Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Τα άρθρα μας

Καταρροή μύτης: Γιατί συμβαίνει και πως θα ανακουφιστούμε;

Καταρροή μύτης: Γιατί συμβαίνει και πως θα ανακουφιστούμε;



Η καταρροή της μύτης ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας συνάχι, είναι μια κατάσταση με την οποία ερχόμαστε σχεδόν όλοι αντιμέτωποι τους κρύους μήνες του χειμώνα. Οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, η έκθεση και η επαφή με ιούς και αλλεργιογόνους παράγοντες, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που πυροδοτούν αυτή τη δυσάρεστη και δυνητικά επικίνδυνη για τον ασθενή κατάσταση. Τι είναι όμως ουσιαστικά η ρινική καταρροή και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;





Τι είναι η καταρροή μύτης και ποια τα αίτια που την προκαλούν; 



Ως καταρροή μύτης ονομάζουμε τις λεπτές, διαυγής εκκρίσεις γνωστές ως βλέννα που στάζουν, ‘’τρέχουν’’ από τη μύτη μας. Η ρινική βλέννα είναι απαραίτητη για την υγεία της μύτης όταν παράγεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός πρώτης γραμμής του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς:


I. Παγιδεύει βακτήρια, αλλεργιογόνα και βλαπτικά για τον οργανισμό μικρoσωματίδια, τα οποία απομακρύνονται στη συνέχεια στο πίσω μέρος του λαιμού από τις τρίχες της μύτης και καταλήγουν στο στομάχι όπου καταστρέφονται από το γαστρικό οξύ.

II. Διατηρεί ενυδατωμένο το ρινικό επιθήλιο. Όταν όμως ο ασθενής προσβληθεί από κάποιον ιό, έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα, ή εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ο ρινικός βλεννογόνος ερεθίζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή ρινικής βλέννας η οποία συσσωρεύεται στο εσωτερικό της μύτης, δεν προλαβαίνει να απομακρυνθεί και αρχίζει να στάζει προς τα έξω. Κύρια αιτία που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου και να οδηγήσουν σε ρινική καταρροή είναι:


  • Χαμηλές Θερμοκρασίες
  • Κοινό Κρυολόγημα
  • Ξηρός και Κρύος Αέρας
  • Αλλεργίες
  • Ιογενής Λοιμώξεις (Ρινοϊος, Ιός Γρίπης, Covid-19)
  • Ερεθιστικοί Παράγοντες(Τσιγάρο- Καυσαέρια)
  • Ορισμένες Τροφές (Πικάντικα Φαγητά)

 


Ρινίτιδα και ποια συμπτώματα συνοδεύουν τη ρινική καταρροή; 

Η ρινική καταρροή είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της ρινίτιδας. Ως ρινίτιδα ορίζουμε τη φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία πέραν της καταρροής μύτης, συνοδεύεται από πληθώρα άλλων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν τη ρινίτιδα η οποία κατηγοριοποιείται σε τρεις κυρίως ομάδες:


1) Λοιμώδη Ρινίτιδα: οφείλεται συνήθως σε ιογενή η βακτηριακή λοίμωξη και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι:


  • Ρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός
  • Οπισθορινική καταρροή (βλέννα που συσσωρεύεται και στάζει στο πίσω μέρος της μύτης και στο λαιμό).


2) Αλλεργική Ρινίτιδα: οφείλεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες όπως ακάρεα, μύκητες και γύρη. Το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αναγνωρίζει αβλαβή ουσία ως επικίνδυνο εισβολέα και ενεργοποιείται προκαλώντας: 


  • Ρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Κνησμός/ Φαγούρα
  • Φτέρνισμα
  • Υγρά και κόκκινα μάτια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Πταρμοί
  • Άσθμα (30% των ασθενών)


3) Μη Αλλεργική Ρινίτιδα: μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και χωρίζεται σε υποκατηγορίες:


  • Φαρμακευτική Ρινίτιδα: Προκαλείται από παρατεταμένη χρήση αγγειοσπαστικών αποσυμφορητικών σπρέι που προκαλούν εθισμό και υπερτροφία των ρινικών κογχών.

  • Επαγγελματική Ρινίτιδα: προκαλείται από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες όπως είναι η σκόνη, το όζον, το διοξείδιο του θείου και ο καπνός του τσιγάρου.

  • Αγγειοκινητική Ρινίτιδα: η οποία προκαλείται από αλλαγές στη θερμοκρασία, από διάφορες τροφές, έκθεση σε χημικές ουσίες, ή χρήση αλκοόλ.

