Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Εμμηνόπαυση: 5+1 tips για τη νέα αρχή στη ζωή της γυναίκας

Εμμηνόπαυση: 5+1 tips για τη νέα αρχή στη ζωή της γυναίκας


Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου. Η ημέρα ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νέα αρχή στη ζωή της γυναίκας. Όλοι έχουμε ακούσει τη λέξη “εμμηνόπαυση”, αλλά λίγοι γνωρίζουν τη σημασία της και τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινότητα της. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια. Είναι μια φυσιολογική φάση που κρύβει ωστόσο αρκετές δυσκολίες.






Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στη ζωή κάθε γυναίκας. Σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Ορίζεται αναδρομικά μετά από 12 μήνες αμηνόρροιας, χωρίς την ύπαρξη άλλου προφανούς παθολογικού ή φυσιολογικού αίτιου. Η συνήθης ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 45 και 55 ετών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι ηλικίες κυμαίνονται από 47 έως 51 έτη. Ωστόσο, στο 1% των γυναικών η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει νωρίτερα από τα 40 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια ή κάποια θεραπεία που έχει επηρεάσει τις ωοθήκες (χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία κ.α).

* Πολλοί συγχέουν την εμμηνόπαυση με την κλιμακτήριο. Πρόκειται για δυο διαφορετικές φάσεις. Η κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και κατά την οποία η γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές της περιόδου. Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως, που σημαίνει το τέλος, όπως είπαμε, της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας.

 


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες μπορεί να έχουν μόνο λίγα ή ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν πιο σοβαρά που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις: Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από εφίδρωση, αίσθημα παλμών και ζαλάδας
  • Αϋπνίες
  • Διαταραχές της διάθεσης: Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές διακυμάνσεις, όπως ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη
  • Σεξουαλικά προβλήματα: Ξηρότητα στον κόλπο ή δυσκολία στη σεξουαλική επαφή
  • Αύξηση του βάρους
  • Αρθραλγίες, μυαλγίες
  • Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Ταχυκαρδίες
  • Τριχόπτωση
  • Ξηροδερμία - Θαμπό δέρμα: Κατά την Εμμηνόπαυση, μειώνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, τα λιπίδια του επιδερμικού φραγμού, το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα το δέρμα σταδιακά να λεπταίνει, να γίνεται πιο θαμπό - ξηρό και να χάνει το σφρίγος του.


Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Η μόνη σίγουρη μέθοδος για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση είναι να γίνει μια εξέταση αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών. Οι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση αίματος για FSH (ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων): Τα επίπεδα της FSH αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Εξέταση αίματος για LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη): Τα επίπεδα της LH μπορεί επίσης να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Εξέταση αίματος για οιστρογόνα: Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Επίσης, άλλες εξετάσεις:

  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Η μέτρηση οστικής πυκνότητας ελέγχει για οστεοπόρωση, μια πάθηση που προκαλεί λεπτότητα των οστών και είναι συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  • Εκτός από τις εξετάσεις αίματος, ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια γυναικολογική εξέταση (Τεστ Παπανικολάου) για να ελέγξει αλλαγές στον κόλπο και τον τράχηλο που μπορεί να υποδηλώνουν εμμηνόπαυση.


Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Εμμηνόπαυση;

Αφού εξετάσαμε τις πιο πιθανές αιτίες της Εμμηνόπαυσης, πάμε να δούμε μερικές πρακτικές που όπως έχει αποδειχθεί συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της:

  • Διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε καθημερινά μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πηγές ασβεστίου, ω3 λιπαρά και ισορροπημένες ποσότητες πρωτεΐνης

  • Άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη γενική υγεία και τη μείωση του στρες. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η εφίδρωση. Φροντίστε να κρατήσετε το σώμα σας σε μια καλή φυσική κατάσταση, να έχετε ένα σταθερό βάρος και να κοιμάστε σωστά.

  • Διαχείριση του στρες: Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η διαφραγματική αναπνοή ή η γιόγκα για να το αντιμετωπίσετε.

  • Πείτε όχι στο κάπνισμα και το αλκοόλ: Το κάπνισμα μπορεί να επισπεύσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 1-2 χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα βλάπτει τις ωοθήκες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο περιόδου. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, να είναι πιο σοβαρά και να διαρκέσουν περισσότερο. Το αλκοόλ από την άλλη, μπορεί να αυξήσει τόσο τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης όσο και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

  • Ψυχολογική υποστήριξη: Οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία σας. Μιλήστε με τους αγαπημένους σας για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας ή με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ούτως ώστε να υποδεχθείτε ομαλά τη νέα αρχή της ζωής σας.

  • Συμπληρώματα Διατροφής - Ομορφιάς: Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα. Τα συμπληρώματα ομορφιάς, βοηθούν τόσο στην αναπλήρωση λιπιδίων όσο και στη μείωση της χαλάρωσης για την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση. 

  • Φροντίδα του δέρματος: Δώστε στον εαυτό σας τη φροντίδα που χρειάζεται, βάζοντας στη ρουτίνα περιποίησης σας τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την προεμμηνόπαυση αλλά και την εμμηνόπαυση στερούν από την επιδερμίδα τη σφριγηλότητα και τη λάμψη της, καθώς μειώνεται η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Επιλέξτε προϊόντα με Ω λιπαρά οξέα και πεπτίδια, που εξασφαλίζουν θρέψη και ενυδάτωση, αλλά και ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά, όπως η ρετινόλη, που μειώνουν αισθητά τα σημάδια του χρόνου και επαναφέρουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Heals tip: Προτίμησε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα (λιναρόσπορος, σουσάμι). Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών.


Συμπέρασμα

H 18η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα για να θυμηθούμε ότι η Εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλές γυναίκες. Με τα 5+1 tips για τη νέα αρχή στη ζωή της γυναίκας που περιλαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και την υγιεινή ζωή, μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία και την ευεξία σας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.Φυσικά, σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

 

Το heals προτείνει:




Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00