Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Σε ποιο δάχτυλο μετράμε το ζάχαρο
Ακούστε το άρθρο
Συντακτική ομάδα του heals, 29-07-2025 Όλοι οι συγγραφείς

Σε ποιο δάχτυλο μετράμε το ζάχαρο

Η μέτρηση του σακχάρου στο αίμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής παρακολούθησης για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η ακριβής και σωστή μέτρηση συμβάλλει στην πρόληψη επιπλοκών και στη διατήρηση της υγείας. Ένα συχνό ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιο δάχτυλο είναι καταλληλότερο για τη μέτρηση και γιατί; 


Πίνακας Περιεχομένων

  1. 1. Μέτρηση του ζαχάρου
  2. 2. Σε ποιο δάχτυλο μετράμε το ζάχαρο
  3. 3. Προτάσεις Heals για μέτρηση ζαχάρου
  4. 4. Συμπέρασμα
  5. 5. Συχνές Ερωτήσεις για τη Μέτρηση του Ζαχάρου



Μέτρηση του ζαχάρου

Η ακατάλληλη επιλογή δακτύλου ή κακή τεχνική κατά τη μέτρηση της γλυκόζης αίματος μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση του ίδιου σημείου ενδέχεται να προκαλέσει πόνο, τραυματισμούς ή ερεθισμούς στο δέρμα.

Συνήθως παρατηρείται λ
ανθασμένη ένδειξη γλυκόζης λόγω συμπίεσης του δακτύλου πριν τη σταγόνα αίματος, αίσθημα δυσφορίας ή τραυματισμοί από υπερβολική χρήση συγκεκριμένου σημείου και απόρριψη μετρήσεων από συσκευές λόγω ανεπαρκούς ποσότητας αίματος.

Βήματα για τη σωστή μέτρηση σακχάρου στο σπίτι

Η ακριβής μέτρηση του σακχάρου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη επιπλοκών. Τα δεδομένα που συλλέγουμε μας επιτρέπουν να προσαρμόζουμε τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο ζωής, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης εντός των επιθυμητών ορίων.

1. Πλύσιμο χεριών: Πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό και στεγνώνουμε πλήρως. Αποφεύγουμε τη χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ένδειξη.

2. Προετοιμασία μετρητή: Εισάγουμε την ταινία μέτρησης στο γλυκομετρητή, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3. Διαδικασία λήψης δείγματος: Χρησιμοποιούμε το ειδικό στυλό (σκαρφιστήρα) για να τρυπήσουμε ελαφρώς την πλευρά του δακτύλου, αποφεύγοντας το κέντρο του ακροδακτύλου για μειωμένο πόνο.

4. Εφαρμογή αίματος: Τοποθετούμε τη σταγόνα αίματος στην κατάλληλη περιοχή της ταινίας.

5. Ανάγνωση αποτελέσματος: Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα για την εμφάνιση της ένδειξης. Καταγράφουμε το αποτέλεσμα. 

6. Καθαρισμός και αποθήκευση: Πετάμε με ασφάλεια τη χρησιμοποιημένη ταινία και τη βελόνα, καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας και αποθηκεύουμε τον μετρητή σε ξηρό και καθαρό μέρος.

7. Καταγραφή τιμής: Καταγράφουμε την τιμή σε ημερολόγιο ή εφαρμογή, σημειώνοντας την ημερομηνία, την ώρα και την κατάσταση (π.χ. νηστικός,μετά το φαγητό).

 



Σε ποιο δάχτυλο μετράμε το ζάχαρο

Μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στα επίπεδα γλυκόζης μεταξύ διαφορετικών σημείων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων. Αυτό οφείλεται κυρίως στη ροή του αίματος και στην περιφερική αγγείωση.  Οι πιο σημαντικές διακυμάνσεις παρατηρούνται συνήθως μεταξύ των δακτύλων και εναλλακτικών σημείων μέτρησης (όπως ο βραχίονας ή ο μηρός), ειδικά σε καταστάσεις όπου τα επίπεδα σακχάρου αλλάζουν ραγδαία (π.χ., αμέσως μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια υπογλυκαιμίας). 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μέτρηση από το δάχτυλο θεωρείται πιο ακριβής, καθώς αντικατοπτρίζει πιο άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αρτηριακό αίμα.

