Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProducts}})

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Με αυτή την αγορά σας κερδίζετε {{cartProductsTotalPoints}} Points για επόμενες αγορές
Blog
Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για… μνήμη ξυράφι! - Main post image

Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για… μνήμη ξυράφι!





Η απόδοση του ανθρώπινου εγκεφάλου βασίζεται στην αλληλεπίδραση του κληρονομικού γονότυπου και εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Τόσο η συνολική σύνθεση της διατροφής μας όσο και συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια η επίδραση της διατροφής στην πνευματική διαύγεια και αλλά και τη μνήμη σου; Μήπως τελικά ο λόγος που νιώθεις ότι ξεχνάς συνδέεται με κακή ποιότητα διατροφής; Πάμε να δούμε που πρέπει να εστιάσεις στη διατροφή σου για βέλτιστη πνευματική διαύγεια και μνημονική ικανότητα!







Μεσογειακή διατροφή & Γνωστική Λειτουργία/Μνήμη



Η μεσογειακή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών (π.χ. ελαιόλαδο), λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών και γλυκών, έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική έκπτωση σε μια επικαιροποιημένη μετανάλυση που διερεύνησε τις επιπτώσεις της τήρησης της μεσογειακής διατροφής στην κατάσταση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει θετικά, επίσης, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και θα μπορούσε να κατέχει αντικαταθληπτική δράση, μέσω της διαπιστωμένης σύνδεσης μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου (άξονας εντέρου-εγκεφάλου).

 


Ποια μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά της διατροφής δρουν ευεργετικά στη μνήμη;



  • Τα λιπίδια αποτελούν το ήμισυ του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά ξηρό βάρος. Συνεπώς, όπως ήταν αναμενόμενο μελέτες δείχνουν ότι τα πολυακόρεστα ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να επιβραδύνουν την γνωστική έκπτωση. Επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του είναι αναγκαίο να τα λάβουμε μέσω της διατροφής μας.

  • Το φωσφολιπίδιο φωσφατιδυλοσερίνη αποτελεί συστατικό των νευρωνικών μεμβρανών και κατέχει σημαντικό ρόλο στην αποστολή και λήψη σημάτων στον εγκέφαλο μας. Μελέτες δείχνουν πως συμπληρώματα που περιέχουν φωσφατιδυλοσερίνη βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της μνήμης.

  • Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με μειωμένη γνωστική λειτουργία και άνοια, επομένως είναι σημαντικό να αξιολογούμε σίγουρα μία φορά τον χρόνο τα επίπεδα βιταμίνης D και να λαμβάνουμε συμπλήρωμα όποτε δεν είναι φυσιολογικές οι τιμές.

  • Πρόσφατη μετανάλυση υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών του συμπλέγματος Β σχετίζεται με επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν έγκαιρη παρέμβαση και παρέμβαση μακράς διάρκειας.

  • Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης.





Συμπερασματικά, αυτό που έχει πραγματικά σημασία για τη διατήρηση της γνωστικής μας λειτουργίας αλλά και της μνημονικής μας ικανότητας είναι να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο θρέψης, που να ακολουθεί σε γενικές γραμμές όσο το δυνατόν περισσότερο τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία από ότι φαίνεται σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχει θετική επίδραση και σε αυτόν τον τομέα αλλά και σε πολλούς άλλους, όπως πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.α. Καλό θα ήταν να δίνεται έξτρα έμφαση σε τρόφιμα τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε, ω3 λιπαρών οξέων και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των αγγείων και των νεύρων μας.


Κατερίνα Λουκά,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci