
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη Νόσο των Λεγεωναρίων
Η Νόσος των Λεγεωναρίων, γνωστή και ως «Νόσος του Κλιματιστικού», έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Το όνομά της από μόνο του ίσως ακούγεται τρομακτικό και η ασθένεια μπορεί πράγματι να είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Ας εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η Νόσος των Λεγεωναρίων, πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Πίνακας Περιεχομένων
- 1. Τι είναι η νόσος των λεγεωναρίων
- 2. Συμπτώματα της νόσου
- 3. Αντιμετώπιση και διαχείριση συμπτωμάτων
- 4. Τρόποι μετάδοσης της λεγιονέλλας στους ανθρώπους
- 5. Συμπέρασμα
Τι είναι η νόσος των λεγεωναρίων
Η νόσος των λεγεωναρίων, γνωστή και ως λεγιονέλλωση, αποτελεί μια σοβαρή μορφή πνευμονίας και οφείλεται σε λοίμωξη του οργανισμού από το βακτήριο λεγιονέλλα. Αυτό το βακτήριο ευδοκιμεί σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως συστήματα κλιματισμού, υδρομασάζ και πύργους ψύξης. Όταν τα βακτήριο μεταφέρεται στον αέρα με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων και εισπνέεται, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, από ήπιο πυρετό έως σοβαρή πνευμονία. Η μόλυνση από το βακτήριο λεγιονέλλα μπορεί να εμφανιστεί με δύο μορφές: - Σοβαρή πνευμονία, η εν λόγω νόσος των λεγεωναρίων και
-Πυρετός Pontiac: Ο όρος αναφέρεται σε μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila. Σε αντίθεση με τη νόσο των Λεγεωναρίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία, ο πυρετός Pontiac είναι αυτοπεριοριζόμενος και συνήθως υποχωρεί μόνος του μέσα σε 3-5 ημέρες χωρίς θεραπεία.
Συμπτώματα της νόσου
Η νόσος αρχίζει να εκδηλώνεται περίπου 2 με 10 ημέρες μετά την επαφή με το βακτήριο. Τα κυριότερα συμπτώματα της λεγιονέλλωσης είναι: - Πονοκέφαλος
- Μυϊκοί πόνοι
- Υψηλός πυρετός
- Δύσπνοια
- Βήχας
Εκτός από τα συμπτώματα της νόσου, για αρκετό καιρό μετά την νόσηση μπορεί να εμφανιστούν:
- Κόπωση και αδυναμία
- Μυϊκοί πόνοι
- Πρόβλημα στην ισορροπία
- Μειωμένη κινητικότητα

Πώς γίνεται η μετάδοση
Η μόλυνση συμβαίνει όταν εισπνέουμε ατμό ή υγρασία που προέρχεται από συσκευές ή συστήματα που δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί σωστά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Συστήματα κλιματισμού: Όταν τα φίλτρα και οι σωληνώσεις δεν καθαρίζονται τακτικά, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν μέσω του αέρα.
- Υδρομασάζ και πισίνες: Οι φυσαλίδες που δημιουργούνται από το νερό μπορούν να απελευθερώσουν βακτήρια στον αέρα.
- Συστήματα ψύξης: Οι πύργοι ψύξης των μεγάλων κτιρίων μπορούν να είναι πηγές μόλυνσης.
- Συσκευές υγραντήρων: Εάν το νερό που χρησιμοποιείται δεν είναι καθαρό, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στον αέρα.
- Βρύσες: Η ροή του νερού από τη βρύση μπορεί να δημιουργήσει αερολύματα που περιέχουν βακτήρια.
Σε πολλές περιπτώσεις, η νόσος των Λεγεωναρίων εμφανίζεται σε εξάρσεις, δηλαδή όταν πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν υπάρχει μια κοινή πηγή μόλυνσης, όπως ένα μολυσμένο σύστημα νερού.
