Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Κριθαράκι: Από τι προκαλείται και πως θα το αντιμετωπίσουμε;

Κριθαράκι: Από τι προκαλείται και πως θα το αντιμετωπίσουμε;



Έχετε ξυπνήσει ποτέ με ένα πρησμένο, κόκκινο βλέφαρο και ένα ενοχλητικό σπυράκι στο κάτω μέρος του ματιού; Είναι πιθανό να πρόκειται για κριθαράκι και όχι δεν αναφερόμαστε στο αγαπημένο ζυμαρικό! Το κριθαράκι, ή αλλιώς κριθή, είναι μια κοινή και ενοχλητική λοίμωξη που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πολλοί το μπερδεύουν με το χαλάζιο, μια άλλη μόλυνση του ματιού που όμως διαφέρει ως προς την αποκατάσταση (το χαλάζιο διαρκεί πολύ περισσότερο), δεν προκαλεί πόνο και βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό του ματιού. Στο άρθρο αυτό θα δούμε από τι ακριβώς προκαλείται το κριθαράκι, τι συμπτώματα δημιουργεί και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.






Τι είναι το κριθαράκι;


Το κριθαράκι είναι ουσιαστικά ερυθρό πυώδες οίδημα (μοιάζει με σπυράκι) στο βλέφαρο του ματιού και προκαλείται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Εμφανίζεται είτε εσωτερικά (εσωτερική κριθή), είτε εξωτερικά (εξωτερική κριθή). Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και ο τρόπος αντιμετώπισής του εξαρτάται από την αιτία που εμφανίστηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παθογόνα βακτήρια που σχετίζονται με τον σταφυλόκοκκο, ζουν στον οργανισμό μας και αναπαράγονται χωρίς να διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία της επιδερμίδας.

 


Συμπτώματα 



Τα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισης της κριθής στο μάτι είναι:

 

  • Κοκκίνισμα στην περιοχή του βλεφάρου
  • Οίδημα και πόνος στην περιοχή του βλεφάρου
  • Ερεθισμός ματιού και εκκρίσεις δακρύων
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Φαγούρα στο μάτι
  • Εξάνθημα πάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του
  • Πυώδεις εκκρίσεις στο κέντρο του εξανθήματος
  • Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση
  • Ευαισθησία στο φως


Κριθαράκι στο μάτι αίτια


Ανάλογα με το είδος της κριθής που εμφανίζεται, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αιτίες, δηλαδή:

 

  • Για την εξωτερική κριθή: η πιο συνήθης αιτία είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα της βλεφαρίδας, σε λοίμωξη του σμηγματορροϊκού αδένα, ο οποίος βρίσκεται στο θύλακα της και παράγει το σμήγμα που χρειάζεται για να μένει ενυδατωμένη. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία είναι η λοίμωξη του αποκρινούς αδένα, που παράγει τον ιδρώτα κοντά στον θύλακα της βλεφαρίδας.

  • Για την εσωτερική κριθή: η αιτία είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων Meibomius, οι οποίοι παράγουν λιπαρό υγρό που μαζί με άλλες ουσίες αποτελούν τα γνωστά δάκρυα.

Οι κοινότυπες λοιμώξεις (κριθαράκι) στο μάτι, όπως προαναφέρθηκε, διαρκούν 1 -2 εβδομάδες και οφείλονται συνήθως σε:

  • Χρήση μολυσμένων ή ληγμένων καλλυντικών
  • Παράλειψη (πλήρους) αφαίρεσης του μακιγιάζ στα μάτια
  • Πολύωρη και λανθασμένη χρήση φακών επαφής
  • Φλεγμονώδεις ασθένειες των βλεφάρων
  • Ορμονικές διαταραχές/στρες
  • Χρήση προσωπικών αντικειμένων τρίτων ανθρώπων (πετσέτες, γυαλιά ηλίου, προϊόντα μακιγιάζ, κλπ)



Πρόληψη 


Η πρόληψη είναι εύκολη και μπορεί να γίνει ουσιαστικά με την αποφυγή των παραπάνω πράξεων που αποτελούν αιτίες μόλυνσης.

Πλύσιμο χεριών: Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδανικά πριν και μετά την επαφή με τα μάτια μας.

Αποφυγή τριψίματος: Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να ερεθίσει τα βλέφαρά μας και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αφαίρεση μακιγιάζ: Αφαιρούμε σχολαστικά το μακιγιάζ κάθε βράδυ με ένα απαλό καθαριστικό ματιών.

Καλλυντικά: Δε μοιραζόμαστε καλλυντικά ματιών, όπως μάσκαρα ή eyeliner, με άλλους. Είναι σημαντικό επίσης να τα αντικαθιστούμε κάθε 3 μήνες, καθώς μπορούν να συσσωρεύσουν βακτήρια.

Ενυδάτωση: Η ξηροφθαλμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά δάκρυα για να κρατήσουμε τα μάτια μας ενυδατωμένα.

Διαχείριση στρες: Βρίσκουμε τρόπους για να διαχειριστούμε το στρες, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή η γιόγκα.

Φακοί επαφής: Καλό είναι να αποφεύγουμε τους φακούς επαφής όταν έχουμε κριθαράκι. Περιμένουμε να υποχωρήσει εντελώς πριν τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.  





Κριθαράκι στο μάτι: Πώς φεύγει; 


Υπάρχουν περιπτώσεις που το κριθαράκι υποχωρεί μόνο του με το πέρας του χρόνου ή μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Για την ανακούφιση και την υποχώρηση του πόνου/πρηξίματος, αποτελεσματικές μέθοδοι είναι:


  • Ζεστές κομπρέσες: Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό (όχι καυτό) και την τοποθετούμε πάνω στο κλειστό μάτι για 5-10 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο, καθώς και στην αποστράγγιση του πύου.

  • Απαλό μασάζ: Με καθαρά χέρια, κάνουμε απαλό μασάζ στην περιοχή του βλεφάρου με νερό, με ένα μη ερεθιστικό σαπούνι ακόμα και με ένα βρεφικό σαμπουάν. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση του πύου και στην επιτάχυνση της θεραπείας.

  • Αποφυγή κούρασης ματιών: Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τη χρήση υπολογιστή, τηλεόρασης και γενικά των οθονών διότι η καταπόνηση επιδεινώνει τον ερεθισμό.

  • Τζελ αλόης: Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μόλυνσης και στη μείωση της φλεγμονής.

  • Φαρμακευτικά προϊόντα: Συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας για κάποιο κολλύριο, αλοιφή για τοπική χρήση ή για ένα ήπιο αναλγητικό όπως επίσης και για ειδικά φαρμακευτικά επιθέματα και βαμβάκια καθαρισμού.



Προσοχη!

Δε σπάμε  ή πιέζουμε το κριθαράκι μόνοι μας καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσουμε επιπλέον μόλυνση. Το αφήνουμε να υποχωρήσει από μόνο του! Αν παρατηρήσουμε ότι τα συμπτώματα επιμείνουν, συμβουλευόμαστε τον οφθαλμίατρο μας για να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

*Heals tip: Αντί για νερό βρύσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις κομπρέσες σακουλάκια χαμομηλιού ή  τσαγιού. Το τσάι και πιο συγκεκριμένα το μαύρο περιέχει τανίνες οι οποίες βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.



Συμπέρασμα 


Το κριθαράκι είναι μια συχνή μόλυνση που προσβάλλει το μάτι και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα μας. Όμως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές και τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης μπορούμε να απαλλαχθούμε από αυτό άμεσα.



Το heals προτείνει


Prev
Next

 



Βιβλιογραφία 







Ματούλα Λεοντούδη

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00