
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μαθαίνουμε τους παράγοντες κινδύνου και πώς προστατευόμαστε
Η 14η Νοεμβρίου, η Παγκόσμία Ημέρα Διαβήτη μας υπενθυμίζει ότι αυτή η πάθηση αγγίζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Πίσω από τα στατιστικά όμως, κρύβονται ιστορίες ανθρώπων που μάχονται καθημερινά για να διατηρήσουν την υγεία τους. Ας ανακαλύψουμε μαζί τι είναι ο διαβήτης, πώς επηρεάζει τη ζωή μας και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι ο διαβήτης
- 2. Τύποι διαβήτη
- 3. Παράγοντες κινδύνου
- 4. Διάγνωση διαβήτη και φυσιολογικές τιμές σακχάρου
- 5. Αντιμετώπιση
- 6. Πρόληψη διαβήτη
- 7. Συμπέρασμα
Τι είναι ο διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια, που σχετίζεται με διαταραχές της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη, που παράγεται από το πάγκρεας. Είναι απαραίτητη, ώστε τα κύτταρα του οργανισμού μας να αξιοποιήσουν την γλυκόζη που λαμβάνουμε από την τροφή και να την μετατρέψουν σε ενέργεια. Ο διαβήτης προκαλείται είτε από μειωμένη παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε από αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Παγκοσμίως περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα οι διαβητικοί υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Αυτά τα νούμερα αναμένονται να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Τα κυριότερα συμπτώματα στον διαβήτη είναι:
- Συχνοουρία, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης
- Αυξημένη δίψα
- Αυξημένη πείνα
- Κόπωση
- Προβλήματα όρασης
- Δυσκολία επούλωσης πληγών
- Ξηρότητα και κνησμός του δέρματος
- Αλλαγές διάθεσης και εκνευρισμός
- Διαταραχές ύπνου, λόγω της συχνοουρίας
Τύποι διαβήτη
Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε 2 βασικούς τύπους:
Διαβήτης τύπου 1
Στον τύπο αυτό, τα κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης καταστρέφονται και έτσι έχουμε έλλειψη ινσουλίνης.
Δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο το τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1, όμως χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοσο. Έχει γίνει λόγος για γενετική προδιάθεση, ωστόσο έρευνες δείχνουν συσχέτιση και με περιβαλλοντικούς παράγοντες, οπότε πιθανώς μια αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο να πυροδοτεί την εμφάνισή του. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και σε μικρές ηλικίες και δεν σχετίζεται με την διατροφή ή τον τρόπο ζωής.
Διαβήτης τύπου 2
Είναι η συνηθέστερη μορφή διαβήτη. Είναι αποτέλεσμα της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη παράγεται, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να την αξιοποιήσει κατάλληλα. Σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, παχυσαρκία και έλλειψη άσκησης.
Άλλοι τύποι διαβήτη είναι:
- Ο Διαβήτης κύησης, δηλαδή ο διαβήτης που εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας και συνήθως, εξασθενεί μετά την γέννα.
- Ο Άποιος διαβήτης, μια διαταραχή στην συγκέντρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες ούρων και αυξημένη δίψα. Προκαλείται από διάφορες καταστάσεις, είτε από βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος, είτε από βλάβες των νεφρών και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και πρέπει να παρακολουθούνται. Αυτοί είναι:
- Ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη στην οικογένεια- Γενετική προδιάθεση
- Παχυσαρκία
- Ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, κυρίως 45 και πάνω)
- Εγκυμοσύνη
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Τρόπος ζωής (η καθιστική ζωή, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, κάπνισμα και αλκοόλ)
- Έντονο και επίμονο στρες
Στον διαβήτη τύπου 1, συγκεκριμένα, τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα, με κύριο σύμπτωμα την υπεργλυκαιμία, που οδηγεί σε όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, παρατηρείται ανεξήγητη απώλεια βάρους, παρά την κανονική κατανάλωση τροφής.
Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και αν σχετίζεται με παχυσαρκία, παρατηρείται πάλι απώλεια βάρους.
Διάγνωση διαβήτη και φυσιολογικές τιμές σακχάρου
Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη βασίζεται αρχικά στα συμπτώματα και επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις, που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι κύριες διαγνωστικές μέθοδοι είναι:
Μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα (HbA1c): Είναι η αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της γλυκόζης και δείχνει τον μέσο όρο των τιμών της γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 2 με 3 μήνες. Διάγνωση γίνεται με τιμές 6,5-7% και πάνω.Επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα (Fasting) : Πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές εξετάσεις, το πρωί και μετά από νηστεία μιας νύχτας. Διαβήτη υποδεικνύουν τιμές από 128mg/dl και πάνω.
Προσδιορισμός επιπέδου γλυκόζης στα ούρα: Είναι περισσότερο ενδεικτικής σημασίας. Οι τιμές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 180mg/100mL.
