Nature's Plus Ultra Omega 3 6 9, 60 Μαλακές Κάψουλες
Για τη Στήριξη του Καρδιαγγειακού Συστήματος, τον Περιορισμό των Τριγλυκερίδιων & τη Μείωση της Υπέρτασης
Συμβάλλουν:
- στη καλή καρδιοαγγειακή λειτουργία.
- στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή HDL, χαμηλή LDL).
- στη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
- στη σωστή ορμονοπαραγωγή.
- στην αντιοξείδωση και αποτοξίνωση του οργανισμού.
ΛΙΠΑΡΑ OΞΕΑ
Τα Λιπαρά Oξέα (Fatty Acids) διακρίνονται σε Κορεσμένα Λιπαρά Oξέα (Saturated Fatty Acids) και Ακόρεστα Λιπαρά Oξέα (Unsaturated Fatty Acids).
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν τη χοληστερίνη και τους κινδύνους καρδιακών και πολλών άλλων παθήσεων, μεταξύ των οποίων διαβήτης και καρκίνος.Γενικά, τα ζωικά λίπη είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και φτωχά σε ακόρεστα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα ιχθυέλαια και τα φυτικά έλαια, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το λάδι ινδικής καρύδας και το φοινικέλαιο.
Τα Ακόρεστα Λιπαρά Oξέα, τα οποία δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη και έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, κατατάσσονται σε Μονοακόρεστα Λιπαρά Oξέα και σε Πολυακόρεστα Λιπαρά Oξέα .Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αντιπροσωπεύονται κυρίως από το ελαϊκό οξύ (Ωμέγα-9), το οποίο αποτελεί το 72% των λιπαρών οξέων της ελιάς, είναι δε και το λιπαρό οξύ με τη μεγαλύτερη διάδοση στη φύση. Έρευνες έδειξαν ότι είναι ευεργετικό για την καρδιά, ενώ ίσως έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ιδιαίτερη σημασία έχει η ομάδα των Ωμέγα-3 και η ομάδα των Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.
ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ OΞΕΑ (EPA και DΗA)
Τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές των σπουδαίων λιπαρών οξέων EPA και DHA. Επίσης, μια σειρά από φυτικά έλαια και κυρίως το λινέλαιο (flax seed oil) είναι πλούσια σε Άλφα Λινολενικό οξύ, το οποίο είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και μπορεί να μετατρέπεται στο σώμα μας σε EPA και DHA. Τα σπουδαία αυτά λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα-3 έχουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ιδιότητες:
ΙΔΙOΤΗΤΕΣ EPA και DΗA
- Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Μειώνουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, πράγμα ιδιαίτερα καλό για την καρδιά, αφού, άλλωστε, τα τριγλυκερίδια αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια από τη χοληστερίνη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτησυμπληρώματα με ηπατοϊχθυέλαια που περιέχουν ΕΡΑ και DHA μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος και κάνουν τα αγγεία πιο ελαστικά.
- Μειώνουν την τάση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, δρώντας, έτσι, προληπτικά κατά του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Μελέτες in vitro και με ζώα έδειξαν ότι μειώνουν το σχηματισμό νεοπλασιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενισχύουν την απόπτωση και τον πραγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και έχουν αντι-αγγειογενητική δράση.
Μέχρι στιγμής μόνο μία προκαταρτική μελέτη σε ανθρώπους έχει γίνει, η οποία έδωσε θετικά αποτελέσματα στον καρκίνο του στήθους. Φυσικά χρειάζονται και άλλες μελέτες, ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Τα EPA και DHA βοηθούν επίσης τους καρκινοπαθείς να μειώσουν ή να σταματήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας, πράγμα ιδιαίτερης σημασίας για τη φύση της ασθένειας.
- Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της υπέρτασης, λαμβανόμενα μαζί με άλλα κατάλληλα συμπληρώματα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, CoQ10, στα πλαίσια μιας αντιυπερτασικής δίαιτας.
- Λόγω των αντιφλεγμονικών ιδιοτήτων τους ενδέχεται να μειώνουν τις κρίσεις άσθματος και να προστατεύουν τους μανιώδεις καπνιστές από το εμφύσημα.
- Βοηθούν στην αποφυγή απόρριψης μεταμοσχευθέντων νεφρών.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις στηθάγχης.
- Σε συνδυασμό με το GLA (Ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) βελτιώνουν τη ζωτικότητα και βοηθούν ασθενείς με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Σχετική μελέτη διάρκειας 3 μηνών έδωσε θετικά αποτελέσματα στο 85% των περιπτώσεων. O ίδιος συνδυασμός (σε αναλογία 1 ΕΡΑ προς 4 GLA) έδωσε καλά αποτελέσματα, τόσο στον περιορισμό σχηματισμού λίθων των νεφρών, όσο και στον περιορισμό της υπερασβεστιουρίας (J Urol, 1993, 149:253A).
- Φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πνευματικής υγείας, γενικά, και κατάθλιψης ειδικότερα, πράγμα καθόλου παράξενο αν σκεφθούμε ότι το 50% και πλέον των εγκεφαλικών μας κυττάρων αποτελείται από λιποκύτταρα.
Χαμηλά επίπεδα DHA έχουν επίσης συσχετισθεί με την γεροντική άνοια και το Alzheimer, με την απώλεια μνήμης και με προβλήματα όρασης (η συγκέντρωση DHA είναι υψηλή στη φαιά ουσία του εγκεφάλου και στον αμφιβληστροειδή).
Σε έρευνα με ηλικιωμένους ασθενείς από Alzheimer στη Σουηδία βρέθηκε ότι είχαν χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα, ενώ μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της γεροντικής άνοιας σε ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα DHA.
Το EPA και DHA βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων αθλητικών επιδόσεων, λόγω της αντιφλεγμονικής δράσης τους και της μείωσης της πηκτικότητας του αίματος, με αποτέλεσμα καλύτερη τροφοδότηση των ιστών με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
ΩΜΕΓΑ-6 ΛΙΠΑΡΑ OΞΕΑ
Η ομάδα των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει και αυτή εξαιρετική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Δύο από τα οξέα της ομάδας είναι τα σημαντικότερα: το Λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο - άρα δεν μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό μας και πρέπει να το λάβουμε με τις τροφές - και το Γάμμα Λινολενικό Oξύ (Gamma Linolenic Acid/GLA), το οποίο έχει μεγάλη θεραπευτική αξία.
- Είδος: Ωμέγα 3 6 9
- Πηγές: Flax Seed Oil, Ιχθυέλαιο