συµπτωµάτων της νόσου Alzheimer.
8. Αφροδισιακές ιδιότητες
Ο κρόκος έχει παραδοσιακά αναγνωριστεί για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι ενεργές ουσίες που περιέχονται στον κρόκο, όπως η κροκετίνη, έχουν δείξει θετική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία και την αύξηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Αυξάνει την ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και απελευθερώνει ουσίες ενισχύουν την σεξουαλική επιθυμία.
9. Ανακούφιση των συµπτωµάτων του προεµµηνορροϊκού συνδρόµου (PMS)
10. Βελτίωση της διάθεσης & των συµπτωµάτων της κατάθλιψης
Η κατανάλωση του κρόκου κοζάνης επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, όπως τη σεροτονίνη, που σχετίζεται με τη διάθεση και τον έλεγχο των συναισθημάτων.
11. Μειώνει την αίσθηση πείνας & βοηθά στην απώλεια βάρους
Η ικανότητα του κρόκου Κοζάνης να µειώνει την αίσθηση της πείνας και να βοηθά στην απώλεια βάρους, έχει καταγραφεί σε µελέτες, χωρίς όµως να είναι σαφής ο τρόπος µε τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται.
Τι πρέπει να προσέξω στην λήψη του;
Η χρήση του κρόκου Κοζάνης µπορεί να προκαλέσει:
- Ναυτία
- Αλλαγές στην όρεξη
- Πονοκέφαλο
- Πεπτικά προβλήματα
Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία που παρέχονται στη συσκευασία ή που μας έχει συστήσει ο γιατρός ή ο ειδικός διατροφής. Συντίσταται λήψη 20-50 mg συµπληρώµατος κρόκου Κοζάνης ή 5-15 mg συµπληρώµατος κροκίνης αλλά ακόµη και υψηλότερες δόσεις (200-400mg) κρόκου Κοζάνης σε µορφή συµπληρωµάτων για 7 ηµέρες θεωρούνται ασφαλείς.
Προσοχή στην χρήση απαιτείται σε άτοµα µε νεφρική δυσλειτουργία, αιµορραγικές διαταραχές, αγωγή µε αντιπηκτικά και εγκυµοσύνη.
Συμπέρασμα: Το ελληνικό σαφράν εκτός από την νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, περιέχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Μια ασπίδα που προστατεύει τον οργανισμό μας με φυσικό και ευχάριστο τρόπο.
To Heals.gr προτείνει:
1. Solumag Saffron & Curcumin Συμπλήρωμα Διατροφής με Σαφράν & Κουρκουμίνη για Θετική Διάθεση, 20 Φακελίσκοι
2. Κρόκος Κοζάνης σε στίγματα Bio 0.5gr.