Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Ποιες τροφές ανεβάζουν την χοληστερίνη; - Main post image
Συντακτική ομάδα του heals, 27-05-2025 Όλοι οι συγγραφείς

Ποιες τροφές ανεβάζουν την χοληστερίνη;

Βούτυρο στο ψωμί, τηγανητές λιχουδιές ή λιπαρά κρέατα; Ορισμένες αγαπημένες τροφές, όσο νόστιμες κι αν είναι, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Μια προσεκτική επιλογή τροφών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να προστατεύσει την καρδιά μας στο πιάτο!


Πίνακας Περιεχομένων

  1. 1. Τι είναι η χοληστερίνη
  2. 2. Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη
  3. 3. Προτάσεις Heals για χοληστερίνη
  4. 4. Πώς διατηρούμε τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα
  5. 5. Συμπέρασμα
  6. 6. Συχνές Ερωτήσεις για τη Χοληστερίνη



Τι είναι η χοληστερίνη

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι λιπαρή στερόλη, που αποτελεί βασικό δομικό συστατικών κυτταρικών μεμβρανών σε όλους τους ιστούς του σώματος αλλά και στο πλάσμα του αίματος. 

Η χοληστερόλη αποτελεί λιπίδιο, που μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, συντελούν τις βασικότερες πηγές θρεπτικών ουσιών. Λιπίδια αποτελούν και τα τριγλυκερίδια, τα οποία είναι βασική πηγή ενέργειας για το κύτταρο και κύριο συστατικό του λιπώδους ιστού. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν μπορούν να διαλυθούν στο νερό, οπότε μεταφέρονται με την αιματική κυκλοφορία, εφόσον συνδεθούν σε υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες - μεταφορείς. Το σύμπλοκο που δημιουργείται είναι οι λιποπρωτεΐνες που μεταφέρουν τα λιπίδια των τροφών στο ήπαρ και τους περιφερειακούς ιστούς για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Είναι σημαντικό να γίνεται τακτικός έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα και στην υγεία της καρδιάς. Πρέπει να ελέγχεται η ολικής χοληστερόλη, η ‘’κακή’’ χοληστερόλη (HDL), η ‘’καλή’’ χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια. H ‘’καλή’’ χοληστερόλη ή υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης από το αγγειακό τοίχωμα προς το ήπαρ, με σκοπό την μείωση των αθηρωματικών πλακών και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντιθέτως, η ‘’κακή’’ χοληστερόλη ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) παράγεται ενδοαγγειακά ως προϊόν μεταβολισμού μεγαλύτερων λιποπρωτεΐνών, και παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά και εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αγγείων και τον επακόλουθο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλοαγγειακή νόσο, περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), στεφανιαία νόσο (CAD) και αορτικό ανεύρυσμα.




Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται τόσο από διατροφικούς όσο και από κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και από την άσκηση, την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Με την σωστή διατροφή είναι δυνατόν να μειώνονται τα επίπεδα της LDL και να αυξάνονται τα επίπεδα της HDL. Αναλυτικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη και χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα τα επίπεδα είναι επικίνδυνα ανεβασμένα. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

  • Επεξεργασμένο κρέας και παράγωγα κρέατος, όπως λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά είναι χρήσιμο να αποφεύγονται πλήρως διότι χαρακτηρίζονται από χαμηλή διατροφική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, καθώς περιέχουν πολλά συντηρητικά και πρόσθετες ουσίες.

  • Το κόκκινο κρέας (βοδινό, αρνίσιο, χοιρινό) αν και αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμινών, είναι εξίσου πλούσια σε λίπος. Ως επακόλουθο, για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, είναι πιο ωφέλιμο να επιλέγονται πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, τα όσπρια, τα ψάρια και το άπαχο κόκκινο κρέας.

  • Η κατανάλωση υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων (fast food) έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, κοιλιακού λίπους και φλεγμονής, καθώς διαταράσσονται και τα επίπεδα σακχάρου λόγω της κακής γλυκαιμικής ρύθμισης.

  • Τα τηγανιτά τρόφιμα περιέχουν μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών ενώ η υψηλή θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύονται υποβαθμίζει κατά πολύ την θρεπτική αξία των τροφών. Γενικά είναι προτιμότερο τα φαγητά να μαγειρεύονται στον φούρνο ή στο air fryer.

  • Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ανεβάζουν τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων ενώ διαθέτουν πολλές θερμίδες και λιπαρά και ενισχύουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

  • Τα αυγά αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο παρεξηγημένη τροφή αναφορικά με την επίδραση στην χοληστερίνη. Η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα είναι επιτρεπτή και συνίσταται, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Αντιθέτως, ο κίνδυνος της αύξησης των επιπέδων χοληστερίνης ελλοχεύει αν η κατανάλωση αβγού ξεπερνά για μεγάλο χρονικό διάστημα το όριο που συνίσταται.


