Πληροφορίες - Καταρροή και Συνάχι
Τι είναι το συνάχι;
Το συνάχι είναι μια ίωση που προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας και προκαλεί συμφόρηση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει την αναπνοή του ατόμου.
Προκαλείται κυρίως από ρινοϊούς και είναι μεταδοτικό κυρίως κατά τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
Πού οφείλεται το συνάχι;
Το συνάχι δεν αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση αλλά το αποτέλεσμα κρυολογήματος, ίωσης ή αλλεργίας. Η διάρκεια που μπορεί να έχει το συνάχι είναι σχετικά μικρή, ορισμένες ημέρες, μέχρι να αντιμετωπιστεί ο μικροοργανισμός που το προκάλεσε. Τόσο η γρίπη, όσο και το κρυολόγημα αποτελούν λοιμώξεις κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η ρινική συμφόρηση μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε ερεθίζει ή προκαλεί φλεγμονή στους ρινικούς ιστούς. Οι λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη ή η ιγμορίτιδα και οι αλλεργίες είναι συχνές αιτίες ρινικής συμφόρησης και καταρροής. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός του τσιγάρου και τα καυσαέρια του αυτοκινήτου. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μη αλλεργική ρινίτιδα.
Τα πιο κοινά συμπτώματα συναχιού
Το συνάχι αποτελεί μια κατάσταση υγείας η οποία χαρακτηρίζεται από συμφόρηση (βουλωμένη μύτη ή κοινώς μπούκωμα), ρινόρροια (καταρροή) ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό, φτέρνισμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά και βήχα.
Άλλα συμπτώματα του συναχιού είναι η ξηροστομία και τα σκασμένα χείλη που προκαλούνται έμμεσα, λόγω αναπνοής από το στόμα.
Τι είναι η καταρροή;
Καταρροή ονομάζεται η υπερβολική ποσότητα βλέννας που εκκρίνεται από τη μύτη. H δημιουργία της καταρροής σχετίζεται με τη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κατά την αναπνοή, ο αέρας διέρχεται από τον αεραγωγό της μύτης και καταλήγει στους πνεύμονες. Η μύτη λειτουργεί σαν φίλτρο ώστε ο αέρας που εισέρχεται στην αναπνευστική οδό να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός.
Ο αναπνευστικός βλεννογόνος που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης αποτελείται από πολλούς αδένες, οι οποίοι παράγουν τη βλέννα. Η παρουσία της τελευταίας είναι πολύ χρήσιμη καθώς παγιδεύει βακτήρια, αλλεργιογόνα ή άλλα μικροσωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό. Οι τρίχες που υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης μετακινούν τα επιβλαβή σωματίδια και τη βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτά στη συνέχεια καταλήγουν με την κατάποση στο στομάχι όπου και διαλύονται από το γαστρικό οξύ.
Τι μπορεί να προκαλέσει την καταρροή και τι συμπτώματα μπορεί να τη συνοδεύουν;
Όταν ο ασθενής προσβληθεί από κάποιον ιό, αν έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή βρίσκεται εκτεθειμένος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο ρινικός βλεννογόνος ερεθίζεται. Έτσι, η παραγωγή βλέννας στη μύτη αυξάνεται με αποτέλεσμα αυτή να αρχίζει να στάζει. Στις περιπτώσεις που κατευθύνεται προς το πίσω μέρος του λαιμού, ονομάζεται οπισθορρινική καταρροή.
Η καταρροή μπορεί να προκαλέσει βήχα ή πονόλαιμο. Πολύ συχνά συνοδεύεται από ρινική απόφραξη, αυτό που ονομάζουμε δηλαδή μπούκωμα μύτης. Αν ένας ασθενής πάσχει, για παράδειγμα, από κοινό κρυολόγημα τότε προκαλείται οίδημα του εσωτερικού της μύτης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αναπνοή. Μπορεί, επίσης, να προκληθούν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή κόπωση. Στην περίπτωση όπου υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα, η καταρροή μπορεί να συνοδεύεται από:
- φτέρνισμα
- φαγούρα
- υγρά μάτια
Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η καταρροή παραμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα, η βλέννα μπορεί να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο με αποτέλεσμα να προκληθεί ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα. Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό, αν τα συμπτώματα δεν υφεθούν από μόνα τους ή αν το άτομο παρουσιάσει επιδείνωση και επιπλοκές, να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ΩΡΛ. Με την καθοδήγησή του, θα ανακουφιστεί τόσο από την καταρροή όσο και από τα συνοδά συμπτώματα.