Επιλογή κατάλληλου δακτύλου: Οι πιο ενδεδειγμένοι είναι οι πλευρικές επιφάνειες των δακτύλων του χεριού (εκτός από τον αντίχειρα), ιδιαίτερα ο δείκτης, ο μέσος και ο παράμεσος. Οι πλευρές έχουν λιγότερες νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα μικρότερη ενόχληση. Συχνά προτιμώνται τα πλάγια της άκρης των δακτύλων (εκτός του αντίχειρα και του μικρού δακτύλου). Ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο χρησιμοποιούνται λιγότερο, καθώς ο αντίχειρας έχει περισσότερες νευρικές απολήξεις και το μικρό δάχτυλο έχει πιο λεπτό δέρμα και λιγότερο "σάρκα". Τα δάχτυλα του μέσου, του δείκτη και του παράμεσου είναι συνήθως οι καλύτερες επιλογές.

Εναλλαγή δακτύλων
: Συνιστάται να εναλλάσσεται η θέση της μέτρησης για αποφυγή τραυματισμών και σκλήρυνσης του δέρματος.

Δεν πιέζουμε υπερβολικά το δάχτυλο: Η πίεση μπορεί να αλλοιώσει τη σύνθεση του αίματος και να επηρεάσει την ακρίβεια της μέτρησης.

Πλύσιμο και ζέσταμα χεριών: Πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι πριν τη μέτρηση – αυτό βοηθά στην καλύτερη ροή αίματος και αποτρέπει μόλυνση.

Αποφυγή του αντίχειρα και του δείκτη αν υπάρχει τραυματισμός ή μεγάλη χρήση.

 

Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο δάχτυλο ή ακόμη και την ίδια πλευρά του ίδιου δαχτύλου. Η συνεχής χρήση του ίδιου σημείου μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πόνο και ευαισθησία: Το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και η διαδικασία πιο δυσάρεστη.
  • Σχηματισμό κάλων: Η επαναλαμβανόμενη πίεση και τρύπημα μπορεί να δημιουργήσει σκληρύνσεις στο δέρμα, καθιστώντας τη λήψη αίματος πιο δύσκολη και επώδυνη.
  • Μειωμένη ροή αίματος: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χρόνια καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει την τοπική κυκλοφορία.

 

Οι μετρητές γλυκόζης νέας τεχνολογίας απαιτούν πολύ μικρή ποσότητα αίματος, μειώνοντας την ανάγκη για βαθιά τρύπημα. Στυλεοί με ρυθμιζόμενο βάθος βοηθούν στην εξατομίκευση της διαδικασίας, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή χαμηλή αιμάτωση. Εναλλακτικές μέθοδοι όπως συνεχής καταγραφή γλυκόζης (CGM) μειώνουν την ανάγκη για συχνό τρύπημα, αλλά δεν αντικαθιστούν πλήρως τις δακτυλικές μετρήσεις όταν απαιτείται ακρίβεια.

 




Συμπέρασμα

Η σωστή τεχνική μέτρησης σακχάρου και η ορθή επιλογή δακτύλου είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και την άνεση του ατόμου. Η γνώση και εφαρμογή βασικών οδηγιών μειώνει τον πόνο, αποτρέπει επιπλοκές και ενισχύει τη συμμόρφωση του ασθενούς με την αυτοπαρακολούθηση. Η συμβουλή του θεράποντα ιατρού ή διαβητολόγου είναι απαραίτητη για την εξατομίκευση της πρακτικής.


Πηγές

  1. American Diabetes Association. (2023). Self-monitoring of blood glucose. https://www.diabetes.org
  2. Mayo Clinic. (2024). Blood sugar testing: Why, when, and how. https://www.mayoclinic.org
  3. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). (2022). Diabetes in adults: management (NG28). https://www.nice.org.uk



Συχνές Ερωτήσεις για την Μέτρηση του Ζαχάρου

Πότε μετράμε το ζάχαρο το πρωί;

Η μέτρηση του σακχάρου το πρωί γίνεται νηστικός, τουλάχιστον 8 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, συνήθως μόλις ξυπνήσουμε.


Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου;

Οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα είναι: νηστικοί 70–99 mg/dL, 1 ώρα μετά το φαγητό έως 140 mg/dL και 2 ώρες μετά το φαγητό έως 120 mg/dL.



Είναι φυσιολογικό το πρωινό ζάχαρο να είναι 120 mg/dL;

Ένα πρωινό ζάχαρο 120 mg/dL θεωρείται οριακά αυξημένο και μπορεί να υποδεικνύει προδιαβήτη. Συνιστάται επανάληψη της μέτρησης και ιατρική αξιολόγηση.



Πότε μετράμε το ζάχαρο μετά το φαγητό;

Η μέτρηση σακχάρου μετά το φαγητό γίνεται συνήθως 1 με 2 ώρες μετά την έναρξη του γεύματος, για την αξιολόγηση της μεταγευματικής γλυκαιμίας.