
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον HIV σήμερα
Η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για τον ιό HIV. Η υγεία είναι δικαίωμα όλων και η ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία της.
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι ο HIV
- 2. Πώς μεταδίδεται ο HIV;
- 3. Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;
- 4. Πρόληψη και Θεραπεία
- 5. Συμπέρασμα
Τι είναι ο HIV
Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αποδυναμώνει σταδιακά και καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις. Παρόλο που είναι ένας ιός, η δομή του είναι αρκετά περίπλοκη και αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η δημιουργία ενός εμβολίου αποδεικνύεται τόσο δύσκολη. Το AIDS είναι το ακρωνύμιο του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Είναι η τελική φάση της λοίμωξης που προκαλείται από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας).
Είναι δυνατόν το άτομο που πάσχει από AIDS να είναι ασυμπτωματικό και παράλληλα να είναι φορέας και να μεταδίδει τον ιό HIV. Μετά τη μόλυνση από τον ιό HIV, υπάρχει μια περίοδος που μπορεί να διαρκέσει χρόνια κατά την οποία το άτομο δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Αυτή η φάση ονομάζεται ασυμπτωματική. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο ιός είναι παρών στον οργανισμό και πολλαπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι φορέας και μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.
Τα αρχικά στάδια της λοίμωξης από τον HIV συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα ή μπορεί να μοιάζουν με μια ήπια γρίπη. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Κόπωση
- Απώλεια βάρους
- Λεμφαδενίτιδα (διογκωμένοι λεμφαδένες)
- Διάρροια
- Έλκη στο στόμα
- Επιπλοκές: Πνευμονία, καρκίνος, νευρολογικά προβλήματα
Πώς λειτουργεί η μόλυνση από τον HIV;
Καταστροφή των κυττάρων CD4:
Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα CD4, τα οποία είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις.
Πρόσδεση στα κύτταρα CD4:
Οι γλυκοπρωτεΐνες του ιού προσκολλώνται στις πρωτεΐνες CD4 που βρίσκονται στην επιφάνεια των Τ λεμφοκυττάρων.
Είσοδος του ιού:
Ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο και απελευθερώνει το γενετικό του υλικό (RNA).
Μετατροπή RNA σε DNA:
Μέσω της αντίστροφης μεταγραφάσης, το RNA του ιού μετατρέπεται σε DNA.
Ενσωμάτωση στο DNA του κυττάρου:
Το νέο ιικό DNA ενσωματώνεται στο DNA του ξενιστή, επηρεάζοντας τη λειτουργία του κυττάρου.
Παραγωγή νέων ιών:
Το κύτταρο αρχίζει να παράγει νέα αντίγραφα του ιού.
Εξάπλωση της μόλυνσης:
Τα νέα ιόνια απελευθερώνονται από το μολυσμένο κύτταρο και μπορούν να προσβάλλουν άλλα κύτταρα.
Πώς μεταδίδεται ο HIV;
Σεξουαλική επαφή: Η πιο κοινή μέθοδος μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα σωματικά υγρά όπως το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το αίμα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω μικροσκοπικών ρωγμών ή πληγών που μπορεί να υπάρχουν στα γεννητικά όργανα.
Από μητέρα σε παιδί: Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μια μολυσμένη μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, όταν το μωρό έρχεται σε επαφή με τα μολυσμένα σωματικά υγρά της μητέρας.
Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;
Ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται με όλους τους τρόπους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς ΔΕΝ μεταδίδεται για να μπορούμε να καταρρίψουμε τους μύθους και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ορθολογισμό.
- Με την καθημερινή επαφή: Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται μέσω αγκαλιάς, φιλιού, χειραψίας, χρήσης των ίδιων μαχαιροπήρουνων ή πιάτων, ή μέσω του ιδρώτα, των δακρύων ή του σάλιου.
- Με τα κουνούπια ή άλλα έντομα: Τα κουνούπια δεν μεταφέρουν τον HIV.
- Μέσω του νερού, της πισίνας ή της θάλασσας: Ο ιός δεν επιβιώνει σε αυτές τις συνθήκες.
- Με την κοινή χρήση τουαλέτας ή μπάνιου: Η χρήση της ίδιας τουαλέτας ή μπάνιου με ένα άτομο που έχει HIV δεν αποτελεί κίνδυνο.
Πρόληψη και Θεραπεία
Η καλύτερη προστασία από τον HIV είναι η πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή και τη διενέργεια τακτικών τεστ για τον HIV.
Τα προφυλακτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά και συνεχώς κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής, τα προφυλακτικά αποτελούν ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα προστασίας έναντι του ιού HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαφής των βλεννογόνων με μολυσμένα σωματικά υγρά. Εκτός από τον HIV, τα προφυλακτικά προστατεύουν από άλλες ΣΜΝ όπως η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια.
Η θεραπεία για τον HIV έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η βασική θεραπεία για τον HIV είναι η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός συνδυασμού φαρμάκων που ονομάζονται αντιρετροϊκά.
Αντιρετροϊκά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τον ιό HIV, αλλά μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα στοχεύουν συγκεκριμένα στάδια του πολλαπλασιασμού του ιού HIV μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Κάθε φάρμακο έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης, αλλά γενικά παρεμποδίζουν την ικανότητα του ιού να αντιγράψει τον εαυτό του, να ενσωματωθεί στο γενετικό υλικό του κυττάρου ή να απελευθερώσει νέα ιονίδια.
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την καταστροφή των Τ λεμφοκυττάρων, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προσβάλλει ο HIV. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με το AIDS, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν μια πιο υγιή και παραγωγική ζωή. Η αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ιϊκό φορτίο στο αίμα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, καθιστώντας το άτομο μη μεταδοτικό σε σεξουαλικό σύντροφο.
Συμπέρασμα
Κάθε 1η Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας θυμίζει ότι ο HIV μας αφορά όλους. Παρόλο που έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά, ο αγώνας συνεχίζεται. Κάθε ένας από εμάς, με μικρές ή μεγάλες ενέργειες, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Από το να μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα, μέχρι να ενημερωθούμε για τους τρόπους πρόληψης και να στηρίξουμε τις κοινότητες που έχουν ανάγκη, κάθε βήμα μετράει. Ας δείξουμε όλοι μαζί ότι ενδιαφερόμαστε και ότι θέλουμε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και φόβο.
Το heals προτείνει:
Πηγές:
https://eody.gov.gr/disease/aids/
https://www.onmed.gr/ygeia/story/407924/elpidofora-stoixeia-apo-tin-maxi-kata-tou-aids
https://www.onmed.gr/ygeia/story/403920/pagkosmia-imera-kata-tou-aids-pos-o-hiv-syndeetai-me-alla-smn