  • Κατασκευαστική Ρινίτιδα: η οποία προκαλείται από κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα όπως είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα.


Στη μη αλλεργική ρινίτιδα τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται σε όλες της υποκατηγορίες είναι η καταρροή μύτης και η ρινική συμφόρηση. Εάν η ρινίτιδα ασχέτως του αιτίου που την έχει προκαλέσει, δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πρόβλημα γνωστό ως Χρόνια Ρινίτιδα. Επιπλέον, εάν η βλέννα δεν απομακρυνθεί άμεσα, μπορεί να συσσωρευτεί στους παραρρίνιους κόλπους, να προσβληθεί από κάποιο βακτήριο και να αναπτυχθεί λοίμωξη, η γνωστή σε όλους μας Ιγμορίτιδα. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως η ρινίτιδα, είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τον ασθενή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.





Τρόποι πρόληψης και θεραπεία 


Όπως είναι γνωστό η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να φυλασσόμαστε από τους διάφορους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καταρροή της μύτης! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τους εξής τρόπους:


1. Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο στα χέρια καθώς και αποφυγή συνεχούς πιασίματος του προσώπου μας είναι απαραίτητα ώστε να αποφύγουμε την είσοδο των ερεθιστικών μικροοργανισμών στο ρινικό βλεννογόνο.


2. Καλός αερισμός κλειστών χώρων και συχνός καθαρισμός των επιφανειών οδηγεί σημαντικά στη μείωση μετάδοσης διαφόρων λοιμώξεων που έχουν ως βασικό σύμπτωμα την καταρροή.


3. Καλός ύπνος και καλή διατροφή, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ώστε ο οργανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή εισβολή.


4. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενσωματώσουμε τις ρινικές πλύσεις στην καθημερινή μας ρουτίνας. Μέσω των ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό η ισότονο θαλασσινό νερό απομακρύνουμε αλλεργιογόνους παράγοντες, ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς από το εσωτερικό της ρίνας και έτσι δεν επιτρέπουμε τον ερεθισμό του βλεννογόνου και την υπερπαραγωγή ρινικής βλέννας.


Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα για την θεραπεία του συναχιού, για αυτό η χορήγηση τους δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα καθώς η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων. Γενικά, για τη θεραπεία οποιασδήποτε από τις κατηγορίες Ρινίτιδας είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής :


  • Ξεκούραση και καλός ύπνος.
  • Πολλά υγρά για ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Ζεστά, καταπραϋντικά ροφήματα για απομάκρυνση της βλέννας .


Πιο ειδικά, για την αντιμετώπιση των διαφορετικών κατηγοριών ρινίτιδας, οι ασθενείς θα πρέπει να εφαρμόστούν τα παρακάτω:



1. Για τη Λοιμώδη Ρινίτιδα:


  • Ρινικές πλύσεις: Σε αντίθεση με τις καθημερινές, οι ρινικές πλύσεις για την αντιμετώπιση της καταρροής πρέπει να γίνονται με υπέρτονο θαλασσινό νερό που βοηθάει τόσο στον καθαρισμό και στην απομάκρυνση της βλέννας και των μικροοργανισμών , όσο και στην αποσυμφόρηση μέσω της ωσμωτικής δράσης του.


  • Ρινικά φυτικά μαλακτικά σπρέι: Τα σπρέι αυτά μπορούν να περιέχουν πρόπολη (βοηθάει στην αποσυμφόρηση ενώ έχει και αντιμικροβιακή δράση), χαμομήλι (έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση) αιθέρια έλαια όπως ευκάλυπτο (λειτουργεί ως αποχρεμπτικό και αποσυμφορητικό), θαλασσινό νερό (καθαρίζει το βλεννογόνο από βλέννα και ερεθιστικούς παράγοντες) και καταπραϋντικούς παράγοντες όπως αλόη και μολόχα (ενυδατώνουν και καταπραΰνουν το ερεθισμένο ρινικό βλεννογόνο ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα φίλμ προστασίας και δεν επιτρέπουν την είσοδο βλαπτικών μικροοργανισμών).


  • Τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος με Συμπληρώματα Διατροφής πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πχ: Βιταμίνη C (αντιοξειδωτική δράση-συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού), Βιταμίνη D (απαραίτητη για την ενεργοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα στο να σκοτώσουν παθογόνα μικρόβια και ιούς ), Ψευδάργυρος (συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – συμμετέχει σε πολλά μονοπάτια του κυτταρικού μεταβολισμού), Πρόπολη ( δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς), Εχινάκεια (ανοσοδιεγερτικό- επιταχύνει την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού και έτσι βοηθάει στη γρηγορότερη αντιμετώπιση της λοίμωξης).


  • Σιρόπι για ξηρό και παραγωγικό βήχα: Το σιρόπι μπορεί να περιέχει Ν ακέτυλοκυστεϊνη (αποχρεμπτικές ιδιότητες για απομάκρυνση βλέννας που συγκεντρώνεται λόγω οπισθορινικής καταρροής ), Αλθαία, Παπαρούνα (μαλακτική δράση για να καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό ), Κισσός (βλεννολυτική δράση, βοηθάει στην ρευστότητα των βρογχικών εκκρίσεων), Πρόπολη (φυσικό αντιβιοτικό – δεν επιτρέπει περαιτέρω ερεθισμό και εξάπλωση της λοίμωξης).


  • Σπρέι ή Παστίλιες το λαιμό: σπρέι πρόπολης (για ισχυρή αντιμικροβιακή προστασία) και παστίλιες με μέλι, μάραθο και θυμάρι (για καταπράυνση από τον πονόλαιμο).


  • Αντιπυρετικά-Αναλγητικά: για ανακούφιση από πονοκέφαλο που μπορεί να φέρει το συνάχι και για πτώση του πυρετού.


2. Για την Αλλεργική Ρινίτιδα:



  • Ρινικές πλύσεις: για απομάκρυνση αλλεργιογόνων ερεθιστικών παραγόντων. Εδώ καλό είναι ο ψεκασμός στις πλύσεις να έχει μεγαλύτερη πίεση (να είναι πίδακας και όχι εκφένωμα) ώστε να καθαρίζει καλύτερα το ρινικό βλεννογόνο. 


  • Αντιϊσταμινικά σπρέι για τη μύτη: Με εκτοϊνη, ένα συστατικό με αντιφλεγμονώδη δράση που μιμείται δράση υδροκορτιζόνης και περιορίζει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως καταρροή, ρινική συμφόρηση, φαγούρα κτλ.


  • Κορτιζονούχα σπρέι: για μείωση της φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου.


  • Αντιϊσταμινικά χάπια: όταν τα αλλεργικά συμπτώματα είναι πολύ έντονα (με την καθοδήγηση του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας).


  • Ενυδατικές σταγόνες για τα μάτια: με υαλουρονικό οξύ και εκτοϊνη για ενυδάτωση και μείωση του ερεθισμού και της φαγούρας. ( artelac ectoin- σταγόνες για τα μάτια) • Συμπληρώματα Διατροφής που περιέχουν : Kουερσετίνη ένα βιοφλαβονοειδές με αντιισταμινικές ιδιότητες ( ιδίως σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας ) Bιταμίνη C και Σελήνιο που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. ( allergforte, quercetin+vitc solgar)


3. Για τη Μη-Αλλεργική Ρινίτιδα:



  • Φαρμακευτική Ρινίτιδα: Καλό είναι να γίνει σταδιακή διακοπή του ρινικού αποσυμφορητικού με τη βοήθεια υπέρτονων ρινικών πλύσεων και φυτικών αποσυμφορητικών σπρέι. Πολλές φορές οι γιατροί προτείνουν τη χρήση κορτιζονούχων σπρέι έναντι αποσυμφορητικών τις πρώτες μέρες τις θεραπείας.


  • Επαγγελματική Ρινίτιδα: Καθημερινός καθαρισμός της μύτης με ισότονο θαλασσινό νερό κα σπρέι που δημιουργεί προστατευτικό φίλμ όταν βρισκόμαστε σε μέρος με τους ερεθιστικούς παράγοντες.


Γενικά όλα τα παραπάνω στοχεύουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην ανακούφιση του ασθενή.



Συμπέρασμα 



Κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από την ρινική καταρροή πρέπει να ενσωματώσουμε τις ρινικές πλύσεις στην καθημερινή μας ρουτίνα και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία ώστε οργανισμός μας να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις επικείμενες λοιμώξεις.

Δέσποινα Κοπανέλου

Δωρεάν μεταφορικά για
παραγγελίες άνω των 39.00€

ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ + 30 2312311388
Ωράριο: Δε-Πα 09:00 -17:00