Η αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα πάνω από τις φυσιολογικές τιμές, περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να την διασπάσει και να την αποβάλλει, οπότε συσσωρεύεται στο αίμα, εναποτίθεται στα αγγεία και δυσκολεύει την ροή του αίματος. Έτσι, οδηγούμαστε σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται
υπερχοληστερολαιμία και πρέπει να παρακολουθείται διότι μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι που δυσκολεύουν την ροή του αίματος στις αρτηρίες και οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 




Πώς διατηρούμε τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα

Στην προσπάθεια διατήρησης των επιπέδων χοληστερίνης σε φυσιολογικό επίπεδο, πρέπει να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε μια καθημερινότητα με άσκηση, χωρίς κάπνισμα και αλκοόλ. Υπάρχει μεγάλη γκάμα φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής που επιτρέπουν την διαχείριση των επιπέδων χοληστερίνης.

Heals Tip
Είναι καλό να παρακολουθούμαστε συχνά από τον θεράποντα ιατρό μας, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές.

  • Φυτικές στερόλες, που απαντώνται σε φυτικά έλαια και δημητριακά, συμβάλλουν στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη φυσιολογικά εκκρίνεται στο έντερο μέσω της χολής, συμβάλλει στην πέψη και στη συνέχεια επαναπορροφάται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι στερόλες διαθέτουν παρόμοια χημική δομή με την χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να επιδρούν στην επαναπορρόφησή της από το έντερο, καθώς ανταγωνίζονται με αυτή.

  • Μαγιά κόκκινου ρυζιού αποτελεί φάρμακο της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής που παράγεται με ζύμωση του μύκητα Monascus purpureus. Ως δραστική ουσία δίνει την μονακολίνη Κ, η οποία δρα σαν φυσική στατίνη και μειώνει τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης στο αίμα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα όμως χρειάζονται προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και μυϊκούς πόνους και υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές αγωγές, οπότε πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερωθεί ο θεράποντας ιατρός.

  • Βερβερίνη, μια φυτική ένωση με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως η διατήρηση υγιών σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η βελτίωση του μεταβολισμού των λιπών, μέσω της καύσης τους. Συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων, υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους, μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, διατηρώντας της υγεία της καρδιάς και περιορίζει την φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων. Προάγει την ευρύτερη υγεία και ευεξία. Καθημερινά ενδείκνυται η πρόσληψη 1500 mg βερβερίνης, ιδανικά μοιρασμένα σε 2 ή 3 δόσεις.

  • Ωμέγα-3 λιπαρά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, το συνένζυμο Q10 ασκεί έντονη αντιοξειδωτική δράση διατηρώντας την υγεία των κυττάρων και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας.

  • Νιασίνη (Βιταμίνη Β3), που συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, καθώς ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην κυκλοφορία του αίματος. Συγκεκριμένα, για την διαχείριση της χοληστερίνης συνίσταται η καθημερινή λήψη 250-500 mg νιασίνης.


Συμπέρασμα

Η υγεία της καρδιάς μας αποτελεί ‘’καθρέφτη'’ των καθημερινών μας επιλογών. Η χοληστερίνη, αν και απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μπορεί να μετατραπεί σε κίνδυνο όταν ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια. Με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή επιβλαβών συνηθειών και την υποστήριξη της επιστήμης, μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές της σε υγιή επίπεδα. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και ξεκινά σήμερα, με μικρές αποφάσεις.


Πηγές

https://www.pavlatou.gr/ypercholisterolaimia/

https://www.euroclinic.gr/article/ti-einai-i-cholisterini-kai-poies-pathiseis-prokalei/

https://www.doctoranytime.gr/p/xolisterini


Συχνές Ερωτήσεις για τη Χοληστερίνη

Τα φρούτα ανεβάζουν την χοληστερίνη;

Τα περισσότερα φρούτα δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη και είναι γενικά ευεργετικά για την καρδιά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.


Τι δεν τρώμε όταν έχουμε χοληστερίνη;

Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τρόφιμα με trans λιπαρά, το κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες, και τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη.


Έχω χοληστερίνη 300, τι να κάνω;

Σε επίπεδα χοληστερίνης 300 mg/dL πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας για κατάλληλη αγωγή και αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή.



Τι ανεβάζει την χοληστερίνη;

Η κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, το επεξεργασμένο φαγητό και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τη χοληστερίνη.


Τα αμύγδαλα ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Όχι, τα αμύγδαλα περιέχουν καλά λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της 'κακής' χοληστερίνης (LDL) και στην αύξηση της 'καλής' (HDL). Είναι ωφέλιμα για την καρδιά.