Τυχαία μέτρηση γλυκόζης στο αίμα
Είναι πολύ σημαντικό για όποιον έχει διαβήτη ή βρίσκεται σε ομάδα κινδύνου να γνωρίζει τις φυσιολογικές τιμές σακχάρου, ώστε να μπορεί να τις ελέγχει και να αποφεύγει πιθανή υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.
Φυσιολογικές τιμές σακχάρου
Για έναν υγιή ενήλικα οι φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης, μετά από νηστεία είναι 70-99 mg/dL.
Δύο ώρες μετά το γεύμα για να θεωρούνται φυσιολογικές, οι τιμές πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dL.
Διακυμάνσεις στις παραπάνω τιμές υποδηλώνουν είτε προ-διαβήτη, είτε διαβήτη ανάλογα με τα νούμερα.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στοχεύει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και έτσι, στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών.
Θεραπευτικά, τα φάρμακα δίνονται ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη:
Χορήγηση ινσουλίνης: Πραγματοποιείται κυρίως στον τύπο 1 και σε κάποιες περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2. Η κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη, ωστόσο ο γενικός κανόνας είναι ότι η ινσουλίνη πρέπει να βρίσκεται σε σταθερά φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό.Αντιδιαβητικά φάρμακα: Στον διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιούνται φάρμακα που βελτιώνουν την απόκριση στην ινσουλίνη και υπογλυκαιμικά φάρμακα, που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα.
Στον διαβήτη τύπου 2, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, τηρείται και ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, άσκησης και διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και φτωχής σε θερμίδες. Tα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην τακτική μέτρηση σακχάρου του αίματος, στις τεχνικές των ενέσεων και στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία μπορεί πολλές φορές να προκύψει μετά την ένεση ινσουλίνης και αντιμετωπίζεται, συνήθως, με ταμπλέτες δεξτρόζης. Επιπλέον, η ψυχολογική υποστήριξη από τους συγγενείς, αλλά και τους φροντιστές υγείας είναι σημαντική για την ευκολότερη διαχείριση των συμπτωμάτων και της θεραπείας.
Πρόληψη Διαβήτη
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και για την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2 αλλά και για την αποτροπή των επιπλοκών κάθε τύπου διαβήτη.
Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση. Απαιτείται τακτική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών, αναψυκτικών και αλκοόλ, ζάχαρης, κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.
Τακτική μέτρηση σακχάρου του αίματος: Η τακτική μέτρηση της γλυκόζης είναι σημαντική για να γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές στην θεραπεία και να αποφεύγονται επιπλοκές.
Φροντίδα των άκρων: Τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν συχνά προβλήματα στα πόδια, που μπορεί να οδηγήσουν σε νευροπάθειες και σοβαρές λοιμώξεις. Επιβάλλεται καθημερινός έλεγχος των ποδιών και των πελμάτων, πολύ καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο, επάλειψη με μαλακτικές κρέμες, κατάλληλες για διαβητικούς και γενικά αποφυγή υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χρήση πούδρας ανάμεσα από τα δάχτυλα και στο παπούτσι.
Συμπληρώματα διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, ειδικά στα πρώιμα στάδια, αλλά και στις επιπλοκές του διαβήτη.
- Η κανέλα έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
- Το χρώμιο συμβάλλει στην ομαλή αυξομείωση της γλυκόζης στο αίμα, ειδικά μετά το φαγητό και την οδηγεί σε καλύτερα επίπεδα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μειώνει τις λιγούρες και αποτρέπει την υπερκατανάλωση φαγητού.
- Το Αλφα-λιποικό οξύ είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μέσω μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης. Είναι, ακόμη, πολύ σημαντικό για την υγεία των νεύρων, ειδικά σε περιπτώσεις Διαβητικής Νευροπάθειας.
Heals Tip: Εάν λαμβάνουμε ήδη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν την χρήση συμπληρωμάτων.
Συμπέρασμα
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια με διάφορες μορφές και πολλές προεκτάσεις. Αφορά όλο και περισσότερο πληθυσμό και υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του αλλά και η σωστή εκπαίδευση στην θεραπεία και την διαχείριση της νόσου. Τέλος, η ψυχολογική υποστήριξη με διαβήτη είναι καίρια για την διατήρηση της ποιότητας ζωής και της συμμόρφωσης στην θεραπεία.
Το heals προτείνει:
Πηγές:
American Diabetes Association Staff. (2023). Standards of Care in Diabetes. American Diabetes Association
https://diabetesjournals.org/clinical/article/41/1/4/148029/Standards-of-Care-in-Diabetes-2023-Abridged-for
Cleveland Clinic Staff. (2023, February 17). Diabetes: What It Is, Causes, Symptoms, Treatment & Types. Cleveland Clinic
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes
Mayo Clinic Staff. (2023, March 14). Type 2 diabetes - Symptoms and causes. Mayo Clinic
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193