
Σακχαρώδης Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ερευνών. Έχει χαρακτηριστεί ως μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Και είναι αλήθεια πως αν και υπάρχουν αναφορές σ’ αυτόν εδώ και περίπου 3500 χρόνια, ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρος όσο σήμερα! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από αυτή την πάθηση.
Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα μας μεταβολίζει την ενέργεια. Παγκοσμίως, 463 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτόν, ενώ στην Ελλάδα 1 στους 10 ενήλικες, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σε 1 στους 8 έως το 2045. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η αύξηση συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να προκληθεί από δύο βασικούς παράγοντες:
- Ελάττωση της έκκρισης ινσουλίνης: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα του σώματος. Όταν δεν εκκρίνεται αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και αυξάνεται η συγκέντρωση της.
- Ελάττωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη: Ακόμη και όταν εκκρίνεται αρκετή ινσουλίνη, τα κύτταρα μπορεί να μην είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά.
*Heals info: Η 14 Νοεμβρίου επιλέχθηκε λόγω της ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.
Βασικές μορφές του Σακχαρώδη Διαβήτη
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:
- Τύπος 1: Ο τύπος 1 είναι αυτοάνοσος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα επιτίθεται στα B-κύτταρα του παγκρέατος. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα μας παράγουν ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 χρήζει θεραπείας με ινσουλίνη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.
- Τύπος 2: Η πιο συχνή μορφή διαβήτη. Είναι αποτέλεσμα της αντίστασης στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, όπως:
- Ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία)
- Ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια
- Υψηλό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
- Ιστορικό ορμονικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
- Καθιστική ζωή
- Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη
- Έντονο στρες
- Κάπνισμα
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Για έναν υγιή ενήλικα οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα είναι:
- Σάκχαρο νηστείας: 70-99 mg/dL
- Μεταγευματικό σάκχαρο (1-2 ώρες μετά το γεύμα): κάτω από 140 mg/dL
Τι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται;
Οι εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη περιλαμβάνουν:
- Έλεγχος σακχάρου στο αίμα νηστείας: Αυτή η εξέταση μετράει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αφού έχει πραγματοποιηθεί νηστεία για τουλάχιστον 8 ώρες.
- Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης: Η εξέταση μετράει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού γλυκού υγρού.
- Δοκιμασία HbA1c: Η εξέταση μετράει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες.
*Heals did you know: Ένας τρίτος τύπος διαβήτη μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Διαβήτης Κύησης) αλλά συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της.
Συμπτώματα
Η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Τα πιο κοινά συμπτώματα του όμως περιλαμβάνουν:
- Πολυουρία (συμβαίνει επειδή τα νεφρά προσπαθούν να απομακρύνουν το επιπλέον σάκχαρο από το αίμα).
- Πολυδιψία (το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια υγρών που προκαλείται από την πολυουρία).
- Ξηροστομία (το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα υγρά του).
- Υπερβολική πείνα (το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο στο αίμα ως πηγή ενέργειας).
- Απώλεια βάρους (μπορεί να συμβεί ακόμα και αν το άτομο τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο).
- Θολή όραση (το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα που ελέγχουν τα μάτια).
- Κόπωση
- Ναυτία
- Συχνές λοιμώξεις και μυκητιάσεις
- Λοιπές διαταραχές σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως μουδιάσματα των κάτω άκρων, κράμπες, αμυχές στο δέρμα, κ.α.
Πρόληψη και παρακολούθηση τα "χρήσιμα όπλα"
Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε τις επιπλοκές του διαβήτη είναι:
Διατήρηση υγιούς βάρους: Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε άτομα με σωματικό βάρος.
Τακτική άσκηση: Ασκούμαστε σε καθημερινή βάση (π.χ. 30 λεπτά γρήγορου βαδίσματος) ή όσο συχνότερα μπορούμε.
Σωστή διατροφή: Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Γενικά αποφεύγουμε τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, τα σακχαρούχα ποτά. Επίσης, αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά.
Όχι σε κάπνισμα και αλκοόλ: Το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τακτικός Έλεγχος: Ελέγχουμε περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μας.
Συμπληρώματα διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Συμπληρώματα με εκχύλισμα κανέλας τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 1-6 γραμμαρίων κανέλας ημερησίως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 10-29%. Επίσης, τα συμπληρώματα με Αλφα-λιπολικό οξύ (ALA) (ένα αντιοξειδωτικό λιπαρό οξύ) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
*Heals tip: Λέμε ναι στην κατανάλωση τσαγιού το οποίο βελτιώνει γενικά τις φλεγμονές και προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος.
Συμπέρασμα
Το αρχικό στάδιο του διαβήτη μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πρώιμα σημάδια που μπορεί να μας προειδοποιήσουν. Αν τα προσέξουμε και φυσικά αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, μπορούμε να προλάβουμε σοβαρές επιπλοκές.