Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

6+1 μύθοι και αλήθειες για τα προφυλακτικά: Η σημασία τους στην πρόληψη του HIV

6+1 μύθοι και αλήθειες για τα προφυλακτικά: Η σημασία τους στην πρόληψη του HIV



Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη λήψη μέτρων προς τον περιορισμό της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα τρόπος ίασης. Τα προφυλακτικά είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του ιού Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρεξηγήσεις γύρω από αυτά, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης. Ας τα δούμε αναλυτικά.







Τι είναι ο ιός HIV;


Ο ιός της ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Πρόκειται για έναν ρετροϊό, που σημαίνει ότι το γενετικό του υλικό είναι RNA. Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά τα CD4+ Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 


Τι συμπτώματα προκαλεί;


Κατά την αρχική λοίμωξη από τον HIV, τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια ή απουσιάζουν εντελώς. Ωστόσο, ο ιός είναι ακόμα μεταδοτικός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κατά την αρχική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί:

  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός
  • Εξανθήματα

Καθώς ο HIV εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και πιο εμφανή. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διογκωμένους λεμφαδένες
  • Απώλεια βάρους
  • Πυρετό
  • Διάρροια
  • Βήχα

Ο HIV, όπως προαναφέρθηκε, αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά άλλες λοιμώξεις και χωρίς θεραπεία οι άνθρωποι είναι πιθανό να προσβληθούν από άλλες σοβαρότερες λοιμώξεις όπως η φυματίωση, η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα, οι βακτηριακές λοιμώξεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.



Πώς μεταδίδεται;


O HIV εντοπίζεται στα σωματικά υγρά ατόμων που έχουν μολυνθεί από AIDS, όπως το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, τα υγρά του ορθού αλλά και από το μητρικό γάλα. Μπορεί να μεταδοθεί από:

  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις: Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, είτε πρόκειται για κολπική ή πρωκτική επαφή.

  • Χρήση κοινών αιχμηρών αντικειμένων: Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων που έχουν μολυνθεί με αίμα, όπως βελόνες και σύριγγες.

  • Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος: Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο αίμα για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ακόμα και αν διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, είναι δυνατόν ο ιός να μεταδοθεί από έναν μολυσμένο δότη αίματος σε έναν μη μολυσμένο παραλήπτη.

  • Θηλασμό: Οι μητέρες που είναι θετικές στον HIV μπορούν να τον μεταδώσουν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος.



Η σημασία του προφυλακτικού


Η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής θεωρείται η πιο αποτελεσματική προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, σύμφωνα με ειδικούς. Τα προφυλακτικά έχουν χαμηλό ποσοστό αποτυχίας και είναι αποτελεσματικά για όλες τις μορφές σεξ, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού και του πρωκτικού σεξ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προφυλακτικά θεωρούνται ιατρικές συσκευές και υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές ποιότητας.



6+1 μύθοι και αλήθειες 


Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τα προφυλακτικά, και είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τις παραπλανητικές πληροφορίες. Ας εξετάσουμε μερικούς:

Μύθος: Τα προφυλακτικά είναι αναξιόπιστα και εύκολα στο να σπάσουν

Αλήθεια: Τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, εμποδίζουν αποτελεσματικά τη μετάδοση των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV, και αποτρέπουν πιθανή εγκυμοσύνη στο 98%. Επίσης, είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά και σχεδιασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις πιέσεις κατά τη διάρκεια του σεξ. 



Μύθος: Τα προφυλακτικά είναι μόνο για τους άνδρες

Αλήθεια: Το γυναικείο προφυλακτικό είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές με το ανδρικό. Αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τις γυναίκες που δυσκολεύονται να πείσουν τους άντρες στη χρήση του προφυλακτικού. Μπορεί να τοποθετηθεί πριν από τη σεξουαλική επαφή, δίνοντάς στις γυναίκες τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής.



Μύθος: Τα προφυλακτικά μειώνουν την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής

Αλήθεια: Η χρήση προφυλακτικών δεν είναι απαραίτητο ότι θα επηρεάσει την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προφυλακτικών διαθέσιμα, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε ένα που να ταιριάζει στις ανάγκες μας.



Μύθος: Τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από όλα τα ΣΜΝ

Αλήθεια: Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης πολλών ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων της γονόρροιας, της σύφιλης, του έρπητα των γεννητικών οργάνων και της λοίμωξης απο χλαμύδια.



Μύθος: Τα προφυλακτικά προκαλούν αλλεργίες 

Αλήθεια: Η αλλεργία στο λάτεξ είναι σπάνια. Μόνο περίπου 1% του πληθυσμού έχει αλλεργία σε αυτό το φυσικό υλικό, το οποίο προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του καουτσουκόδεντρου. Το λάτεξ χρησιμοποιείται σε διάφορα αντικείμενα, όπως μπαλόνια, πιπίλες και προφυλακτικά. Υπάρχουν πολλά προφυλακτικά που κατασκευάζονται από άλλα υλικά, όπως νιτρίλιο και πολυουρεθάνη και δεν προκαλούν αλλεργίες.



Μύθος: Τα προφυλακτικά δεν είναι απαραίτητα σε σταθερές σχέσεις

Αλήθεια: Η χρήση προφυλακτικών παραμένει σημαντική ακόμη και σε σταθερές σχέσεις, ειδικά όταν δεν έχει ελεγχθεί η ιατρική κατάσταση των συντρόφων.



Μύθος: Δύο προφυλακτικά είναι πιο ισχυρά από ένα

Αλήθεια: Το προφυλακτικό είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να χρησιμοποιείται ένα σε κάθε επαφή. Η χρήση δύο προφυλακτικών δε συστήνεται, καθώς η τοποθέτηση του ενός πάνω από το άλλο αυξάνει τη θερμότητα και την τριβή με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα σπασίματος.



Συμπέρασμα 



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο τη σημασία πρόληψης της σοβαρής αυτής νόσου. Η χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστασίας από τη μετάδοση του HIV. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτά ούτως ώστε να τα χρησιμοποιούμε σωστά και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ιό HIV και άλλα ΣΜΝ.



Το heals προτείνει


-11%
165 ΠΟΝΤΟΙ
Τιμή Heals: 20.46€





Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00