Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (Νινίδα) στα βρέφη: Τι είναι και πως την αντιμετωπίζουμε;

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (Νινίδα) στα βρέφη: Τι είναι και πως την αντιμετωπίζουμε;



Το βρεφικό δέρμα φημίζεται για την απαλότητα και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που το ευαίσθητο κεφαλάκι του μωρού μας εμφανίσει κιτρινωπές, λιπαρές κρούστες; Ας ξεκινήσουμε τονίζοντας πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και μη αντιμετωπίσιμο, οπότε μανούλες και μπαμπάδες δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός! Πιθανότατα πρόκειται για Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα η αλλιώς νινίδα, μια πολύ συχνή δερματική πάθηση που επηρεάζει έως και το 50% των βρεφών. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι είναι η ακριβώς η νινίδα, που οφείλεται και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.






Τι είναι η νινίδα; 


H Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (νινίδα) εμφανίζεται όπως είπαμε παραπάνω στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού ως ξηρές, λιπαρές ή κολλώδεις κρούστες (φολίδες), και μπορεί μερικές φορές να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως πχ το πρόσωπο. Ονομάζεται επίσης και «κρούστα γάλατος» εξαιτίας της ομοιότητας με την κρούστα που πιάνει το γάλα από πάνω, όταν ζεσταίνεται (η λεγόμενη πέτσα). Συνήθως εμφανίζεται στους πρώτους 9 μήνες ζωής του μωρού μας και μετά τη δεύτερη εβδομάδα ζωής στα νεογνά. 


Διακρίνεται σε 2 τύπους:


Την ξηρή
:  Η είναι η πιο κοινή μορφή νινίδας. Εμφανίζεται ως ξηρές, κίτρινες ή καφέ κρούστες στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού. Οι κρούστες μπορεί να καλύπτουν ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής ή μόνο μερικά σημεία.



Την υγρή
: Λίγο πιο σύνθετη και σπάνια μορφή της νινίδας. Εμφανίζεται ως παχίες, κίτρινες ή καφέ κρούστες στο κεφάλι του μωρού. Οι κρούστες είναι δύσκολο να αφαιρεθούν και μπορεί να αφήσουν πίσω τους κόκκινες, ερεθισμένες πληγές.

 


Πού οφείλεται; 



Παρ’ ότι η νινίδα δε βλάπτει γενικά τα μωράκια μας, είναι σίγουρα ένα θέμα που μας ανησυχεί και θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτό. Ενάντια σε μια κοινή πεποίθηση, η νινίδα δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή. Γενικά δεν έχουν διαπιστωθεί ακριβείς αιτίες όμως πιστεύεται ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της.


  • Υπερβολική παραγωγή σμήγματος: Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής. Στα βρέφη, οι αδένες αυτοί μπορεί να είναι υπερδραστήριοι, οδηγώντας σε συσσώρευση σμήγματος.


  • Μύκητες: Ορισμένοι μύκητες, όπως ο Malassezia, ζουν φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να τρέφονται με το σμήγμα. Η υπερβολική ανάπτυξη αυτών των μυκήτων μπορεί να συμβάλει στη νινίδα.




  • Οικογενειακό ιστορικό: Είναι πολύ πιθανό μανούλες και μπαμπάδες εάν εμφανίσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας έκζεμα ή άλλη μορφή δερματίτιδας τότε και το μικρό μας να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο, χωρίς όμως και πάλι να μας ανησυχεί.




Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει; 


Όπως είπαμε, η νινίδα εμφανίζεται με τη μορφή κιτρινωπών ή καφέ φολίδων που δημιουργούν μία παχιά κρούστα στην επιφάνεια του τριχωτού. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θα παρατηρήσουμε μαζί φυσικά και με την ξηροδερμία. Μαζί τους μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως:


  • Ξεφλούδισμα στο κεφάλι
  • Λιπαρότητα
  • Ίδια ή παρόμοια συμπτώματα και σε άλλα μέρη όπως φρύδια, βλέφαρα, πίσω από τα αυτιά, ακόμα και στη μηρογενητική περιοχή.
  • Ερυθρότητα – κοκκίνισμα στην περιοχή.



Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βλάβες εξαφανίζονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων (μπορεί και λίγότερο), αλλά είναι πιθανό να επανεμφανίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των δύο ή τριών ετών.



Πώς θα την αντιμετωπίσουμε; 


Αφού είδαμε τις αιτίες και τα συμπτώματα που προκαλεί η νινίδα ήρθε η ώρα να μάθουμε πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ανακουφίζοντας το δερματάκι του μωρού μας. Σύμμαχος μας; Η υπομονή και τα κατάλληλα βρεφικά προϊόντα!


  • Απαλό μασάζ: Για αρχή κάνουμε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού με τα δάχτυλά μας ή με μια μαλακή χτενούλα ειδική για νινίδα. Έτσι βοηθάμε στην αποκόλληση της κρούστας και τονώνουμε την κυκλοφορία του αίματος.

  • Λάδι Ενυδάτωσης: Πριν το λούσιμο, εφαρμόζουμε ένα απαλό λάδι για νινίδα στο κεφαλάκι του μωρού για περίπου 15 λεπτά. Το λάδι μαλακώνει τις κρούστες και διευκολύνει την απομάκρυνσή τους.

  • Σαμπουάν: Λούζουμε το μωρό μας με ένα ήπιο, απολεπιστικό και υποαλλεργικό σαμπουάν 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα σαμπουάν για τη νινίδα, καθαρίζουν απαλά το τριχωτό της κεφαλής του μωρού, μειώνουν άμεσα την αίσθηση δυσφορίας και ενόχλησης του ατοπικού δέρματος, μειώνουν την ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής και παράλληλα βοηθούν στην επαναφορά του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος.

  • Απαλό ξέπλυμα: Ξεπλένουμε καλά το κεφαλάκι του μωρού για να αφαιρέσουμε όλο το σαμπουάν καθώς και το λάδι. Δεν τρίβουμε το τριχωτό της κεφαλής, καθώς μπορεί να ερεθιστεί.


  • Χρήση μαλακτικής κρέμας: Εφαρμόζουμε μια υποαλλεργική μαλακτική κρέμα στο τριχωτό της κεφαλής μετά το λούσιμο. Η κρέμα ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα.


Επιπρόσθετες συμβουλές:

  • Δεν ξύνουμε τις κρούστες, καθώς μπορεί να προκαλέσουμε ερεθισμό και μόλυνση.
  • Στο λούσιμο αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό και προτιμούμε το χλιαρό.
  • Αφήνουμε το δέρμα του μωρού να αναπνέει, αποφεύγοντας τα πολύ ζεστά ρούχα και καπελάκια.

 

Εάν η νινίδα δεν υποχωρεί ή εάν εμφανίζονται σημάδια μόλυνσης (π.χ. πύον, ερυθρότητα, πόνος), συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο μας.

 




Συμπέρασμα 



Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (νινίδα) είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται πολύ συχνά στα μωράκια μας. Είναι πιο απλά κάτι σαν την πυτυρίδα που εμφανίζουμε οι ενήλικες. Όπως αντιλαμβανόμαστε δεν πρόκεται για κάτι ανησυχητικό όμως πρέπει να προσέχουμε σε κάθε περίπτωση. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές κατά τη φροντίδα, εξασφαλίζουμε μια ομαλή και ήρεμη συνθήκη για το μικρό μας θαυματάκι.


Υπομονή – Αγάπη – Φροντίδα – Βρεφικά προιόντα νινίδας... για το νινί μας!



To heals προτείνει





Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00