
Μέχρι πόσες μέρες είναι φυσιολογική η καθυστέρηση
«Έχω καθυστέρηση... Πρέπει να ανησυχήσω;». Η καθυστέρηση της περιόδου είναι από τα πιο συχνά γυναικεία "άγχη" και μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα, ανησυχία και... πολλά τεστ εγκυμοσύνης! Αλλά πότε θεωρείται όντως ανησυχητική μια καθυστέρηση; Πόσες μέρες θεωρούνται φυσιολογικές; Και τι μπορεί να την προκαλεί όταν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης;
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Πότε θεωρείται καθυστέρηση
- 2. Πιθανές αιτίες καθυστέρησης
- 3. Προτάσεις Heals για την καθυστέρηση
- 4. Χοριακή πριν την καθυστέρηση
- 5. Συμπέρασμα
- 6. Συχνές Ερωτήσεις για την Καθυστέρηση
Πότε θεωρείται καθυστέρηση
Ο όρος καθυστέρηση αναφέρεται στην καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως, δηλαδή όταν η περίοδος μιας γυναίκας δεν έρχεται στην αναμενόμενη ημερομηνία, με βάση τον κανονικό της κύκλο. Καθυστέρηση έχουμε εάν:
- Περάσουν πάνω από 35 ημέρες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου, χωρίς να έχει ξεκινήσει η επόμενη.
- Υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη των 7 ημερών από τον συνήθη κύκλο μας.
Συχνά Συμπτώματα Καθυστέρησης Περιόδου
- Πόνος στην κοιλιά ή την πλάτη (σαν πόνοι περιόδου)
- Ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος
- Αλλαγές στη διάθεση / ευερεθιστότητα
- Αίσθημα κόπωσης
- Φούσκωμα στην κοιλιά
- Αύξηση ή απώλεια όρεξης
- Ναυτία (ειδικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης)
- Αυξημένα κολπικά υγρά ή αλλαγή στην υφή τους
- Πονοκέφαλοι
- Ακμή ή λιπαρότητα δέρματος
Η διάρκεια του φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 21 και 35 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει έως και 7 ημέρες από τη συνηθισμένη ημερομηνία χωρίς να θεωρείται παθολογική.
➕ Συγκεκριμένα:
- Καθυστέρηση έως 7 ημέρες θεωρείται συνήθως εντός φυσιολογικών ορίων, ειδικά αν ο κύκλος δεν είναι πάντα ρολόι.
- Καθυστέρηση 8-14 ημερών μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες όπως άγχος, ήπια ορμονική ανισορροπία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Καθυστέρηση άνω των 15 ημερών καλό είναι να διερευνάται με τεστ εγκυμοσύνης αν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα, και με επίσκεψη σε γυναικολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.
Πιθανές αιτίες καθυστέρησης
Εγκυμοσύνη
Η πιο συχνή αιτία καθυστέρησης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Κατά την εγκυμοσύνη, σταματά η ωορρηξία και το σώμα παράγει την ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ή β-HCG), η οποία παράγεται από τον πλακούντα λίγο μετά τη σύλληψη και διατηρεί το ενδομήτριο, άρα δεν υπάρχει αιμορραγία/περίοδος.
Άγχος ή έντονη συναισθηματική πίεση
Το χρόνιο ή οξύ στρες επηρεάζει τον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έκκριση των ορμονών του κύκλου. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία ή να την καθυστερήσει, προκαλώντας ακανόνιστο κύκλο ή καθυστέρηση.
Ορμονικές διαταραχές (π.χ. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - PCOS)
Στο PCOS, υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων και ακανόνιστη ή απούσα ωορρηξία. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν σπάνιες ή καθόλου περιόδους, λόγω της ορμονικής ανισορροπίας που επηρεάζει την κανονική λειτουργία των ωοθηκών.
Απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους
Το σωματικό λίπος παίζει ρόλο στην παραγωγή των οιστρογόνων. Η απότομη μείωση λίπους μπορεί να μειώσει τα οιστρογόνα και να σταματήσει την ωορρηξία. Αντίστοιχα, η αύξηση βάρους, ειδικά με λιπώδη ιστό στην κοιλιά, μπορεί να αναστατώσει την ορμονική ισορροπία και να προκαλέσει καθυστερήσεις.
Υπερβολική άσκηση
Η έντονη φυσική δραστηριότητα, ειδικά χωρίς επαρκή θερμιδική πρόσληψη, στρεσάρει το σώμα και μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία. Είναι συχνό φαινόμενο σε αθλήτριες ή γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό λίπος.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αυξάνονται τα επίπεδα της προλακτίνης, ορμόνης που καταστέλλει την ωορρηξία. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες δεν έχουν περίοδο για μήνες μετά τον τοκετό, όσο θηλάζουν.
