Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών: 6+1 tips για να τις αποφύγουμε!

Μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών: 6+1 tips για να τις αποφύγουμε!



Το καλοκαίρι έφτασε.. και μαζί του έφτασε και η ώρα που ανησυχούμε λίγο περισσότερο για τα νύχια των ποδιών μας. Οι μύκητες, αν εμφανιστούν ταλαιπωρούν αρκετά τα νύχια μας και αλλάζουν την όψη τους. Επιμένουν για καιρό και μας κάνουν πολλές φορές να αισθανόμαστε άβολα. Ας δούμε, λοιπόν, πως να τους αποφύγουμε!



Τι είναι η μυκητίαση στα νύχια;

Μυκητίαση νυχιών είναι η λοίμωξη από μύκητες, που προσβάλει τα νύχια και ονομάζεται και ονυχομυκητίαση. Αποτελεί την πιο κοινή μόλυνση από μύκητες, είναι πιο συχνή στα πόδια και είναι η πλειοψηφία των μυκητιάσεων που συναντώνται στο δέρμα.

Οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας, αλλά σε ευνοϊκές συνθήκες, όπως ζέστη και υγρασία πολλαπλασιάζονται και διεισδύουν στο νύχι. Κάποιες φορές μεταδίδονται και από μολυσμένες επιφάνειες ή πετσέτες. 

Όταν εγκατασταθούν, χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να φύγουν τελείως. Μια τυπική θεραπεία μπορεί να κρατήσει από 6 έως 18 μήνες για να εξαφανιστούν πλήρως. Πολύ σημαντική είναι και η καλή συντήρηση. Συνήθως, εμφανίζονται στο ένα νύχι και στην συνέχεια εύκολα μεταδίδονται στα υπόλοιπα, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους προλάβουμε στην αρχή τους.


Τι εικόνα έχει η μυκητίαση νυχιών;

Η ονυχομυκητίαση αφορά μέρος του νυχιού ή ολόκληρο το νύχι. Στο αρχικό στάδιο, το νύχι ενδέχεται να παρουσιάζει μικρές αλλαγές στην εμφάνισή του, όπως λεπτές γραμμές. Μπορεί να είναι ευαίσθητο ή να παρουσιάζει ελαφριά απολέπιση. Στη συνέχεια, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ και να αλλάξει χρώμα (γίνεται κίτρινο, καφέ ή μαύρο) και ενδέχεται να παρουσιάζει ανάγλυφες ανωμαλίες.  Όσο η λοίμωξη προχωρά πιο βαθιά, προκαλείται αποχρωματισμός του νυχιού, γίνεται πιο πυκνό και καταστρέφεται. 

Συνολικά τα συμπτώματα της μυκητιάσης των νυχιών είναι:

- Λεπτά και εύθραυστα νύχια
- Παραμόρφωση των νυχιών
- Πάχυνση των νυχιών
- Δυσοσμία
- Απώλεια νυχιών
- Πόνος σε σπάνιες περιπτώσεις


Ποιοι μπορούν να εμφανίσουν μύκητες στα νύχια;

Η μυκητίαση νυχιών αφορά όλες τις ηλικίες, λίγο περισσότερο τους ηλικιωμένους και λίγο πιο σπάνια τα παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πιθανότητες αυξάνονται, όπως σε:

- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.  Το υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων και άρα θα χρειαστούν μακροχρόνια θεραπεία. 
- Νύχια που έχουν υποστεί τραυματισμό.
- Δερματοπάθειες όπως ψωρίαση.
- Άτομα που πηγαίνουν σε πισίνες και περπατάνε με γυμνά πόδια.
- Άτομα που εργάζονται πολλές ώρες και φοράνε κλειστά παπούτσια.
- Άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό. Τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, είναι πιο ευάλωτα στις μυκητιάσεις νυχιών. Αυτό συμβαίνει γιατί το αδύναμο ανοσοποιητικό, δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μυκητιάσεις νυχιών. 