Αντιμετώπιση και διαχείριση συμπτωμάτων
Το πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση της νόσου λεγεωναρίων είναι, φυσικά, η σωστή διάγνωση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα, καθώς η πνευμονία μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά. Η αγωγή περιλαμβάνει χρήση αντιβιοτικών, όπως θα συνταγογραφηθούν από τον θεράποντα ιατρό. Πολύ συχνά απαιτείται και η μεταφορά σε νοσοκομείο, για όσο διαρκεί η θεραπεία, αλλά και η χορήγηση οξυγόνου.Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε τα συμπτώματα;
Η θεραπεία της λεγιονέλλωσης γίνεται μόνο με την χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων. Ωστόσο, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, για να πετύχουμε ενδεχομένως πιο γρήγορη ανάρρωση και να διαχειριστούμε τα συμπτώματα, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνα. Μερικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που βοηθούν είναι:
- Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία των τριχοειδών αγγείων. Προάγει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, χρήσιμων για την αντιμετώπιση βακτηρίων. Βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά και σε καπνιστές, που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου και είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις αναπνευστικού.
- Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή είναι επίσης ισχυρότατα αντιοξειδωτικά ικανά να περιορίσουν την φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα. Βρίσκονται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, σε προϊόντα ολικής άλεσης, το κακάο και σε εκχύλισμα φύλλων ελιάς.
- H Ν-ακετυλοκυστεϊνη (NAC) είναι μια μορφή του αμινοξέος L- κυστεΐνη και έχει επιπλέον βλεννολυτικές ιδιότητες. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βλεννολυτικά όπως κισσό, και μαλακτικά συστατικά, όπως η αλθαία για την ανακούφιση του βήχα.
- Αλθαία: Η αλθαία προστατεύει από ερεθισμούς των βλεννογόνων.
- Κισσός: Το ξηρό εκχύλισμα φύλλων Κισσού παρουσιάζει σημαντική βλεννολυτική δράση με αποτέλεσμα να βοηθάει στη ρευστότητα των βρογχικών εκκρίσεων. Είναι ιδανικό για τον παραγωγικό βήχα.
- Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψη της έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση λοιμώξεων αναπνευστικού.
Όπως αναφέρθηκε, η περίοδος μετά την νόσηση μπορεί να είναι επίσης δύσκολη. Για να αντιμετωπίσουμε την κόπωση και να ανακάμψουμε ταχύτερα, χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε όσο μπορούμε, να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να ακολουθούμε διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Συνδυαστικά, μια πολυβιταμίνη, εμπλουτισμένη με υπερτροφές και αντιοξειδωτικά μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και τόνωση.
Συμπέρασμα
Η νόσος των λεγεωναρίων, προκαλείται από το βακτήριο λεγιονέλλα, οδηγεί σε σοβαρή πνευμονία και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα της είναι αρκετά βαριά, μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας, αλλά αφορούν συνήθως και το γαστρεντερικό. Είναι αντιμετωπίσιμη εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, ωστόσο χρειάζεται καιρό ανάρρωση και ορισμένα συμπτώματα παραμένουν. Με την σωστή διατροφή, την ξεκούραση αλλά και την βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής είναι δυνατή η λιγότερο επώδυνη νόσηση και η πιο γρήγορη ανάρρωση.Το heals προτείνει:
Πηγές:
Centers of Disease Control and Prevention staff. 2024. «About Legionnaires' Disease | Legionella.» Centers of Disease Control and Prevention, 29 January. https://www.cdc.gov/legionella/about/index.html
Cleveland Clinic. 2022. «Legionnaires' Disease: Causes, Symptoms & Treatment.» Cleveland Clinic, 27 07. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17750-legionnaires-disease
Mayo Clinic Staff. 2021. «Legionnaires' disease - Symptoms & causes.» Mayo Clinic, 24 May. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/symptoms-causes/syc-20351747
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. χ.χ. «Λεγιονέλλωση – Νόσος των Λεγεωναρίων.» https://eody.gov.gr/disease/legionellosi/