Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Σίδηρος και Φυλλικό οξύ: Γιατί χρειάζομαι φυλλικό οξύ μαζί με σίδηρο;

Σίδηρος και Φυλλικό οξύ: Γιατί χρειάζομαι φυλλικό οξύ μαζί με σίδηρο;



Δύο θρεπτικά συστατικά που συχνά ακούμε να συνδυάζονται είναι το φολικό οξύ και ο σίδηρος. Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία μας, αλλά γιατί χρειαζόμαστε αυτόν τον συνδυασμό; Σε αυτό το άρθρο, θα αναδείξουμε τη σημασία του φολικού οξέος και του σιδήρου για την υγεία μας και θα εξηγήσουμε γιατί η συνεργασία τους είναι τόσο σημαντική!



Τι είναι ο σίδηρος και τι προκαλεί η έλλειψη του;

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για την υγεία και την ευεξία μας. Ένας από τους κύριους ρόλους του σιδήρου είναι η συμμετοχή του στην παραγωγή του αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ενέργειας, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη σιδήρου, γνωστή και ως σιδηροπενία, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, αναισθησία και δυσκολία συγκέντρωσης, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση της καθημερινής δραστηριότητας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Οι κύριες πηγές διατροφικού σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, κυρίως το βοδινό, το ψάρι (όπως ο τόνος και σολομός), τα στρείδια, το κρέας των πουλερικών και ιδίως το συκώτι, τα όσπρια, τα λαχανικά, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί. 



Τι είναι το φυλλικό οξύ και τι προκαλεί η έλλειψη του;

Το φυλλικό οξύ είναι το κλειδί για τη συνθετική ανάπτυξη. Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιούμε τον όρο «φολικό» για τις μορφές που βρίσκονται στο σώμα μας και «φυλλικό οξύ» για την συνθετική μορφή της, που απαντάται σε συμπληρώματα. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλλικό οξύ, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η επάρκεια του στον οργανισμό, εξαρτάται αποκλειστικά από την διατροφή ή, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη χρήση συμπληρωμάτων.

Το φυλλικό οξύ είναι ένα αναγκαίο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού μας. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του φυλλικού οξέος είναι η συμβολή του στη σύνθεση του γενετικού υλικού, του DNA. Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να γίνουν, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και την αποτελεσματική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να προκαλέσει μια μορφή αναιμίας που ονομάζεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτό οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία, ζαλάδες, αστάθεια και αδυναμία συγκέντρωσης. 

Τα φασόλια, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά είναι πλούσια σε φολικό οξύ.




Τι οφέλη έχει ο συνδυασμός τους;

Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η συνεργασία τους παρέχει οφέλη που υπερβαίνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά. 

Η παρουσία του φυλλικού οξέος βοηθά στην αποτελεσματική απορρόφηση και χρήση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Το φυλλικό οξύ βοηθά στη μετατροπή του σιδήρου σε μια μορφή που είναι ευκολότερο να απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα. Αυτή η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου ή έχουν αναιμία, καθώς το φυλλικό οξύ βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου και την αύξηση των επιπέδων του στο αίμα.

Επιπλέον, η συνδυασμένη λήψη φυλλικού οξέος και σιδήρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού. Ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ενώ το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η συνδυασμένη πρόσληψη των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην αντοχή και την αύξηση της ενέργειας, κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.


Πότε είναι απαραίτητη η λήψη σιδήρου και φολικού οξέος;

Ο γυναικείος οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες για σίδηρο και φολικό οξύ, ειδικά σε ορισμένες φάσεις της ζωής της.

- Στην έμμηνο ρύση. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται, καθώς η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου. Σε αυτήν την περίοδο, είναι σημαντικό να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.

- Στην εγκυμοσύνη. Εύλογα, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις σε σίδηρο και φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς χρειάζεται να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της μητέρας όσο και του εμβρύου. Ο σίδηροςσυμμετέχει σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ το φυλλικό οξύ  συμβάλλει στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

- Στην εμμηνόπαυση. Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ανάγκη για σίδηρο και φολικό οξύ. Το φολικό οξύ προστατεύει από την αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιά. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ σχετίζεται με τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Συμπέρασμα: Όπως φαίνεται, η συνδυασμένη λήψη φολικού οξέος με σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και την ευεξία μας. Ο συνδυασμός αυτός ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχει ενέργεια και αυξάνει την αντοχή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε το φολικό οξύ και τον σίδηρο στην καθημερινή μας διατροφή ή με την λήψη συμπληρωμάτων. 


Το Heals.gr προτείνει:

1. SiderAl Folico με Σουκροσωμικό Σίδηρο & Βιταμίνες με Γλυκαντικά, 30 Φακελίσκοι. Το SiderAL® Folico αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου γιατί χάρη σε μία προηγμένη τεχνολογία μεταφοράς και απόδοσης του σιδήρου στον οργανισμό προσφέρει μοναδικά οφέλη. Το SiderAL Folico περιέχει επιπλέον Β6, Β12, C και D, βιταμίνες πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για τη γυναίκα. Ο σουκροσωμικός σίδηρος μπορεί να διαπεράσει αμετάβλητος το γαστρικό σωλήνα και να απορροφηθεί από το έντερο, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την εμφάνιση γαστρικών διαταραχών από τη λήψη του. Το WinMedica SiderAL Folico είναι ιδιαίτερα εύκολο στη λήψη καθώς διαλύεται στο στόμα, δεν απαιτεί τη χρήση νερού και έχει ευχάριστη γεύση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με ανεπάρκεια ή αυξημένη ανάγκη στα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη και την 3η ηλικία).




Πηγές:

1. https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid#dosage

2. https://www.eatingwell.com/article/7920421/what-is-iron-why-do-you-need-it/

Συντακτική ομάδα του heals Plus Icon

Συντακτική ομάδα του heals

Διαβάστε τα άρθρα της συντακτικής ομάδας του heals

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00