Συμβουλές για να τους αποφύγουμε!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε μια ονυχομυκητίαση;

1. Κρατάμε τα πόδια μας στεγνά, σκουπίζοντας τα καλά μετά το μπάνιο, ειδικότερα ανάμεσα στα δάχτυλα. Ο μύκητας αγαπάει την υγρασία και την ζέστη! Γι’αυτό θα πρέπει να έχουμε ξεχωριστή πετσέτα για τα πόδια, την οποία πλένουμε τακτικά.

2. Προτιμάμε βαμβακερές κάλτσες, που αφήνουν το πόδι να αναπνέει και τις αλλάζουμε καθημερινά. 

3. Προσπαθούμε να μην περπατάμε με γυμνά πόδια σε δημόσια μέρη.

4. Κόβουμε τακτικά και με προσοχή τα νύχια των ποδιών μας. Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε τον νυχοκόπτη μας. 

5. Χρησιμοποιούμε πούδρα στα παπούτσια μας για να ελαχιστοποιείται η υγρασία. Μπορούμε να επιλέξουμε και ειδική πούδρα με δράση προστατευτική κατά των μυκήτων.

6. Κάνουμε ποδόλουτρο με βορικό οξύ 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Το βορικό οξύ καταπολεμά την κακοσμία και εμποδίζει την ανάπτυξη των μυκήτων. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο Tea Tree, για αντισηπτική δράση. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας ή κάποιον άλλον επιστήμονα υγείας, για να μας καθοδηγήσει.

7. Χρησιμοποιούμε προϊόντα στα νύχια μας, με μαλακτική και θρεπτική δράση για την υγιή ανάπτυξη τους.


Συμπέρασμα: Η μυκητίαση των νυχιών, εκτός από κουραστική στην αντιμετώπιση, μπορεί να επηρεάσει πολύ την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας. Φροντίζοντας τα νύχια και τα πόδια μας με απλά βήματα μπορούμε να αποφύγουμε μήνες θεραπείας και ψυχικής καταπόνησης. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην αγνοήσουμε τα συμπτώματα και να το προλάβουμε στην αρχή του.

Το Heals.gr προτείνει:

1. Podia Athlete’s Foot Deopowder Πούδρα ΠοδιώνΔραστική πούδρα για τα πόδια και το παπούτσι, που συγκεντρώνει τον ιδρώτα και την υγρασία, αποτρέποντας την ανάπτυξη μυκήτων. Περιέχει εκχύλισμα φασκόμηλου και εκουιζέτου που ρυθμίζουν την έκκριση ιδρώτα , ειδικά σχεδιασμένο σύμπλεγμα για την μείωση της εφίδρωσης και αλλαντοίνη με καταπραϋντική δράση. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε, πλέον για την κακοσμία στα πόδια σας, χάρη στο ειδικό άρωμα που περιέχει.

    

2. Gehwol Μed Protective Nail & Skin Cream. Kρέμα με ειδική αντιμυκητισιακή δράση χάρη στο συστατικό κλοτριμαζόλη που περιέχει. Εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα και παράλληλα θρέφει τα νύχια με πανθενόλη και λάδι βλαστών σιταριού. Τα νύχια γίνονται πιο υγιή, ελαστικά και λαμπερά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανάμεσα στα δάχτυλα.



3. Specchiasol Tea Tree Essential OilΟι ουσίες που βρίσκονται στο έλαιο τεϊόδεντρου έχουν ισχυρές αντιμυκητιασιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Σε ονυχομυκητίαση, το tea tree oil μπορεί να αποδυναμώσει την ανάπτυξη του μύκητα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοσμία, ενώ για πρόληψη μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του.

 

Πηγές

1. Staff, Mayo Clinic. Nail fungus. Mayo Clinic. August 2022.
2. CDC. Fungal Nail Infections. Centers of Disease Control and Prevention. 
3. Kahn, April. Fungal Nail Infection. Healthline. May 2023.

4. Antonella Tostia, * and Boni E. Elewskib. Onychomycosis: Practical Approaches to Minimize Relapse and Recurrence. National Library of Medicine. 2016.

Ελίζα Καλοκύρη Plus Icon

Ελίζα Καλοκύρη

Φαρμακοποιός, ΜSc Απόφοιτη Τμήματος Φαρμακευτικής Σχολής Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία.
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00