Διακοπή αντισυλληπτικών
Όταν μια γυναίκα σταματήσει τα αντισυλληπτικά χάπια, το σώμα χρειάζεται κάποιες εβδομάδες ή μήνες για να επαναφέρει τον φυσιολογικό κύκλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ήταν συνηθισμένο στις τεχνητές ορμόνες και χρειάζεται χρόνο να ρυθμίσει ξανά τις φυσικές του εκκρίσεις.
Προεμμηνόπαυση
Κατά την προσέγγιση της εμμηνόπαυσης (συνήθως μετά τα 40), οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη. Αυτό οδηγεί σε συχνές καθυστερήσεις, παρατεταμένους ή άστατους κύκλους και τελικά στη διακοπή της περιόδου.
Προτάσεις Heals για καθυστέρηση
Χοριακή πριν την καθυστέρηση
Η χοριακή (β-HCG) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης και μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα ακόμα και πριν εμφανιστεί η καθυστέρηση της περιόδου. Περίπου 6 έως 8 ημέρες μετά τη σύλληψη, τα επίπεδα της χοριακής αρχίζουν να αυξάνονται, αν και παραμένουν σχετικά χαμηλά – συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 50 mIU/mL. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το τεστ αίματος είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να εντοπιστεί η παρουσία της ορμόνης, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και τις πιο μικρές συγκεντρώσεις, κάτι που τα τεστ ούρων δεν μπορούν να πετύχουν με την ίδια ακρίβεια.
Τι σημαίνει:
- Τιμές >5 mIU/mL μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικές πρώιμης εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως επαναλαμβάνεται η μέτρηση μετά από 48 ώρες για να φανεί αν διπλασιάζεται — κάτι που είναι φυσιολογικό στην εξέλιξη της κύησης.
- Αν η τιμή είναι πολύ χαμηλή ή δεν αυξάνεται φυσιολογικά, μπορεί να δείχνει:
- Βιοχημική κύηση (πολύ πρώιμη αποβολή)
- Εξωμήτρια κύηση
- Λάθος υπολογισμός ημερομηνίας σύλληψης
Συμπέρασμα
Μια καθυστέρηση της περιόδου έως και 7 ημέρες θεωρείται φυσιολογική και δεν αποτελεί από μόνη της λόγο ανησυχίας, ειδικά σε γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο. Όταν η καθυστέρηση ξεπερνά τις 7-10 ημέρες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα είναι σκόπιμο να γίνει έλεγχος, αρχικά με ένα τεστ εγκυμοσύνης και, εφόσον χρειάζεται, με καθοδήγηση από γυναικολόγο.
Συχνές Ερωτήσεις για την Καθυστέρηση
Πόσες μέρες καθυστέρησης θεωρείται εγκυμοσύνη;
Αν η καθυστέρηση ξεπερνά τις 7 ημέρες και υπάρχει σεξουαλική επαφή, είναι καλό να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη μπορεί να εντοπιστεί με τεστ αίματος (χοριακή) ακόμη και 6-8 ημέρες μετά τη σύλληψη.
Μέχρι πόσες μέρες είναι φυσιολογική η καθυστέρηση της περιόδου;
Καθυστέρηση έως και 7 ημέρες θεωρείται φυσιολογική για τις περισσότερες γυναίκες, ειδικά αν ο κύκλος τους δεν είναι σταθερός κάθε μήνα. Κύκλοι 21-35 ημερών είναι φυσιολογικοί.Τι σημαίνει καθυστέρηση περιόδου χωρίς συμπτώματα εγκυμοσύνης;
Η απουσία συμπτωμάτων δεν αποκλείει εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν σημάδια στα πρώτα στάδια. Επίσης, η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε άγχος, ορμονική διαταραχή ή αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Πότε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης μετά από καθυστέρηση;
Το τεστ ούρων μπορεί να γίνει από την 1η μέρα καθυστέρησης. Για πιο έγκυρο αποτέλεσμα, ιδανικά 2-3 ημέρες μετά. Το τεστ αίματος (χοριακή) μπορεί να δείξει εγκυμοσύνη ακόμα και πριν την καθυστέρηση.Ποιες είναι οι αιτίες καθυστέρησης περιόδου;
Εκτός από εγκυμοσύνη, καθυστέρηση μπορεί να προκληθεί από στρες, ορμονικές διαταραχές (όπως PCOS), απότομη μεταβολή βάρους, υπερβολική άσκηση, θηλασμό, προεμμηνόπαυση ή διακοπή αντισυλληπτικών.
Τι σημαίνει χαμηλή χοριακή πριν την καθυστέρηση;
Η χοριακή μπορεί να φανεί στο αίμα 6-8 ημέρες μετά τη σύλληψη. Τιμές >5 mIU/mL μπορεί να δείχνουν πρώιμη εγκυμοσύνη, αλλά χρειάζεται επανάληψη μετά από 48 ώρες για να επιβεβαιωθεί ότι διπλασιάζεται φυσιολογικά.