Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Φολικό ή φυλλικό οξύ; Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Φολικό ή φυλλικό οξύ; Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

 

Το φυλλικό οξύ (ή αλλιώς φολασίνη) είναι μορφή υδατοδιαλυτής βιταμίνης Β9 και η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη folium που σημαίνει φύλλο. Πήρε το όνομα του από τον Mitchell, ο οποίος την απομόνωσε το 1941 από τα φύλλα του σπανακιού. Το φυλλικό οξύ είναι η συνθετική μορφή του φολικού οξέος. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκώς φολικό οξύ εάν ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο υπάρχουν άτομα τα οποία για διάφορους ιατρικούς και μη λόγους κινδυνεύουν από ανεπάρκεια όπως είναι οι γυναίκες, τα άτομα που ακολουθούν  κακή διατροφή, αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού, ακολουθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή παρουσιάζουν προβλήματα δυσαπορρόφησης. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό και απαραίτητο για την υγεία όλων;

 


Ποια είναι τα οφέλη του φυλλικού οξέος στον οργανισμό μας;


Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το φολικό οξύ (στα αγγλικά folate) είναι αυτό που συναντάμε φυσικά στις τροφές, ενώ το φυλλικό οξύ (στα αγγλικά folic acid) είναι η συνθετική μορφή που συνήθως συναντάται στα συμπληρώματα διατροφής ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Επειδή διαλύεται στο νερό, ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που χρειάζεται, ενώ η περίσσειά της αποβάλλεται, μέσω των ούρων. 
Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλλικό οξύ, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η επάρκεια του στον οργανισμό, εξαρτάται αποκλειστικά από την διατροφή ή, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη χρήση συμπληρωμάτων.

Βασικές ιδιότητες του φυλλικού οξέος είναι οι εξής:

1. Βασικό συστατικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σαν συνεργάτης της βιταμίνης Β12.
2. Απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διαίρεση όλων των κυττάρων του σώματος.
3. Βοηθά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη.
4. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε θεραπευτικές και επουλωτικές διαδικασίες.
5. Συμβάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων για πρόληψη και καταπολέμηση μολύνσεων.
6. Είναι βασικό συστατικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
7. Βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου ασπρίσματος των μαλλιών.
8. Συνίσταται σε περιπτώσεις διάρροιας, υδρωπικίας, στομαχικού έλκους και κλιμακτηριακών προβλημάτων.
9. Μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
10. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές αγωγές για αρτηριοσκλήρωση, κυκλοφορικές διαταραχές, αναιμία, κακώσεις ή εγκαύματα από ακτινοβολίες.
11. Είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της αναιμίας, για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού. 


Τι προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Οι περιπτώσεις έλλειψης  φυλλικού οξέος δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες, μιας και η πρόσληψή του μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Συνήθως, η έλλειψη φολικού οξέος συνυπάρχει με την έλλειψη βιταμίνης Β12 ή/και βιταμίνης Β6 και προκαλείται από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Έλλειψη φυλικού οξέος εμφανίζεται όταν η διατροφή είναι ανεπαρκής, εάν υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις ή εάν οι απώλειες του φυλικού οξέος είναι αυξημένες. 

Πιο συγκεκριμένα, η ελλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε:
- Κακή διατροφή.
- Ανεπαρκή απορρόφηση από τις τροφές λόγω προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης και της νόσου του Crohn.
- Γενετικές διαταραχές που επηρεάζουν τα επίπεδα φολικού οξέος.
- Λήψη φαρμάκων όπως φαινυτοΐνης, σουλφασαλαζίνης, τριμεθοπρίμης - σουλφομεθοξαζόλης κ.α.
- Κατάχρηση αλκοόλ.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τις ανάγκες για φυλλικό οξύ. Σε περίπτωση έλλειψης φυλλικού οξέος στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, δημιουργούνται στο έμβρυο ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Οι μέλλουσες μητέρες που δεν λαμβάνουν φυλλικό οξύ στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά που θα εμφανίσουν σημαντική καθυστέρηση στον λόγο τους. 

Η έλλειψη του φυλικού οξέος εκδηλώνεται με ύπουλο τρόπο. Εάν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως:
- Διάρροια
- Κόπωση
- Ταχυκαρδία
- Δύσπνοια
- Πληγές στην γλώσσα (γλωσσίτιδα)
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση
- Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και των τριχών (γκρίζα μαλλιά)


Με ποιους τρόπους μπορούμε να λαμβάνουμε φυλλικό οξύ;


Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει
φυλλικό οξύ και επομένως η επάρκειά του στον οργανισμό εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέως μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 400μg, ενώ για τις εγκύους 600μg και τις θηλάζουσες 500μg.  Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος, είναι:

- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, μπιζέλια, μαρούλι
- Τα φρούτα: Πορτοκάλια, μπανάνες, φράουλες
- Τα όσπρια: Φασόλια, φακές
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ιδιαίτερα το φύτρο του σιταριού. Η μαγιά είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος 
- Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα: Το φολικό οξύ προστίθεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά και σε συμπληρώματα διατροφής
- Το συκώτι, κυρίως το μοσχαρίσιο
- Το κρέας των πουλερικών, το χοιρινό
- Τα θαλασσινά, και κυρίως τα μαλάκια


Το
φυλλικό οξύ διατίθεται σε ενισχυμένες φόρμουλες βιταμινών, σε συμπληρώματα διατροφής για γυναίκες που βρίσκονται πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνθέσεις με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μεμονωμένο. Το φυλλικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, απορροφάται πιο πολύ από ότι το φυλλικό οξύ των τροφίμων. Μετράτε ότι απορροφάται 50% του φυλλικού οξέος των τροφίμων, ενώ στα εμπλουτισμένα τρόφιμα απορροφάται το 85% και στα συμπληρώματα το 100%. Αυτό γίνεται γιατί το φυλλικό οξύ, το οποίο περιέχεται στα συμπληρώματα είναι μονογλουταμινικό, οπότε έχει υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από το φυλλικό οξύ των τροφών, το οποίο είναι πολυγλουταμινικό και χρειάζεται αρχικά να υποστεί ενζυμική διάσπαση στο έντερο. 



Συμπέρασμα:  Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σπουδαιότητα του φυλλικού οξέος στην υγεία και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Γι’ αυτό, καλό είναι να φροντίζουμε όλοι μας να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα, με όποιον τρόπο μπορούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο και όπως είπε ο Ιπποκράτης, «το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας πρέπει να είναι το φαγητό μας». Τίποτα δεν έχει ειπωθεί τυχαία!

Το Heals.gr προτείνει: 

1. Lamberts Folic Acid 400mcg Φολικό Οξύ, 100 Ταμπλέτες

2. Nature's Plus Folic Acid 800mcg Συμπλήρωμα Διατροφής Φυλλικού Οξέος, 90 Ταμπλέτες

 

3. Health Aid Folic Acid Φολικό Οξύ 400μg, 90 Ταμπλέτες.

 


Πηγές:

1.Toole JF, Malinow MR, Shambles LE, (2004), Lowering homocysteine in patients with ischemic stroke to prevent recurrent stroke, myocardial infarction, and death: the Vitamin Intervention for Stroke Prevention, JAMA, 291:565–575 

2. “ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΤΖΑΓΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ”

3. https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/4347-fylliko-oksy-giati-einai-toso-aparaitito

Συντακτική ομάδα του heals Plus Icon

Συντακτική ομάδα του heals

Διαβάστε τα άρθρα της συντακτικής ομάδας του heals

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00