
Γρίπη, Covid-19 ή κρυολόγημα; Πως τα ξεχωρίζουμε και τι κάνουμε για να προφυλαχτούμε;
Ρίγος, πονόλαιμος, καταρροή.. γνώριμα συμπτώματα που μας ειδοποιούν ότι κάτι πρόκειται να μας επισκεφτεί. Τι είναι όμως άραγε; Γρίπη, Covid ή ένα απλό κρυολόγημα; Οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που αντιμετωπίζουμε, ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Τα συμπτώματα τους μπορεί να είναι παρόμοια, γεγονός που δυσκολεύει τη διάγνωση. Στο άρθρο αυτό θα δούμε όλες τις πιθανές διαφορές βάση των χαρακτηριστικών τους αλλά και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε σε κάθε περίπτωση.
Πίνακας Περιεχομένων

Γρίπη - Συμπτώματα
Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Ο ιός αυτός μεταδίδεται με σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη του ασθενούς, όταν βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και έχει διάρκεια περίπου 5 έως 7 ημέρες.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως απότομα, 1-4 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν:
- Υψηλό πυρετό (38-40 βαθμούς Κελσίου)
- Κόπωση
- Έντονες Μυαλγίες/ Αρθραλγίες
- Πονοκεφάλους
- Βήχα
- Ρινική καταρροή
- Φαρυγγαλγία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Διάρροια
- Ναυτία και έμετος
- Δύσπνοια
Covid-19 - Συμπτώματα
Ο Covid-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Γενικά μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου (τρίτη ηλικία, διαβητικοί, καρδιοπαθείς) είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.
Τα βασικά συμπτώματα του Covid – 19 εμφανίζονται συνήθως 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Ρίγη
- Βήχα (συνήθως ξηρός)
- Απώλεια ή μεταβολή γεύσης
- Απώλεια ή μεταβολή όσφρησης (ανοσμία)
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα κούρασης (σε ορισμένες περιπτώσεις)
- Πόνους στο σώμα
- Πονοκεφάλους
- Πονόλαιμο
Κρυολόγημα - Συμπτώματα
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς, όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί, ρινοϊοί. Συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Πυρετός, ρίγη και μυαλγίες συνήθως απουσιάζουν.
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν:
- Καταρροή
- Βουλωμένη μύτη
- Πονοκεφάλους
- Βήχα
- Φτέρνισμα
- Δακρύρροια
Το κοινό κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε 7-10 ημέρες.
*heals did you know: Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από μια ποικιλία ιών, με περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε απέναντι σε COVID-19, κρυολόγημα και γρίπη;
Και οι τρεις περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα. Προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς και παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα. Για να “προλάβουμε” τους ανεπιθύμητους εχθρούς είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
Εμβολιασμός: Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία από τη γρίπη και τον κορονοϊό. Τα εμβόλια βοηθούν τον οργανισμό σας να αναπτύξει αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση. Ειδικότερα, οι ακόλουθες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου από γρίπη ή κορονοϊό και θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα:
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
- Άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσο, αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική νόσο, διαβήτη, ή ανοσοκαταστολή.
- Άτομα που εργάζονται σε χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης
- Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
Αποφυγή επαφής με άρρωστους: Aποφεύγουμε την επαφή με άρρωστα άτομα. Εάν πρέπει να έρθουμε σε επαφή με κάποιον άρρωστο, φοράμε μάσκα για να προστατευτούμε.
Αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος: Τα χέρια μας μεταφέρουν βακτήρια και ιούς. Αποφύγετε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε μόλυνση.
Χρήση απολυμαντικού χεριών: Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
Καθαρισμός επιφανειών: Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα ηλεκτρονικές συσκευές, πάγκους, κλπ.
Υγιεινή Διατροφή: Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολλά υγρά. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερκατανάλωση ζάχαρης και των ακατάλληλων λιπαρών.
Ενυδάτωση: Φροντίζουμε να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας καταναλώνοντας άφθονο νερό, χυμούς φρούτων και αφεψήματα.
Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να ανακάμψει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική λειτουργία. Επτά με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά εξασφαλίζουν αναζωογόνηση και γρηγορότερη ανάρρωση.
Βιταμίνες - Συμπληρώματα διατροφής: Η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι:
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβη. Είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά έχει επίσης σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.
- Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Το Σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως:
- Συμμετέχουν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
- Συμμετέχουν στη σύνθεση των αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν στην αναγνώριση και την εξουδετέρωση των ξένων ουσιών.
- Συμμετέχουν στη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση.
-Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, ένα σημαντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ειδικότερα, οι παρακάτω βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος:
- Βιταμίνη Β6: Συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων.
- Βιταμίνη Β9: (φολικό οξύ) Συμμετέχει στη σύνθεση του DNA, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βιταμίνη Β12: Συμμετέχει στη σύνθεση των λευκών αιμοσφαιρίων και των Τ-λεμφοκυττάρων.
- Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για το ανθρώπινο σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, τα Β κύτταρα, τα μακροφάγα και τα φυσικά φονικά κύτταρα (NK). Επίσης, συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς και τους βακτήρια. Τέλος, βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, ενισχύοντας την ικανότητά τους να καταστρέφουν τα βακτήρια και τους ιούς.
- Πρόπολη: Η πρόπολη είναι ένα φυσικό μελισσοκομικό προϊόν, γνωστή εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ειδικά για την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες χρησιμοποιείται συχνά ως κριτήριο για την αξιολόγηση της ποιότητας της πρόπολης.
Συμπέρασμα
Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, καθώς και η Covid-19 ανήκουν στην κατηγορία ιογενών λοιμώξεων που επηρεάζουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματά τους εμφανίζονται με παρόμοιο τρόπο, καθιστώντας δύσκολο τον διακριτικό προσδιορισμό μέσω της κλινικής παρουσίασης. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποψιάσουν. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να ακολουθούμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Το heals προτείνει