Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Κολικοί μωρού: γιατί εμφανίζονται και πως θα τους αντιμετωπίσουμε;

Κολικοί μωρού: γιατί εμφανίζονται και πως θα τους αντιμετωπίσουμε;



Το μωράκι μας κλαίει ασταμάτητα, σφίγγει τις γροθιές του και το βλέπουμε να διπλώνεται; Εάν ναι πιθανότατα ταλαιπωρείται από κολικούς. Η αλήθεια είναι πως η εμπειρία αυτή είναι δύσκολη και αγχωτική πρωτίστως για το μωρό αλλά και για εμάς. Όμως δεν είμαστε μόνοι! Οι κολικοί είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, που επηρεάζει έως και 40% των βρεφών. Στο άρθρο αυτό θα δούμε γιατί εμφανίζονται και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.






Τι είναι οι κολικοί; 


Οι κολικοί στα μωρά εμφανίζονται στους πρώτους μήνες της ζωής τους (συνήθως στις 2-6 εβδομάδες) με έντονο κλάμα και δυσφορία συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Αν και οι ακριβείς λόγοι εμφάνισης τους δεν είναι πλήρως κατανοητοί, πιθανώς να σχετίζονται με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, στρες του βρέφους ή άλλους παράγοντες. Οι κολικοί είναι προσωρινοί και συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου (στους 3-4 μήνες).

 


Συμπτώματα 



Παρόλο που η αιτία τους παραμένει ασαφής, τα συμπτώματα είναι αρκετά τυπικά:



  • Παρατεταμένο κλάμα: Το μωρό μας μπορεί να κλαίει για ώρες (πάνω από 3), χωρίς προφανή αιτία.

  • Σύσφιξη γροθιών: Τα χεράκια του μωρού μπορεί να είναι σφιγμένα σε γροθιές.

  • Κάμψη ποδιών: Το μωρό τραβάει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά, σαν να “κουλουριάζεται”.

  • Ερυθρότητα προσώπου: Το προσωπάκι του κοκκινίζει από το κλάμα.

  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Το μωρό μπορεί να έχει πολλά αέρια, φούσκωμα ή και δυσκοιλιότητα.



Πώς προκαλούνται οι κολικοί; 



Οι ακριβείς αιτίες των κολικών στα μωρά, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να συμβάλλουν. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος του μωρού, τη διατροφή της μητέρας, τον αέρα που μπορεί να καταπίνει κατά την τροφή το βρέφος και τη γενική αντίδραση του μωρού στο περιβάλλον. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Το υπερβολικό στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαχείριση τους, καθώς μεταβιβάζεται και στο μωρό. Σημαντικό είναι να το αποφύγουμε και να υιοθετήσουμε ήπιες τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους τόσο του βρέφους όσο και των γονιών.







Τρόποι αντιμετώπισης κολικών 



Για την αντιμετώπιση των κολικών, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:



  1. Αγκαλιά: Η αγκαλιά και η παρουσία μας προσφέρουν άνεση στο μωρό.

  2. Θέρμανση: Εφαρμόζουμε ήπια θερμότητα, όπως μια θερμοφόρα στην κοιλιά του μωρού. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει και ένα ζεστό μπάνιο.

  3. Μασάζ:Απαλό μασάζ στην κοιλιά με κυκλικές κινήσεις μπορεί να βοηθήσει. Κάνουμε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού δεξιόστροφα (με την φορά του ρολογιού) μετά την τροφή είτε όταν είναι ανήσυχο.

  4. Αλλαγή θέσης: Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη θέση του μωρού ή να το κρατήσουμε όρθιο, ειδικά κατά τη σίτιση.

  5. Χρήση μασητικού: Ένα μασητικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο.

  6. Χρήση ειδικών μπουκαλιών και θηλών: Η σίτιση του μωρού με ειδικά μπουκάλια και θηλές που αποτρέπουν την κατάποση έξτρα αέρα μπορεί να φανεί βοηθητική.

  7. Λευκοί ήχοι: Οι ήχοι που προέρχονται από ηλεκτρικές συσκευές σεσουάρ, απορροφητήρας, σκούπα έχουν δείξει ότι ηρεμούν τα βρέφη.

  8. Γάλα και αλλεργίες: Βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό μας δέχεται το γάλα και δεν αντιδρά σε αυτό (φόρμουλα), προσέχουμε τη διατροφή μας (θηλάζουσες) για σχετική αντίδραση με το μητρικό γαλα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να έχει το βρέφος στο γάλα.

  9. Προβιοτικά: Τα προβιοτικά περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια που μοιάζουν με αυτά που υπάρχουν φυσικά στο έντερο. Στα βρέφη, χορηγούνται συνήθως σε σταγόνες ή σκόνη.

    Η χορήγηση προβιοτικών:

  • Βελτιώνει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

  • Μειώνει το φούσκωμα και τα αέρια.

  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των κολικών.




Συμπέρασμα 


Οι λόγοι για τους οποίους προκαλούνται οι κολικοί είναι πολλοί και οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί δεν έχουν αποδειχθεί με βεβαιότητα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως πρόκειται για μια παροδική περίοδο στη ζωή του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να συμβουλευτούμε τον παιδίατρό μας για προσαρμοσμένες συμβουλές, καθώς κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.




Το heals προτείνει:



Μπιμπερό κολικών Tommee Tippee Boy Closer to Nature: Το μπιμπερό Closer to nature διαθέτει την καινοτόμα και βραβευμένη θηλή Tommee Tippee η οποία χάρη στις πατενταρισμένες ραβδώσεις και στη μαλακή εύκαμπτη σιλικόνη μιμείται τις κινήσεις του μητρικού στήθους. Επίσης, η διάμετρος της θηλής είναι 55mm δίνοντας στο μικρό σας μεγαλύτερη επιφάνεια ώστε να βρουν τη θέση που το βολεύει!



Για τις γαστρεντερικές διαταραχές του μωρού μας: Bifolac Qr Προβιοτικά για Βρέφη Νήπια και Παιδιά:


  • Eίναι σχεδιασµένο για την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήµατος.

  • Με τεχνολογία γρήγορης αποδέσμευσης.

  • Σε µορφή λεπτόκοκκης σκόνης διασπειρόµενης στο στόµα.

  • Σκεύασµα υψηλής δραστικότητας µε 3 επιλεγμένα στελέχη.







Πετριάννα Ζηλιασκοπούλου Plus Icon

Πετριάννα Ζηλιασκοπούλου

Αισθητικός και Εξειδικευμένη Σύμβουλος Δερμοκαλλυντικών, Απόφοιτος ΙΕΚ ΑΚΜΗ του τμήματος Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ με Παγκόσμιο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αισθητικής Cidesco International.
Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00