
Σύνδρομο Long Covid: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid;
Το σύνδρομο long covid (μακρά covid) είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 επιμένουν για περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ποικίλα επηρεάζοντας διαφορετικά συστήματα του οργανισμού, όπως το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό, το μυοσκελετικό, το ψυχολογικό κλπ.
Οι φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 3:
Οξεία COVID-19: Η οξεία COVID-19 (Acute Covid-19) είναι η φάση που περιλαμβάνει τα αρχικά συμπτώματα και σημεία της λοίμωξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα συμπτώματα της οξείας COVID-19 υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Συνεχιζόμενη συμπτωματική Covid-19 (On going symptomatic Covid-19): Η συνεχιζόμενη συμπτωματική COVID-19 είναι η φάση κατά την οποία τα συμπτώματα της οξείας COVID-19 επιμένουν για περισσότερο από 4 εβδομάδες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά της οξείας.
Μετά-Covid-19 σύνδρομο (Post-Covid-19 syndrome): Το μετά-COVID-19 σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται ή επιμένουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο όρος long Covid περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπτωματική Covid-19 και το μετά Covid-19 σύνδρομο.
Τι συμπτώματα έχει;
Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα του long covid μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπια, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται από το σύνδρομο αλλά σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών είναι πιο πιθανό να το εμφανίσουν. Επιβαρυντικοί παράγοντες πιστεύεται πως είναι η παχυσαρκία, η ύπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Όπως προαναφέρθηκε το σύνδρομο long covid πλήττει διάφορα συστήματα του οργανισμού. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
- Καρδιαγγειακά: Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, αρρυθμίες, αίσθημα παλμών, μυοκαρδίτιδα, ορθοστατική υπόταση, κλπ.
- Αναπνευστικά: Δύσπνοια, επίμονος βήχας, ανοσμία, αγευσία, επίμονη ρινική συμφόρηση, κ.α.
- Νευρολογικά: Καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, επίμονες ζαλάδες, διαταραχές μνήμης, ανησυχία, διαταραχές ύπνου, μετατραυματικό στρες (PTSD), διαταραχές της όρασης, κ.α.
- Δερματολογικά: Κνίδωση (φαγούρα), εξανθήματα, τριχόπτωση.
Τα πιο συχνά, που δυσκολεύουν τους περισσότερους είναι τα εξής:
- Πονοκέφαλος: Μπορεί να είναι πονοκέφαλος τύπου τάσης, ημικρανία ή άλλης μορφής.
- Έντονη κόπωση: Μπορεί να είναι τόσο έντονη που να εμποδίζει την εκτέλεση απλών καθημερινών εργασιών. Η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και μετά από ξεκούραση.
- Μυική αδυναμία: Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε μυϊκό ιστό στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών στα πόδια, τα χέρια, την πλάτη και το στήθος.
- Χαμηλός πυρετός: Συνήθως αφορά χαμηλό πυρετό (δέκατα) που εκδηλώνεται κυρίως κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες
- Ταχυκαρδία: Μπορεί να εμφανιστεί ως ασυνήθιστα υψηλός καρδιακός ρυθμός, είτε σε ηρεμία είτε κατά τη διάρκεια άσκησης
- Εντερικές διαταραχές: Οι εντερικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του long COVID. Εμφανίζονται σε περίπου το 30% των ασθενών με long COVID.
- Ανοσμία / Αγευσία: μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση από τη νόσο και είναι συνήθως από τα τελευταία συμπτώματα που υποχωρούν. Η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στα νευρικά κύτταρα που μεταφέρουν οσφρητικές πληροφορίες από τη μύτη στον εγκέφαλο.
Τι εξετάσεις χρειάζονται;
Σε περίπτωση όμως που παρατηρηθούν εμμένοντα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον γιατρό μας για την έγκαιρη διάγνωση και εκτίμηση καταστάσεων που ενδεχομένως χρειάζονται θεραπεία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Ο γιατρός με βάση το ιστορικό και κατόπιν αξιολόγησης των συμπτωμάτων είναι πιθανό να μας παραπέμψει σε έναν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει: Γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, κρεατινίνη, ουρία, γενική ούρων, Έλεγχος ηπατικής και νερφρικής λειτουργίας, CPK, CRP, TKE, φερριτίνη, Θυρεοειδικός έλεγχος (TSH, FT4), D-dimer, ινωδογόνο, Τροπονίνη, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Β12. Άλλες εξετάσεις που πιθανώς να μας ζητηθούν είναι το Ενζυμογράφημα μυοκαρδίου (CK-MB, Troponins), η Ακτίνογραφία θώρακα, η Αξονική τομογραφία θώρακος (CT), η Μαγνητική τομογραφία (MRI), η σπιρομέτρηση κ.α.
Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός μας με βάση την κρίση του θα μας συμβουλέψει και θα μας κατατοπίσει κατάλληλα. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι σημαντική!
Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Η αντιμετώπιση του long covid δεν είναι συγκεκριμένη. Η προσέγγιση της θεραπείας επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς. Για τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω τα συμπληρώματα διατροφής, όπως έχει αποδειχθεί, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στην υποστήριξη της ανάρρωσης. Για κάθε σύμπτωμα ξεχωριστά μπορούμε να λάβουμε τα εξής:
- Για την κόπωση: Συμπληρώματα με βιταμίνη D, L-καρνιτίνη, CoQ10, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μελατονίνη.
- Για τη δυσκολία στην αναπνοή: Συμπληρώματα με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
- Για τους μυϊκούς πόνους: Συμπληρώματα με βιταμίνη D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και γαλακτικό οξύ.
- Για τον ύπνο: Συμπληρώματα με μελατονίνη, βαλεριάνα, χαμομήλι και λεβάντα.
- Για το άγχος: Συμπληρώματα με βαλεριάνα, χαμομήλι, λεβάντα, 5-HTP και L-θεανίνη.
- Για την ψυχική υγεία: Συμπληρώματα με 5-HTP, L-θεανίνη, GABA, L-αμινογλουταμικό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα.
Φυσικά, εκτός από τα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει:
- Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση του σώματος και του μυαλού.
- Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία και μας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καταπολεμήσουμε οποιαδήποτε ασθένεια.
- Άσκηση: Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με μικρής έντασης και διάρκειας άσκηση αυξάνοντας τη σταδιακά.
- Διαχείριση του στρες: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του long covid. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε το άγχος, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία.
Συμπέρασμα
Το σύνδρομο Long COVID αποτελεί μια σοβαρή και πολύπλοκη συνέπεια της COVID-19 που επηρεάζει ανθρώπους πολλών ηλικιών. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ατόμων αναρρώνει πλήρως από τη νόσο, ένα σημαντικό ποσοστό εμφανίζει συμπτώματα που παραμένουν για πολλούς μήνες. Η θεραπεία του επικεντρώνεται στη διαχείριση και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τς συμβουλές του θεράπων ιατρού μας ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για εμάς.