Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Σίδηρος: Το κλειδί για την καταπολέμηση της αναιμίας - Main post image
Συντακτική ομάδα του heals, 17-12-2024 Όλοι οι συγγραφείς

Σίδηρος: Το κλειδί για την καταπολέμηση της αναιμίας



Ο σίδηρος είναι το μυστικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να νιώσουμε ξανά γεμάτοι ενέργεια. Ανακαλύπτουμε πώς η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την υγεία μας και ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τα επίπεδά του. Μαθαίνουμε τα πάντα για την αναιμία, τα συμπτώματά της και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.


Πίνακας Περιεχομένων

  1. 1. Τι είναι η αναιμία;
  2. 2. Τύποι αναιμίας
  3. 3. Διάγνωση
  4. 4. Τι είναι ο σίδηρος και πώς σχετίζεται με την αναιμία
  5. 5. Κύριες πηγές σιδήρου
  6. 6. Συμπέρασμα


Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 1/3 του πληθυσμού. Στην αναιμία ο οργανισμός παρουσιάζει μειωμένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης (Ηb), της πρωτεΐνης που αυτά μεταφέρουν. Ουσιαστικά η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για την μεταφορά οξυγόνου (μέσω εισπνοής) και για την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα (μέσω εκπνοής) στους πνεύμονες.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και έχει ως κύριο ρόλο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του σώματος και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Ο σίδηρος αποτελεί το κεντρικό άτομο στην αιμοσφαιρίνη και είναι αυτός που δεσμεύει το οξυγόνο, καθιστώντας δυνατή τη μεταφορά του. Όταν η αιμοσφαιρίνη ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ανεπαρκή, το σώμα δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει τα διάφορα όργανα με το οξυγόνο που χρειάζεται για βασικές λειτουργίες.

Συμπτώματα

  • Κόπωση
  • Ζάλη
  • Δύσπνοια
  • Αλλαγή στην γεύση
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ταχυκαρδία
  • Σκοτεινά (σκούρα) κόπρανα
  • Ωχρό (κίτρινο) δέρμα
  • Τριχόπτωση
  • Εύθραυστα νύχια
  • Κρύα πόδια
  • Αλλοτριοφαγία, δηλαδή λιγούρα για μη διατροφικά αντικείμενα όπως πηλό, παγάκια, μολύβια ή συνδετήρες
  • Ανορεξία


Τύποι αναιμίας

Οι αιτίες της αναιμίας ποικίλουν και συνήθως σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους της παθολογικής κατάστασης. Οι πιο κοινοί τύποι αναιμίας είναι:

Σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας, που προκύπτει από έλλειψη σιδήρου και μειώνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Συχνά εμφανίζεται σε εγκύους και σε περιπτώσεις απώλειας αίματος, όπως κατά την έμμηνο ρύση ή λόγω έλκους.

Απλαστική αναιμία προκύπτει όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αιτίες μπορεί να είναι λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, αυτοάνοσα νοσήματα και τοξικές ουσίες

Ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο HIV, ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn, μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η φλεγμονή επηρεάζει αυτή τη διαδικασία μειώνοντας την παραγωγή τους στον μυελό των οστών, αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια, δυσχεραίνοντας τη χρήση σιδήρου και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σε προβλήματα με την οξυγόνωση των ιστών.


Η λευχαιμία και η μυελοΐνωση είναι παθήσεις του μυελού των οστών που μπορούν να προκαλέσουν αναιμία, επειδή επηρεάζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στη λευχαιμία, η υπερπαραγωγή ανώριμων λευκών αιμοσφαιρίων καταλαμβάνει τον χώρο στον μυελό, εμποδίζοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στη μυελοΐνωση, ο φυσιολογικός μυελός αντικαθίσταται από ίνα, μειώνοντας την ικανότητα παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως αποτέλεσμα, και οι δύο καταστάσεις οδηγούν σε ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία.

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική μορφή αναιμίας που μπορεί να είναι σοβαρή. Οφείλεται σε ελαττωματική λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, η οποία προκαλεί την παραγωγή δρεπανοειδών (ή ανώμαλων) ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ευάλωτα και πεθαίνουν πρόωρα, οδηγώντας σε μείωση της ποσότητας τους στον οργανισμό και σε συμπτώματα αναιμίας.


Διάγνωση

Η αναιμία αναγνωρίζεται μέσω διαφόρων εργαστηριακών εξετάσεων που μετρούν τη μάζα των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων και τις ιδιότητές τους. Οι κύριοι δείκτες που αξιολογούνται είναι οι εξής:

1) Αιματοκρίτης (Hematocrit)

Ο αιματοκρίτης αναφέρεται στο ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος.

Φυσιολογικές Τιμές:

  • Άνδρες: 40-54%
  • Γυναίκες: 37-47%


2) Μέσος Όγκος Ερυθρών (MCV - Mean Corpuscular Volume)

Ο MCV εκφράζει τον μέσο όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην αξιολόγηση του μεγέθους τους.

Φυσιολογικές Τιμές: 80-95 φέμτολίτρα (fl)



3) Μέση Περιεκτικότητα σε Αιμοσφαιρίνη (MCH - Mean Corpuscular Hemoglobin)

Ο MCH δείχνει τη μέση ποσότητα αιμοσφαιρίνης που περιέχεται σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο.

Φυσιολογικές Τιμές: 27-37 pg


4) Μέση Πυκνότητα σε Αιμοσφαιρίνη (MCHC - Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration)

Ο MCHC αναφέρεται στην πυκνότητα της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια και δείχνει τη συγκέντρωσή της.

Φυσιολογικές Τιμές: 30-35 γραμμάρια ανά δεκαλίτρο (g/dL)




Τι είναι ο σίδηρος και πώς σχετίζεται με την αναιμία  

Ο σίδηρος αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μέταλλο. Απορροφάται σε μικρά ποσοστά όταν λαμβάνεται από την τροφή. Η απορρόφηση του γίνεται κυρίως από κύτταρα της επιφάνειας της γαστρεντερικής οδούς, όπου εκεί οξειδώνεται και μεταβαίνει στην «δραστική» του μορφή (Fe+2). Έπειτα, μέσω των πρωτεϊνών τρανσφερρίνη και φεροπορτίνη μεταφέρεται στο συκώτι το οποίο είναι η βασική αποθήκη σιδήρου στον οργανισμό. Ουσιαστικά, εκεί είναι συζευγμένος με την πρωτεΐνη φερριτίνη και απελευθερώνεται προκειμένου να μεταφερθεί στον μυελό των οστών όταν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται έχουν διάρκεια ζωής 120 ημέρες (περίπου 4 μήνες). 

Μειωμένα επίπεδα σιδήρου (Fe) στον οργανισμό σχετίζονται με αδυναμία παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνεπώς μεταφοράς της αιμοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σταδιακά σε αναιμία, συγκεκριμένα σιδηροπενική αναιμία. Η πρόσληψη σιδήρου είναι αναγκαία ακόμη και σε περιπτώσεις αναιμίας όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια είτε καταστρέφονται γρήγορα π.χ. αιμολυτική αναιμία, είτε ο οργανισμός απαιτεί μεγαλύτερη παραγωγή τους π.χ. έμμηνος ρύση ή εγκυμοσύνη.


Κύριες πηγές σιδήρου

Η πρόσληψη σιδήρου μέσω της τροφής σε καταστάσεις αναιμίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο:

Συκώτι, Κόκκινο Κρέας και Πουλερικά: Το συκώτι είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, κυρίως αιμικού, που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Το κόκκινο κρέας (όπως το μοσχάρι) και τα πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα) είναι επίσης πολύ πλούσια σε σίδηρο.

Αυγά: Τα αυγά είναι μια καλή πηγή μη-αιμικού σιδήρου, αν και απορροφώνται λίγο πιο δύσκολα σε σχέση με τον αιμικό σίδηρο.

Θαλασσινά: Πλούσιες πηγές σιδήρου.

Ξηροί Καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια και άλλα ξηροί καρποί είναι νόστιμα σνακ που περιέχουν σίδηρο.

Φασόλια και Αρακάς: Όσπρια όπως φασόλια, φακές και αρακάς είναι πλούσιες σε σίδηρο και προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Σκούρα Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά: Τα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι καλές πηγές σιδήρου, αν και η απορρόφησή τους είναι λιγότερη από αυτή των κρεάτων.

Αποξηραμένα Φρούτα:Αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα

Δημητριακά, Ψωμί και Μακαρόνια με Πρόσθετο Σίδηρο: Πολλά δημητριακά και ψωμιά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.


Δεν ξεχνάμε την Βιταμίνη C!

H βιταμίνη C αποτελεί το «κλειδί» συστατικό που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Επιδιώκουμε τον συνδυασμό τροφών πλούσιων σε σίδηρο και βιταμίνη C. Πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα (πορτοκάλια, φράουλες) και τα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολο).



Συμπληρώματα διατροφής

Για την επάρκεια και διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό και την μείωση της συμπτωματολογίας της αναιμίας μπορούμε να βοηθηθούμε από ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.

 

  • Σίδηρος σε δισγλυκινική μορφή, ώστε να απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, να μην προκαλεί δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις (φουσκώματα) και να μην απαιτείται η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C για να απορροφηθεί.

  • L-Λυσίνη: αμινοξύ που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και βρίσκεται κυρίως στο κρέας.

  • Φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9) : Συντελεί στην μείωση της κόπωσης, καθώς αποτελεί μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β και είναι υπεύθυνο για φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

  • Βιταμίνη C: Συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

  • Βιταμίνη Β12: Συμβάλλει στον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό του φολικού οξέος.

  • Βιταμίνη Β6: Συμβάλλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων

  • Χαλκός (Cu): Συμβάλλει στην φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό.


Συμπέρασμα

Ο σίδηρος αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αναιμίας. Η ανεπάρκεια του στοιχείου υπονομεύει την οξυγόνωση των ιστών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. Μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε σίδηρο και, όταν κρίνεται απαραίτητο, με τη συμπλήρωση σιδήρου, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδά του εντός των φυσιολογικών ορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.


Το heals προτείνει: 


Πηγές:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6697587/

https://mycheckup.gr/sideropeniki-anaimia/

https://www.dunant.gr/el/news/medical-articles/hema/anaimia/

https://drnikolousis.gr/diseases/anaimia/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1079979617302085?via%3Dihu

https://www.onmed.gr/ygeia/story/382239/anaimia-ti-prepei-na-prosexete-sti-diatrofi-sas-eikones

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10199804/