Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Κάλιο: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητες - οφέλη του;

Κάλιο: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητες - οφέλη του;



Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση «Οι μπανάνες είναι καλές για τη διατροφή σου, γιατί είναι πλούσιες σε κάλιο». Έχουμε καταλήξει λοιπόν στο  συμπέρασμα ότι το Κάλιο είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς όμως, να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα τον τρόπο με τον οποίο αυτό λειτουργεί. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι είναι το Κάλιο, ποιος είναι ο ρόλος του και γιατί είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας!





Τι είναι το Κάλιο; 


Το Κάλιο είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο σώμα και παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθάει στη ρύθμιση της ισορροπίας των σωματικών υγρών, στη μεταφορά σημάτων στους νευρικούς ιστούς καθώς και στη ρύθμιση μυϊκών συσπάσεων. Περίπου το 98% του καλίου βρίσκεται ενδοκυττάρια (80% μυϊκά κύτταρα και 20% οστά, ήπαρ και ερυθρά αιμοσφαίρια) και λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης. Όταν βρεθεί σε νερό διαλύεται σε θετικά ιόντα, τα οποία έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια. Το σώμα χρησιμοποιεί αυτήν την ενέργεια για να διαχειριστεί μία ποικιλία διαδικασιών.

 


Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του; 



Ιδιότητες Καλίου -  Διαδικασίες τις οποίες ρυθμίζει το Κάλιο:

 

  • Ρυθμίζει την υδρο-ιονική ισορροπία: Το σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό, με το 40% να βρίσκεται ενδοκυττάρια (ICF) ενώ το υπόλοιπο συναντάται έξω από τα κύτταρα (ECF) σε περιοχές όπως το αίμα, το νωτιαίο υγρό και το υγρό μεταξύ των κυττάρων. Η ισορροπία ενδοκυττάριου/ εξωκυττάριου υγρού εξαρτάται από τη συγκέντρωση ιόντων Καλίου (κύριος ηλεκτρολύτης ICF) και Νατρίου (κύριος ηλεκτρολύτης ECF) αντίστοιχα. Εάν η ισορροπία διαταραχθεί μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των κυττάρων. Το κάλιο συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, ιδίως σε άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες Νατρίου (αλάτι), βοηθώντας έτσι στην κανονική λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων.


  • Συμμετέχει στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων: Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση και τη μετάδοση του σήματος μεταξύ των νευρικών ώσεων που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, του καρδιακού παλμού, των αντανακλαστικών και πολλών άλλων διαδικασιών του οργανισμού.


  • Υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών : Το κάλιο συμβάλλει στη συνεχή σύσπαση και χαλάρωση των μυών, βοηθώντας στην κανονική κίνηση και λειτουργία του σώματος. Μειωμένα επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία ενώ μειωμένα ή αυξημένα επίπεδα οδηγούν σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμίες).


  • Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.



Όπως είδαμε λοιπόν το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επομένως, η λήψη σωστής ποσότητας καλίου στην καθημερινότητα μας θα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα κύρια από αυτά είναι:


Σταθεροποίηση της Αρτηριακής Πίεσης : Το κάλιο είναι χρήσιμο στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης καθώς βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας νατρίου (αυξημένα επίπεδα Να οδηγούν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση) από τα νεφρά. Επιπλέον, εξαιτίας των αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων του, το Κάλιο, μειώνει την τάση που εμφανίζεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (μια από τις κύριες αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης). Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην κανονική λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Μείωση πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου : Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Επιτρέπει στο οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο ενισχύοντας τη νευρική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.


Σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος
: Μείωση καλίου προκαλεί πτώση σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, κεφαλαλγία, αδυναμία, τρέμουλο και νευρικότητα. Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα καλίου στο αίμα τους σε φυσιολογικές τιμές.


Βελτίωση της υγείας των οστών : Το κάλιο εξουδετερώνει διάφορα οξέα σε όλο το σώμα, γεγονός που βοηθά στη συγκράτηση και τη διατήρηση του ασβεστίου στον οργανισμό. Έτσι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση.


Μείωση του άγχους και του στρες : Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση διαφόρων ορμονών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι υπερβολικές ποσότητες των οποίων μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες.


Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στα νεφρά : Το κάλιο μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, μεγάλη συγκέντρωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε πέτρα στα νεφρά.



Μείωση κατακράτησης υγρών : Το κάλιο μέσω των διουρητικών ιδιοτήτων του οδηγεί μείωση της κατακράτησης υγρών και των επιπέδων νατρίου στο αίμα.

 


Υπερκαλιαιμία - Υποκαλιαιμία και τα συμπτώματα τους 



Η Υπερκαλιαιμία είναι μία διαταραχή των ηλεκτρολυτών κατά την οποία, αυξάνονται τα επίπεδα καλίου στο αίμα ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια. Σε κανονικές συνθήκες τα επίπεδα καλίου στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 3,5-5,0 mmol/ L. Εάν ξεπερνούν τα 5mmol/ L τότε το άτομο πάσχει από υπερκαλιαιμία ενώ εάν η συγκέντρωση του καλίου είναι άνω των 6 mmol/L τότε η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή και μπορεί να αποβεί μοιραία.


