Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

5+1 Μύθοι και αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας

5+1 Μύθοι και αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας


Κάθε χρόνο στη χώρα μας, η γρίπη και οι επιπλοκές της προκαλούν τον θάνατο 1.000 ανθρώπων. Ο υψηλός αυτός αριθμός είναι αδικαιολόγητος, αφού υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άμυνα μας. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που αποτρέπουν ορισμένους ανθρώπους από το να εμβολιαστούν; Στο άρθρο αυτό θα δούμε 5+1 μύθους και αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας.









Πώς λειτουργούν τα αντιγριπικά εμβόλια;

 
Τα αντιγριπικά εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό της γρίπης. Περιέχουν κατά κύριο λόγο αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης:  



Όταν κάποιος εμβολιάζεται, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει τους ιούς και παράγει αντισώματα έναντι αυτών. Τα αντισώματα αυτά βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη εάν εκτεθούμε στον ιό της γρίπης.

 



Πότε πρέπει να εμβολιαστούμε;


Χρονικά, η καλύτερη στιγμή για να εμβολιαστούμε είναι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Προτιμάμε αυτούς τους δύο μήνες έτσι ώστε να δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αρκετό χρόνο να αναπτύξει ανοσία πριν από την έξαρση του ιού της γρίπης, που ξεκινά συνήθως τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

* Χρειάζονται τουλάχιστον δυο εβδομάδες για την παραγωγή αντισωμάτων και την επίτευξη ανοσίας.




5+1 Μύθοι και αλήθειες


Μύθος: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει τη γρίπη.

Αλήθεια: Το εμβόλιο περιέχει ανενεργές ή εξασθενημένες μορφές του ιού της γρίπης, οι οποίες δεν μπορούν να προκαλέσουν γρίπη.



Μύθος: Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μόνο για τους ηλικιωμένους.

Αλήθεια: Το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για όλους τους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για:


  • Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.)
  • Όσους εργάζονται σε δομές υγείας
  • Εγκύους
  • Όσους έρχονται σε επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 ετών
  • Καπνιστές
  • Όσους φροντίζουν άτομα υψηλού κινδύνου


Μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό.

Αλήθεια: Το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης κατά 70-90%. Η αποτελεσματικότητα του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο, την ηλικία και την υγεία του ατόμου που εμβολιάζεται.



Μύθος: Η νόσηση είναι καλύτερη από τον εμβολιασμό.

Αλήθεια: Ο εμβολιασμός είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης. Η νόσηση από γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, μυοσίτιδα, μυοκαρδίτιδα κ.α.



Μύθος: Το εμβόλιο έχει σοβαρές παρενέργειες

Αλήθεια: Σοβαρές παρενέργειες από το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σπάνιες. Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι ήπιες (δεν εμφανίζονται σε όλους) και περιλαμβάνουν:

  • Ήπιο πόνο στο σημείο εμβολιασμού
  • Πυρετό
  • Ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού
  • Ρίγη
  • Οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού
  • Μυϊκούς πόνους
  • Κεφαλαλγία

Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.


Μύθος: Άτομα που είναι αλλεργικά στο αυγό δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Αλήθεια: Η αλλεργία στο αβγό είναι αρκετά ασυνήθιστη. Άτομα με ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις στο αβγό (π.χ. εξάνθημα) μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Μόνο άτομα με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία στο αβγό ή σε προηγούμενο αντιγριπικό εμβολιασμό) πρέπει να απέχουν. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.




Μέτρα ατομικής πρόληψης

Εκτός από το αντιγριπικό εμβόλιο, υπάρχουν και άλλες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γρίπης:

  • Τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό (για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα).
  • Αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα (σε κάθε περίπτωση φοράμε μάσκα).
  • Υγιεινός τρόπος ζωής: Φροντίζουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε σωστά (τουλάχιστον 7-8 ώρες) όπως επίσης και να αθλούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Συμπληρώματα διατροφής: Ειδικά την περίοδο έξαρσης της γρίπης φροντίζουμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής τα οποία όπως έχει αποδειχθεί, είναι αποτελεσματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Προτιμούμε συμπληρώματα που περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη D και ψευδάργυρο.


Συμπέρασμα



Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σημαντικό για όλους μας και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τους ιούς. Πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό επίσης είναι να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής πρόληψης. Για οποιαδήποτε απορία ή δυσκολία αντιμετωπίζουμε, συμβουλευόμαστε σε κάθε περίπτωση τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.




Το heals προτείνει: 




Γιώτα Παπαδοπούλου Plus Icon

Γιώτα Παπαδοπούλου

Content Editor-Copywriter-Blogger
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00