Ο οργανισμός μας δεν παράγει από μόνος του καλίου αλλά το λαμβάνει μέσω των τροφών που καταναλώνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό καλίου αποβάλλεται από τους νεφρούς με τα ούρα ενώ ένα μικρότερο από το έντερο με τα κόπρανα. Η κύρια αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία είναι η νεφρική νόσος (οξεία ή χρόνια) καθώς οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλουν την περίσσεια καλίου με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται στο αίμα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκαλιαιμία είναι η εξής:

  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Ορισμένα φάρμακα (Φάρμακα ρύθμισης αρτηριακής πίεσης, Καρδιολογικά αντιφλεγμονώδη, σκιαγραφικά, ηπαρίνη).
  • Ορισμένες γενετικές διαταραχές.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση άλλων ουσιών.
  • Ορισμένοι οι τραυματισμοί / εγκαύματα.


Όταν η υπερκαλιαιμία δεν είναι σοβαρή μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να έχει ήπια συμπτώματα όπως:

  1. Κοιλιακό άλγος
  2. Μυαλγίες
  3. Διάρροια
  4. Ναυτία και εμετό


Αλλά τα πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα σχετίζονται με σοβαρότερα συμπτώματα όπως:

  1. Πόνο στο στήθος
  2. Αίσθημα παλμών καρδιάς
  3. Αρρυθμία
  4. Μυϊκή αδυναμία η μούδιασμα των άκρων


Η θεραπεία της υπερκαλιαιμίας ποικίλει ανάλογα τον ασθενή. Μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση διουρητικών για απομάκρυνση του καλίου και κάλιοδεσμευτικές ρητίνες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν γλυκονικό ασβέστιο, διττανθρακικό νάτριο ή ινσουλίνη.

 

Υποκαλιαιμία

 

Αντίθετα, η υποκαλιαιμία είναι η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα καλίου στο αίμα είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια δηλαδή < 3.0 mmol/ L. Τα κύρια αιτία που μπορεί να οδηγήσουν σε υποκαλιαιμία είναι:

  • Μειωμένη πρόσληψη(κακή θρέψη, μειωμένη απορρόφηση)
  • Απώλεια από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, εμετοί)
  • Νεφρικές απώλειες (Διουρητικά απομάκρυνσης καλίου, όπως θειαζίδες, διουρητικά αγκύλης και ωσμωτικά διουρητικά η παθήσεις των νεφρικών σωληναρίων)
  • Διάφορα σύνδρομα (Bartter, Gitelman, Liddle, Cushing) Τα συμπτώματα της υποκαλιαιμία είναι:

  1. Κόπωση
  2. Αδυναμία
  3. Δυσκοιλιότητα
  4. Μυϊκές κράμπες
  5. Αίσθημα παλμών


Ενώ σε σοβαρότερες καταστάσεις(συγκέντρωση καλίου < 2,5 mmol/L), που είναι απειλητικές για τη ζωή υπάρχουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Παράλυση
  2. Αναπνευστική ανεπάρκεια
  3. Καταστροφή μυϊκού ιστού
  4. Ειλεός
  5. Αρρυθμίες

Για τη θεραπεία της υποκαλιαιμίας σημαντικό είναι:

  • Θεραπεία των αιτιών που έχουν προκαλέσει την απότομη αποβολή καλίου πχ φάρμακα για τη μείωση της διάρροιας.
  • Αποκατάσταση των επιπέδων καλίου με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής και ηλεκτρολυτών(σε περίπτωση πολύ χαμηλών επιπέδων μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση)
  • Έλεγχος των επιπέδων μέχρι την πλήρη αποκατάσταση καλίου στο και προσοχή μην περαστούν τα όρια και οδηγηθούμε σε Υπερκαλιαιμία.




Τροφές πλούσιες σε κάλιο 



Η κατανάλωση μίας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να αποτρέψει τα χαμηλά επίπεδα καλίου και έτσι ο οργανισμός να επωφεληθεί από όλα τα σημαντικά οφέλη που προσδίδει το κάλιο τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω. Καλές διατροφικές πηγές καλίου περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα (μπανάνες, σύκα, πορτοκάλια, ακτινίδια)
  • Λαχανικά(Σπανάκι, ντομάτες, μπρόκολο, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, kale)
  • Όσπρια (φασόλια)
  • Φυστικοβούτυρο
  • Γαλακτοκομικά
  • Ξηροί καρποί
  • Πίτουρο βρώμης
  • Σολωμός

 

Συμπέρασμα 


Το κάλιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα το οργανισμού μας. Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία και στην υγεία των μυών, ενώ ενισχύει και το νευρικό σύστημα βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές που να έχουν υψηλή συγκέντρωση καλίου όπως είναι το σπανάκι, οι μπανάνες, τα όσπρια και σε περίπτωση που χρειαστεί να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με κάλιο, πάντα σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού μας.




Το heals προτείνει






Δέσποινα Κοπανέλου

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00